Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» φιλοξενεί και φέτος μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας της πόλης, παρουσιάζοντας νέες, πρωτοποριακές εκθέσεις, προβολές στη «Θόλο», καινούρια εκπαιδευτικά προγράμματα και παραστάσεις.

Με κύριο στόχο την προώθηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και την επαφή με ολοένα και ευρύτερο κοινό, ο «Ελληνικός Κόσμος» γίνεται ένας χώρος με πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων, τόσο καλλιτεχνικών, όσο και επιστημονικών, σηματοδοτώντας μια νέα, δημιουργική περίοδο.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της Χειμερινής Περιόδου 2015 –  2016 το Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» παρουσιάζει:

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, 1.500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Μία εικονική ψηφιακή αναπαράσταση του ναού

της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Η νέα παραγωγή «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, 1.500 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» αποτελεί μια περιήγηση σε 4 διαστάσεις στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης. Το έργο, συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε ειδικά για τις καινοτόμες και πρωτοποριακές προδιαγραφές του θεάτρου εικονικής πραγματικότητας «ΘΟΛΟΣ» του Κέντρου Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ». Ο ναός αναπαρίσταται, όπως ακριβώς χτίστηκε από τους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο κατά την εποχή του Ιουστινιανού, το 537μ.Χ., με εμφανείς τις σημαντικές αλλαγές που μεσολάβησαν. Βασική παράμετρος του έργου είναι η δυνατότητα εξερεύνησης του μνημείου μέσω της συμμετοχής του επισκέπτη σε διάφορα σενάρια και περιηγήσεις. Επίσης, παρουσιάζονται πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την ανοικοδόμησή του καθώς και την πολιτική και πολιτιστική επιρροή που άσκησε σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ

Μία έκθεση με τα πολύτιμα αντικείμενα του Πολεμικού Ναυτικού

με την χρήση τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας

και πολυμέσων προβολής

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή έκθεση, η οποία θα υποδεχτεί το κοινό από τον Δεκέμβριο και παρουσιάζει την ιστορία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μέσα από πρωτότυπα αντικείμενα, έτσι όπως αυτή εκτυλίσσεται από τα χρόνια της Επανάστασης του 1821 έως τις μέρες μας.  Το σκηνικό της έκθεσης συνθέτει το κουφάρι ενός πλοίου και από εκεί παρουσιάζονται όλα τα σημαντικά επεισόδια της πορείας του Πολεμικού Ναυτικού, μέσα από δεκάδες μικρές άγνωστες ιστορίες. Οι «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΝΔΡΕΙΑΣ» προβάλλουν πραγματικούς άνδρες, αξιωματικούς και ναύτες και, μέσα από τις ιστορίες τους, δημιουργούν αυτό που, βαθιά ανθρώπινο και βαθιά αληθινό, μπορεί να μας κάνει περήφανους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΑΒΒΑΤΟΥ & ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» γίνεται και φέτος ο Νο1 προορισμός για τους μικρούς μας φίλους

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του Κέντρου Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ». Οι μουσειοπαιδαγωγοί του Ιδρύματος οργανώνουν και υλοποιούν τα προγράμματα, τα οποία είτε πλαισιώνουν εκθέσεις και δραστηριότητες, είτε λειτουργούν αυτόνομα, είτε πραγματοποιούνται με την ευκαιρία εορταστικών περιόδων, επετείων ή άλλων αφορμών και απευθύνονται σε παιδιά τριών έως δώδεκα ετών.

TOY STORIES

Μία συλλογή παιχνιδιών που γοητεύει και συγκινεί παιδιά και ενήλικες!

H έκθεση σπάνιων και πολύτιμων παιχνιδιών από όλο τον κόσμο, με τίτλο «Toy Stories», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Κέντρο Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ».  Η έκθεση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό σπάνια και μοναδικά παιχνίδια από τη συλλογή του Ιδρύματος Σ.Ο.Φ.Ι.Α. (Σύνδεσμος Οργανωμένων Φιλολογικών και Ιστορικών Αρχείων), η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες συλλογές παιχνιδιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος, η έκθεση εμπλουτίζεται με μία ακόμα μεγαλύτερη συλλογή matchbox παιχνιδιών, την πλέον διαχρονική και κλασική μάρκα παιχνιδιών, αλλά και  μία μεγάλη συλλογή μοντέλων κλίμακας τραίνων και το πιο εντυπωσιακό, πιστό αντίγραφο ελβετικού σιδηροδρομικού σταθμού, όπως το σχεδίασε και το κατασκεύασε ο Ελβετός μηχανικός Josue Droz.

«Διαδρομές της Αθήνας»

Διαδραστική έκθεση με θέμα τις διαδρομές, ιστορικές και πολιτιστικές στην Αθήνα, σε διάφορες εποχές της

Η Αθήνα είναι μία πόλη με λαμπρή ιστορία γραμμένη στους αιώνες. Μέσα στα χρόνια μεγάλωσε και άλλαξε μορφή, στους δρόμους της όμως, παραμένει αποτυπωμένη η ιστορία της. Μπορεί να την ανακαλύψει κανείς κάνοντας βόλτα όχι μόνο στις μεγάλες λεωφόρους αλλά και στα μικρά της τα στενά και στις γειτονιές της. Η ιστορία της κρύβεται στα ονόματα των δρόμων και των πλατειών της, στα μνημεία της, στα κτήρια της, στα μουσεία της και στα θέατρά της  και σε πολλά άλλα σημεία! Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει στην διαδραστική έκθεση του «Ελληνικού Κόσμου», με σημείο εκκίνησης την… Πειραιώς 254.

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

«Σμύρνη μου αγαπημένη»

Η παράσταση που συγκλόνισε χιλιάδες θεατές επιστρέφει για

δεύτερη χρονιά στον «Ελληνικό Κόσμο»

Από τις 21 Οκτωβρίου άρχισαν ξανά οι παραστάσεις του έργου «Σμύρνη μου Αγαπημένη», που αγαπήθηκε από το κοινό και απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από κριτικούς και δημοσιογράφους.  Κατά τον περασμένο χειμώνα 120.000 και πλέον θεατές κατέκλυσαν το «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», για να παρακολουθήσουν το έργο της Μιμής Ντενίση, το οποίο επάξια κέρδισε τον χαρακτηρισμό: «Παράσταση της Χρονιάς».  Είναι ένα έργο που, βασιζόμενο σε ένα φορτισμένο συγκινησιακά κείμενο, ζωντανεύει την ιστορική μνήμη και προσφέρει συγκίνηση, χαρά και νοσταλγία.  Με τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών, οι θεατές μεταφέρονται στη ζωή της κοσμοπολίτισσας Σμύρνης, της Σμύρνης του ξεριζωμού και της ξενιτιάς.

«ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ»

Η Καρυάτιδα του Βρετανικού Μουσείου διηγείται την ιστορία της

Γιατί η «ΚΑΡΥΑΤΙΔΑ» του Βρετανικού Μουσείου είναι μακριά από τις αδελφές της;  Ποιος την έκλεψε και γιατί πρέπει να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα;  Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που οι δημοφιλείς XanaZoo καλούνται να απαντήσουν.  Η νέα παράσταση του Μάνου Βαφειάδη έχει χρώμα ελληνικό. Με τον γνωστό ευρηματικό τρόπο του, μέσα από την υπερρεαλιστική διήγηση, το τραγούδι, τα χρωματιστά σκίτσα, τους συμπαθείς και διασκεδαστικούς ήρωες και φυσικά τις υπέροχες και αγαπητές μασκότ που έχουν γίνει «οικογένεια» πια για μικρούς και μεγάλους, ο Μάνος Βαφειάδης κάνει ένα εκπαιδευτικό, αλλά καθόλου αναμενόμενο, ταξίδι από την αρχαιότητα και την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα, γοητεύοντας για μια ακόμη φορά με τον ολοκληρωμένο κόσμο εικόνων, μουσικής, ιδεών και ηθικής που συνθέτει το XanaZoo.

«Ο Μάγος του Οζ»

Η κλασική, πολυαγαπημένη ιστορία της μικρής Ντόροθυ στην σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου»

«Ο Μάγος του Οζ» συνιστά ένα ταξίδι στην αυτογνωσία και τη δύναμη της θέλησης.  Ο Φρανκ Μπάουμ έγραψε τον «Θαυμαστό  Μάγο του Οζ» το 1902.  Μια κλασσική περιπέτεια φαντασίας. Ανήκει στην κατηγορία των παραμυθιών που απλώνονται πέρα από το χρόνο και το χώρο, για να βάλουν φωτιά στη φαντασία και ν’ αγγίξουν τα συναισθήματα των  «παιδιών» κάθε ηλικίας. Είναι μία φανταστική Οδύσσεια γεμάτη ταξίδια με ομορφιά, κίνδυνο και περιπέτεια.

Η παράσταση πλαισιώνεται από δεκαέξι υπέροχα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη Μίμη Πλέσσα. Παίζουν: Νάντια Μπουλέ, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Αντώνη Καρυστινός κ.α.

ΔΗΛΩΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΟΥΝΕΝΑΚΗ-ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

«Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού στοχεύει αποκλειστικά στην προώθηση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών.  Ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος, έχει πια καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο μουσείο και πολιτιστικός χώρος, όπου ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας, συνδυάζοντας άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Στη φετινή χειμερινή περίοδο, ο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» περνάει σε μια νέα φάση εξωστρέφειας, μέσα από πρωτότυπες δράσεις, προγράμματα και παραστάσεις, που σηματοδοτούν μια καινούργια προσπάθεια που θα χαρακτηρίσει το Ίδρυμά μας για τα επόμενα έτη.  Προσπάθεια δυναμική, με επένδυση στο πνευματικό κεφάλαιο και τον Άνθρωπο».