Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν, του Τσέζαρις Γκραουζίνις στο Από Μηχανής Θέατρο

Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν, του Τσέζαρις Γκραουζίνις στο Από Μηχανής Θέατρο

Το Από Μηχανής Θέατρο φιλοξενεί την παράσταση Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν, του Cezaris Graužinis.

Ο μονόλογος «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν» δημιουργήθηκε το 2010, στην αυγή της οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Σήμερα 5 χρόνια μετά τα γεγονότα εξελίσσονται συνεχώς και παραδόξως ο φανταστικός χαρακτήρας της Μαντάμ Ντελμόνς που αντιπροσωπεύει όλη τη φιλοσοφία του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, είναι ακόμα εδώ.

Μας παρακολουθεί χαμογελώντας σαρκαστικά, πιο δυνατή, πιο δαιμόνια και πιο δικαιωμένη από ποτέ.

Μας προσκαλεί στον εκκεντρικό της κόσμο, αγγίζει τα πιο κρυφά ταμπού μας, χαρίζει απλόχερα συμβουλές επιβίωσης και προτείνει τρόπο ζωής .

Τώρα! Με μεγαλύτερη πίστη από ποτέ! Καταδυθείτε στον απόκρυφο κόσμο της…

Συντελεστές:

Κείμενο- Σκηνοθεσία: Cezaris Graužinis
Κοστούμι – Styling: Vilma Galeckaite- Dabkiene
Σκηνικό - Φωτισμοί: Cezaris Graužinis
Ηχητικό περιβάλλον βασισμένο στην άρια Κάστα Ντίβα: Martynas Bialobžeskis
Μετάφραση από τα ρώσικα: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Φωτογραφίες: Dmitrij  Matvejev - Γιώργος Θεοχάρης
Βίντεο: Άννα Βότση

Ερμηνεύει η Μάρω Παπαδοπούλου

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2010 στο ΘΕΑΤΡΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ. Συνέχισε την διαδρομή του το 2011 στο ΘΕΑΤΡΟ ΦΟΥΡΝΟΣ. Συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μονολόγων «Monobaltija» στο Kάουνας της Λιθουανίας το 2012, όπου έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τον τύπο. Φιλοξενήθηκε στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας το Νοέμβριο του 2013 και στο Θεατρο ΑΥΛΑΙΑ στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2014.

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Cezaris Graužinis σημειώνει:

«Ο Ντε Σαντ συχνά θεωρείται πορνογράφος ή απλώς ένας καταγραφέας σεξουαλικών διαστροφών. Δεν παύει όμως να είναι  και ένας οραματιστής, ένας ονειροπόλος, που δημιούργησε στα έργα του ένα μοναδικό φιλοσοφικό σύστημα, ένα ουτοπικό σύμπαν, το οποίο είναι δύσκολο να  αποδεχτεί κανείς, αλλά αδύνατο να αγνοήσει. Ένας ερμητικός κόσμος αναδύεται στα κείμενα του Ντε Σαντ, ένας κόσμος  θεατρικός, παράξενος, με ισχυρούς κανόνες και λογική.

Περιέργως ο σύγχρονος, πραγματικός κόσμος, μοιάζει όλο και περισσότερο με το τρελό όραμα, αυτού του μοναχικού έγκλειστου ανθρώπου.  Η νέα τάξη πραγμάτων, αναδεικνύει τον «εγωισμό» σε αρετή, ενώ οι ανθρωπιστικές αξίες και παραδόσεις αντιμετωπίζονται ως κάτι μπανάλ και παλιομοδίτικο. Μέσα από τα γραπτά του Ντε Σαντ μπορούμε ίσως να φανταστούμε μέχρι που μπορεί να μας οδηγήσει αυτή η εγωιστική ελευθεριότητα.

Τελικά η ηθική και η ιδεολογία του νεοφιλελεύθερου σύγχρονου κόσμου, θυμίζει την παράδοξη φιλοσοφία του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, και μας  προκαλεί να τον ανακαλύψουμε ξανά»

Σχετικές ειδήσεις
Γκάμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Από Μηχανής
23.09.2016 14:44
Η παράσταση Γκάμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ έρχεται στο Θέατρο Από Μηχανής από 31 Οκτωβρίου 2016 για περιορισμένες παραστάσεις.
Pietà, του Γιώργου Στεφανακίδη στο Από Μηχανής Θέατρο
21.09.2016 13:03
Το Από Μηχανής Θέατρο φιλοξενεί τη μουσικοθεατρική παράστασ του Γιώργου Στεφανακίδη, με τίτλο Pietà.
Από Μηχανής Θέατρο: Νέες παραστάσεις για τη θεατρική περίοδο 2016 - 2017
22.08.2016 16:10
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί διανύοντας τον 10ο χρόνο δημιουργικής παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα, ετοίμασε ένα πολλά υποσχόμενο ρεπερτόριο στο Από Μηχανής Θέατρο για τη θεατρική περίοδο 2016-17.
Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
07.07.2016 16:31
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει για δύο παραστάσεις στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 την καλοκαιρινή του παραγωγή Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Τρεις Αδελφές, για 2η σεζόν από την ομάδα Casus Belli στο Από Μηχανής Θέατρο
01.04.2016 11:40
Το Από Μηχανής Θέατρο φιλοξενεί για 2η σεζόν την ομάδα Casus Belli, η οποία παρουσιάζει το έργο του Άντον Τσέχωφ, Τρεις αδελφές.