Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Το Crossroads ξεκίνησε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Crossroads ξεκίνησε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η αυλαία του 11ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το οποίο εντάσσεται στην Αγορά του ΦΚΘ, άνοιξε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 στην Αποθήκη Γ, στο Λιμάνι, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Κηρύσσοντας την έναρξη του 11ου Φόρουμ Συμπαραγωγών, η επικεφαλής του Crossroads, κ. Marie-Pierre Macia καλωσόρισε τους παραγωγούς και σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση. Η ίδια παρουσίασε την ομάδα της Αγοράς του Φεστιβάλ, μαζί με την υπεύθυνη της Αγοράς, Γιάννα Σαρρή και τη συντονίστρια του Crossroads, Αγγελική Βέργου. Το Crossroads δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να συναντηθούν με συμπαραγωγούς και διανομείς, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκλήρωση ταινιών που βρίσκονται ακόμη σε στάδιο παραγωγής.

Επιπλέον, η κ. Marie-Pierre Macia παρουσίασε την κριτική επιτροπή του φετινού Crossroads, την οποία απαρτίζουν οι Titus Kreyenberg (παραγωγός, Una Film, Γερμανία), Φένια Κοσσοβίτσα (παραγωγός, Blonde S.A., Ελλάδα) και Josef Rouschop (παραγωγός, Tarantula, Βέλγιο).

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε στους συμμετέχοντες του φετινού Crossroads που θέλησαν να συστηθούν και να μιλήσουν με συντομία για τη δουλειά τους στους υπόλοιπους.

Επίσης, έγινε αναφορά στη δραστηριότητα του ACE (Ateliers du cinéma européen), που επιλέγει κάθε χρόνο νέους παραγωγούς για να συμμετάσχουν στο δίκτυο παραγωγών του και να αναπτύξουν επαγγελματικά τα κινηματογραφικά τους σχέδια με τη βοήθεια έμπειρων παραγωγών. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του ACE Emmanuelle Döry, στο διεθνές αυτό δίκτυο που ιδρύθηκε το 1993 στο Παρίσι, συμμετέχουν 230 μέλη από 44 χώρες, εκ των οποίων οι 28 είναι ευρωπαϊκές. Πρόκειται, όπως είπε η κα Döry, για «μία  πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειρίας μεταξύ παραγωγών. Μία φιλική  κοινότητα στην οποία ανταλλάζει κανείς πληροφορίες και λαμβάνει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους ανθρώπους του χώρου». Για την εμπειρία τους από τη συνεργασία τους με το ACE μίλησαν επίσης οι παραγωγοί Μαρία Δρανδάκη (Ελλάδα) και Titus Kreyenberg (Γερμανία), ενώ η Sabina Kodra (Αλβανία) είναι ένα από τα νέα μέλη του δικτύου που επιλέχθηκε να συνεργαστεί για το 2016.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία της Αγοράς του ΦΚΘ θα απονεμηθούν την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στις 18:00 στην Αποθήκη Γ’.

Φέτος το Crossroads επέλεξε 14 κινηματογραφικά σχέδια βάσει της ποιότητας του σεναρίου, της δημιουργικής ομάδας και των πιθανοτήτων ολοκλήρωσης της ταινίας, από τα οποία τα 4 είναι ελληνικά. Πρόκειται για τα εξής:

ΕΛΕΥΣΙΝΑ - Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Σκούρας, Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος, View Master, Ελλάδα

I WILL CROSS TOMORROW / ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΝΑΩ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ - Σκηνοθεσία: Sepideh Farsi, Παραγωγή: Πάνος Καραμπίνης – Pan Entertainment, Thierry Lenouvel – Ciné-Sud Promotion, Ελλάδα/Γαλλία

THE LAND OF NO ONE - Σκηνοθεσία: Aran Hughes & Χριστίνα Κουτσοσπύρου, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος, Plays2Place Productions, Ελλάδα

TO ΠΟΤΑΜΙ - Σκηνοθεσία: Χάρης Ραφτόγιαννης, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου, Blackbird Production, Ελλάδα

Τα υπόλοιπα κινηματογραφικά σχέδια αποτελούν είτε παραγωγές ή συμπαραγωγές μιας χώρας της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου, είτε συγκεκριμένα στοιχεία της ιστορίας τους συνδέονται με αυτές τις γεωγραφικές περιοχές. Τα επιλεγμένα σχέδια προέρχονται από τις ακόλουθες χώρες: Αλβανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανος, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία.     

Οι παραγωγοί και σκηνοθέτες αυτών των κινηματογραφικών σχεδίων θα έχουν την δυνατότητα να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τα σχέδιά  τους με συμπαραγωγούς, διανομείς, εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων (sales agents) και ειδικούς από τον χώρο της  παραγωγής.

Η Αγορά, στην οποία εντάσσεται το Crossroads,  αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα. Η Αγορά του ΦΚΘ υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA.

Το Crossroads υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA, ενώ επίσης συνεργάζεται με:

Την ελληνική εταιρία post-production 2|35 Inc, η οποία προσφέρει το  βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο.

Το CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animée), το οποίο προσφέρει 10.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σχεδίου.

Το Producer’s Network του Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο χορηγεί διαπίστευση στον βραβευμένο παραγωγό, προκειμένου να συμμετάσχει στο προσεχές Producer’s Network 2016.

Το Sofia Meetings του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σόφιας, το οποίο επιλέγει ένα κινηματογραφικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στην προσεχή διοργάνωση, τον Μάρτιο του 2016.

Το Mediterranean Film Institute Script 2 Film Workshops, που προσφέρει μια υποτροφία σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο για περαιτέρω ανάπτυξη σεναρίου.

Τη γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της σε ένα κινηματογραφικό σχέδιο.

To Cinemed (Festival Cinéma Méditerranéen Montpellier), το οποίο θα επιλέγει κάθε χρόνο ένα ελληνικό κινηματογραφικό σχέδιο για το αναπτυξιακό πρόγραμμα σεναρίου που διοργανώνει ετησίως.

Το ACE (Ateliers du cinéma européen), που επιλέγει κάθε χρόνο νέους παραγωγούς για να συμμετέχουν στο δύκτιο παραγωγών του και να αναπτύξουν επαγγελματικά τα κινηματογραφικά τους σχέδια με τη βοήθεια εκλεκτών παραγωγών.

Το Crossroads (10-14 Νοεμβρίου 2015) εντάσσεται στην Αγορά, δηλαδή το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

Σχετικές ειδήσεις
57ο ΦΚΘ: Το 12ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads ξεκίνησε
10.11.2016 17:16
Η αυλαία του 12ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, το οποίο εντάσσεται στην Αγορά του ΦΚΘ, άνοιξε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 στην Αποθήκη Γ΄, στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Ανταπόκριση από το 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι δυνατοί «ψίθυροι» της τέχνης
07.11.2016 15:12
Στα πλαίσια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης (ΚΣΤΘ), η έκθεση με τίτλο «Ψίθυροι», μια παραγωγή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (ΜΣΤΚ), που περιλαμβάνει εικαστικά έργα 24 γυναικών καλλιτεχνών και ενός άντρα από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Το πρόγραμμα του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
24.10.2016 15:35
Σας καλωσορίζουμε στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Η συναρπαστική γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου επιστρέφει ανανεωμένη από 3- 13 Νοεμβρίου και υπόσχεται δυνατές στιγμές!
Η Αγορά του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
14.10.2016 11:29
Η Αγορά (5-12 Νοεμβρίου 2016, Αποθήκη Γ΄) του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το πολύτιμο εργαλείο από το οποίο προκύπτουν οι αυριανές συνεργασίες στο χώρο του σινεμά, με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe του MEDIA, φιλοξενεί 14 κινηματογραφικά σχέδια στο 12ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, 13 ταινίες στα Agora Works in Progress, καθώς και πάνω από 220 διεθνείς τίτλους στο Agora Film Market.
Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
10.05.2016 16:23
Τη θέση του Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με απόφαση του Δ.Σ. του Φεστιβάλ, ύστερα από εισήγηση της Γενικής Διευθύντριας κ. Ελίζ Ζαλαντό αναλαμβάνει ο κριτικός κινηματογράφου Ορέστης Ανδρεαδάκης.