Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

those little anodynes: Έκθεση της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

those little anodynes: Έκθεση της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν, με αφορμή την συμπλήρωση των 185 χρόνων από την γέννηση της Αμερικανίδας ποιήτριας Emily Dickinson, την εικαστική έκθεση those little anodynes* με έργα της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη. Την έκθεση επιμελείται η Γκέλυ Γρυντάκη

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, στις 20:30, στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου 2015.

 

Οι δουλειές των δύο εικαστικών, της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη, μοιράζονται ηχηρά, κατά ένα μεγάλο μέρος τους, τον προβληματισμό πάνω στην σύγχρονη, ποικιλότροπη, διαμόρφωση της γυναικείας ταυτότητας. Οι συνάφειές τους βρίσκουν γόνιμο έδαφος ανάπτυξης μέσα από τον διάλογο που εκτυλίσσεται με επίκεντρο την ποιήτρια, τόσο ως δημιουργό όσο και ως μυθοποιημένη περσόνα.

 

Η επιμελήτρια της έκθεσης Γκέλυ Γρυντάκη σημειώνει: «Οι κορνίζες της Θεοφυλάκτου μοιάζουν ενίοτε με φυλακές. Το αγιογραφικό χρυσό είναι εκτυφλωτικό αλλά και εφιαλτικό, η φασματική μορφή της Dickinson πνίγεται κάτω από θάλασσες λέξεων, αχνοφαίνεται, εξαφανίζεται, ανατρέπεται. Στη δουλειά της Μαραθάκη επικρατεί μια άλλου είδους αίσθηση κλειστοφοβίας, μια παράδοξη σκοτεινιά γοτθικού μυθιστορήματος, σαν κι αυτή που αποπνέει ο κόσμος της Dickinson, πραγματικός και ποιητικός αλλά παράλληλα κι ένα εύρυθμο χάος. Αμφότερες οι καλλιτέχνιδες τείνουν να «διακατέχονται» από την ποιήτρια. Και δεν επιλέγω το «ταυτίζονται» καθώς εκείνη ενίοτε μέσα στη εσκεμμένη εξαΰλωση της καθίσταται σε ιδιότητα, παύοντας πια σχεδόν να έχει υλική υπόσταση. Αίνιγμα και θρύλος πια η Dickinson αναδύεται μέσα από τις εικαστικές αναζητήσεις της Ελένης Θεοφυλάκτου και της Εύας Μαραθάκη ως σύμβολο απρόσκοπτης δημιουργικότητας και  απεγνωσμένης αναζήτησης του πάθους και εκείνων των απαραιτήτων -ως επακόλουθό του- (μικρών) αναλγητικών».

 

Την έκθεση ζωγραφικής those little anodynes πλαισιώνει πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, που περιλαμβάνει στις 10 Δεκεμβρίου -ημερομηνία γέννησης της Dickinson- βραδιά αφιερωμένη στο έργο της και ξεναγήσεις.

 

*Ο τίτλος της έκθεσης είναι στίχος από το ποίημα της Emily Dickinson “The heart asks pleasure first”. Κατά την μετάφραση της Λιάνας Σακελλίου αποδίδεται ως «εκείνα τα μικρά αναλγητικά». (Επειδή δεν άντεχα να ζήσω φωναχτά, Εκδόσεις Gutenberg, 2013)

 

Αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων

           

Αφιέρωμα με αφορμή την συμπλήρωση 185 χρόνων από την γέννηση της E. Dickinson

Γκαλερί Κέννεντυ & Θέατρο

Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015, 19:00

«Λευκό πάνω σε άσπρο» - Performance της Ελένης Θεοφυλάκτου εμπνευσμένη από την Emily Dickinson και το έργο της

Ποιητικό αφιέρωμα – 11 ποιητές και ποιήτριες απαγγέλουν ποιήματα της E. Dickinson και δικά τους σε «διάλογο» μαζί της και συζητούν μεταξύ τους και με το κοινό. Η βραδιά κλείνει με ερμηνεία μελοποιημένων ποιημάτων.

Συμμετέχουν οι: Άννα Γρίβα, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης , Δήμητρα Κωτούλα, Παυλίνα Μάρβιν, Γιάννα Μπούκοβα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Δανάη Σιώζιου και Μαρία Τοπάλη.

Με την συνεργασία του «Με τα λόγια (γίνεται)»

 

Ξεναγήσεις

Γκαλερί Κέννεντυ

Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, 19:30 &

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015, 19:30

Η επιμελήτρια της έκθεσης Γκέλυ Γριντάκη ξεναγεί το κοινό στην έκθεση.

Σχετικές ειδήσεις
Εική και ως έτυχε, έκθεση του Μάριου Καμχή στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
06.02.2017 10:44
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν την ατομική εικαστική έκθεση του Μάριου Καμχή «Εική και ως έτυχε» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Λουΐζας Καραπιδάκη.
Φωτογραφικά Ζεύγη 2017 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
26.01.2017 16:11
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» παρουσιάζουν την έβδομη έκθεση από τη σειρά που τιτλοφορείται «Φωτογραφικά ζεύγη».
Σιωπηλή παρουσία: Συναντώντας τον Ζογγολόπουλο, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
15.11.2016 12:27
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου παρουσιάζουν την ομαδική εικαστική έκθεση «Σιωπηλή παρουσία: συναντώντας τον Ζογγολόπουλο 45 χρόνια μετά».
Φως - Ζωή: έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη (ζωγραφική) και του Δημήτρη Αγγελή (ποίηση) στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
05.10.2016 16:27
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν έκθεση με έργα ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη και ποιήματα του Δημήτρη Αγγελή.
Mini Portfolios: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
29.09.2016 16:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» εγκαινιάζουν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Mini Portfolios”. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016.