Από τις εκδόσεις Πεδίο κυκλοφορεί το βιβλίο, Η Εθνική Αντίσταση στη Φωκίδα. ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ του Γιώργου Γάτου.


Η Εθνική Αντίσταση, το θέλουμε – δεν το θέλουμε, στάθηκε από τις λαμπρότερες και πλέον σημαντικές, τις πλέον παλλαϊκές, μαχητικές και αγωνιστικές περιόδους στη μακρά ιστορική διαδρομή της Άμφισσας και γενικότερα της Φωκίδας, από τα πελασγικά χρόνια μέχρι τα τελευταία, στις μέρες μας.

Με αυτή την έκδοση πρόθεσή μου είναι να καταγραφούν, να περισωθούν και να διασφαλιστούν, πριν να είναι αργά –από μια άποψη, είναι κιόλας αργά–, όσες πληροφορίες, μαρτυρίες και ντοκουμέντα έχουνε δει τη δημοσιότητα και έχουν αποτυπωθεί σε «χαρτί» για την περίοδο αυτή και γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο τόπο. Στόχος είναι να συλλεχθεί και να μελετηθεί το αρχικό αυτό πρωτογενές υλικό και κάποτε, με την προσθήκη και νέου –που αισιοδοξούμε να προκύψει από αρχεία, γραπτά μνημόνια και άλλες σχετικές καταγραφές–, να γίνει δυνατό να φωτιστούν ολόπλευρα και όσο γίνεται πιο αντικειμενικά οι πρόσφατες και πλέον λαμπρές, επιμένω, σελίδες ιστορίας της περιοχής και, γιατί όχι, και η πανελλαδική σημασία τους: διεξοδικά, αξιολογικά και προπαντός με στέρεες και πειστικές ερμηνείες για τα γεγονότα και τα συμβάντα, για τα πρόσωπα και τα πεπραγμένα τους –με τα λάθη, τις αντινομίες, τις αντιφάσεις και, φυσικά, και με τις εκατέρωθεν επιδιώξεις, συγκρούσεις και αμφισβητήσεις τους–, όπως ακριβώς υπήρξαν και έγιναν. Και μαζί, να καταστεί δυνατό να δοθεί στις νέες γενιές, που δεν έζησαν τα δρώμενα, ένα συνολικό, ελεγμένο και αξιολογημένο υλικό, μια συγκροτημένη καταγραφή, μια καθαρή εικόνα της ιστορίας του τόπου τους.

Όμως, το βιβλίο αυτό δεν έρχεται να ξανανοίξει πληγές και παλιούς άκριτους φανατισμούς, αλλά να προσφέρει ένα πρωτογενές υλικό για την ιστορία του τόπου, για τον ιστορικό που κάποτε θα καταπιαστεί να την καταγράψει. Άλλωστε, η όποια άποψη δεν έχει ούτε αξία ούτε υπόσταση, όταν δίνεται με τον στεγνό και στεγανό μονόλογο ενός γραπτού. Χρειάζεται τον ζωντανό διάλογο για να φυτευτεί και να αποδώσει.»


Ο Γιώργος Γάτος γεννήθηκε το 1931 στην Άμφισσα. Σπούδασε νομικά, βιβλιοθηκονομία και παλαιογραφία και παρακολούθησε σεμινάρια και κύκλους ιστορικών, πολιτικών και οικονομικών σπουδών στην Αθήνα, Παρίσι, Ρώμη και Τορίνο. Ασχολήθηκε με το πολιτικό, ιστορικό και ελεύθερο ρεπορτάζ και με την πολιτική, κοινωνική και ιστορική έρευνα της νεότερης Ελλάδας. Κάλυψε μεγάλες αποστολές: δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής, Νικαράγουα, Κίνας, Πολωνίας, Κορέας, Άπω και Μέσης Ανατολής, Αφρικανικές χώρες, το 27ο Συνέδριο του Κ.Κ.Σ.Ε., τις συναντήσεις Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ κ.ά. Συντάκτης λημμάτων της νεοελληνικής ιστορίας στις εγκυκλοπαίδειες “Πάπυρος Λαρούς”, “Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια” και στο “Παγκόσμιο Βιογραφικό Λεξικό”. Δημοσίευσε ιστορικά και πολιτικά δοκίμια σε πολλά περιοδικά. Στη διάρκεια της χούντας καταδικάστηκε και του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια. Ιδρυτής και διευθυντής της βιβλιοθήκης της Άμφισσας και “Πάμπλο Νερούδα” του Τορίνο, μέλη της Διοίκησης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο Γιώργος Γάτος πέθανε σε ηλικία 79 ετών, τον Ιούνιο του 2010.