Στις 11 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα στο labelmarseille (Μασσαλία) και στο beton7 η multimedia-performance “μια οπτιδημοκρατία” στο πλαίσιο του φεστιβάλ Instants Vidéos σε επιμέλεια των Mireille Batby (performer and curator, Γαλλία), και Marie Mai Corbel (συγγραφέας, Ελλάδα) σε συνεργασία με τη χορογράφο Μαριέλα Νέστορα, (Ελλάδα).

H performance δημιουργεί ένα παιγνίδι βλεμμάτων σε σχέση με τα πρόσφατα Ελληνικά γεγονότα. Την 5η Ιουλίου η νίκη του ΟΧΙ με 61,3 % έφερε το ελληνικό φαινόμενο σε έναν παροξυσμό… Στην περφόρμανς στο Βeton7 οι Αθηναίοι κοιτάζουν τους ανθρώπους της Μασσαλίας που θα βρίσκονται στο φουαγιέ του θέατρο La Cartonnerie, όπου γιγαντοοθόνες προβάλλουν τους Αθηναίους να κοιτούν. Οι θεατές στη Μασσαλία περιμένουν να μπουν μέσα στο θέατρο να παρακολουθήσουν κάτι στη σκηνή, αλλά η περφόρμανς έχει ήδη αρχίσει μέσα από την αναμετάδοση των εικόνων μέσω skype από την Αθήνα. Παράλληλα θα εξελίσσεται μια περφόρμανς μέσα από μια ιστοσελίδα η οποία παίρνοντας το ρόλο της κοινωνικής δικτύωσης, διατηρεί τον απόηχο των ελληνικών γεγονότων και δημιουργεί έναν τόπο ανεξάρτητο από την προπαγάνδα των μίντια.

Μετά την la république des ombres (η δημοκρατία των σκιών) και τα γεγονότα της πλατείας ταξίμ (Κωνσταντινούπολη, 2013), μια οπτιδημοκρατία προτίθεται να κοιτάξει το ελληνικό γεγονός, δηλαδή ότι έρχεται από την Ελλάδα περίπου από το έτος 2010 και μετά, ως μια αργή εξέγερση που μεγαλώνει σιγά-σιγά. από τις 25 Ιανουαρίου 2015, αυτό φάνηκε στην οθόνη των τηλεοράσεων όλου του κόσμου έως τις 5 Ιουλίου που έφτασε σε σημείο παροξυσμού. στις 5 Ιουλίου το ΟΧΙ κέρδισε με καμάρι, δηλαδή με 62% παρά την απίστευτη διεθνή και εθνική προπαγάνδα με κορύφωση το κλείσιμο των τραπεζών. έτσι εκτέθηκε ο ελληνικός λαός με τη ψήφο του στα βλέμματα των ηγετών της ε.ε. και των άλλων λαών παρά τις γεωστρατηγικές και οικονομικές απειλές που δεχόταν….και ξαφνικά ο ελληνικός λαός ήταν γυμνός. προβληματίζοντας των καθένα από εμάς μια τόσο μεγάλη δήλωση δημοκρατίας του ελληνικού λαού… πέρασε μια αστραπή σιωπής…. και μετά ξύπνησε λαϊκά αισθήματα όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο το κόσμο.  Την νύχτα των βρικολάκων στις 10-11 Ιουλίων μετά από 17 ώρες «διαπραγματεύσεων» σκόρπισαν οι εξουσίες στην Ελλάδα, όλα αυτά απέναντι στα βλέμματα μας που δεν μπόρεσαν να το πιστέψουν… πρωί πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός υπέγραψε μια «συμφωνία» με την ε.ε., στην πραγματικότητα νιώθουμε ότι κλέφτες είχαν βασανίσει τον πρωθυπουργό με στόχο να πάρουν όλη την Ελλάδα. Ύστερα εκτέλεσαν την δημοκρατία στις 11 Αυγούστου, εδώ από όπου έρχεται το όνομα της και αυτό έγινε στη Βουλή…. στην μέση της νύχτας… ένα τρίτο μνημόνιο… οι βουλευτές του σύριζα έπρεπε να απαρνηθούν τις εντολές του ελληνικού λαού και να δώσουν τη συγκατάθεση τους σε ένα αποικιακό καθεστώς. στις 20 Σεπτεμβρίου έπρεπε οι ψηφοφόροι να απαρνηθούν την περασμένη ψήφο τους που είπαν καθαρά όχι στη λιτότητα και να δεχτούν το πικρό καινούριο μνημόνιο. ποιος μπορεί να πιστέψει πάλι στην πολιτική; ποια είναι αυτή η δημοκρατία; μια «οπτιδημοκρατία»; μαζί θα κοιτάξουμε ότι μας αγγίζει στο ελληνικό γεγονός. όλοι μαζί θα παρουσιάσουμε και θα γράψουμε τη συλλογική αυτοβιογραφία των αισθημάτων μας.

Η performance θα παρουσιασθεί ταυτόχρονα στην Αθήνα και στην Μασσαλία μέσω του labelm-public.fr

Σε επιμέλεια

Mireille Batby (performer and curator, Γαλλία), και της Marie Mai Corbel (συγγραφέας, Ελλάδα), σε συνεργασία με τη χορογράφο Μαριέλα Νέστορα, (Ελλάδα)

Instants Vidéo l Ville de Marseille l labelmarseille | Beton7