Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Το δέντρο με τα τσόκαρα, του Ερμάνο Όλμι σε επανέκδοση

Το δέντρο με τα τσόκαρα, του Ερμάνο Όλμι σε επανέκδοση

Η NEW STAR προβάλλει από 12 Νοεμβρίου 2015 σε επανέκδοση , το πολυβραβευμένο αριστούργημα του ΕΡΜΑΝΟ ΟΛΜΙ, «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΕ ΤΑ ΤΣΟΚΑΡΑ».

 

Ένα ποιητικό αριστούργημα για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια.

 

ΣΥΝΟΨΗ

 

Στα τέλη του 19ου αιώνα, κάπου στη Λομβαρδία, τέσσερις οικογένειες χωρικών παλεύουν για την επιβίωσή τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν έχουν τίποτα στην κατοχή τους. Τα πάντα ανήκουν στον αφέντη της περιοχής, στον οποίο είναι υποχρεωμένοι να αποδίδουν τα δύο τρίτα της σοδειάς. Η ζωή τους είναι απίστευτα φτωχική και όμως τα πάντα γι’ αυτούς έχουν αξία.

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

 

Η ιστορία διαδραματίζεται το 1898 και παρακολουθεί ένα χρόνο από τη ζωή τεσσάρων οικογενειών χωρικών, που ζουν σε μια αγροικία κοντά στο Μπέργκαμο. Σπίτια, στάβλοι, γη και ζώα ανήκουν όλα σε ένα γαιοκτήμονα, στον οποίο είναι υποχρεωμένοι να δίνουν το δύο τρίτα της παραγωγής τους. Οι άνθρωποι είναι πάρα πολύ φτωχοί και όμως καταφέρνουν να αντλούν χαρά από τα πιο μικρά πράγματα. Στο κοινό σπίτι που ζουν ανταλλάσουν ιστορίες και προσευχές.

 

Μια χήρα προσπαθεί με χίλιους κόπους να μεγαλώσει τα παιδιά της. Παρά τη φτώχεια της δίνει φαγητό σε ένα ζητιάνο που χτυπάει την πόρτα της. Και όταν η αγελάδα της αρρωσταίνει, τη θεραπεύει δίνοντάς της να πιει αγιασμό!

 

Μια κοπέλα παντρεύεται έναν από τους νεαρούς της φάρμας. Στο ταξίδι του μέλιτος, στο Μιλάνο, το ζευγάρι πέφτει πάνω στις λαϊκές εξεγέρσεις, γνωστές ως «διαμαρτυρία του στομαχιού» και την καταστολή της από το στρατηγό Μπάβα Μπεκάρις, που έστρεψε τα κανόνια στις μάζες, αφήνοντας 80 νεκρούς και 450 τραυματίες. Οι νεαροί παρακολουθούν όσα γίνονται χωρίς αναρωτήσεις.

 

Ένα κοριτσάκι έχει μια τρυφερή σχέση με τον παππού της, που έχει βρει μια δική του συνταγή για να φυτεύει και να μεγαλώνει ντομάτες. Μία από τις οικογένειες έχει ένα πολύ έξυπνο γιο. Αποφασίζουν, λοιπόν, αντί να μείνει κοντά τους και να δουλεύει στα χωράφια, να τον στείλουν στο σχολείο, στην πόλη, παρότι αυτό είναι μια μεγάλη θυσία. Το παιδί είναι υποχρεωμένο να ξυπνάει πολύ νωρίς το πρωί και να περπατάει αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσει στο σχολείο. Μια μέρα, ενώ γυρνάει στο σπίτι, τα παπούτσια του διαλύονται. Δεν έχουν, όμως, χρήματα για να του αγοράσουν καινούργια. Τότε ο πατέρας του αποφασίζει να κόψει ένα δέντρο και να του φτιάξει από αυτό ένα ζευγάρι ξύλινα τσόκαρα. Όταν, όμως, ο αφέντης το μαθαίνει, διώχνει την οικογένεια από την ιδιοκτησία του. Οι υπόλοιποι τους παρακολουθούν να φεύγουν χωρίς να αντιδράσουν, μόνο προσεύχονται γι’ αυτούς.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών, 1978

Βραβεία BAFTA, 1980

Βραβεία Σεζάρ, 1979

Βραβείο καλύτερης ταινίας (μαζί με τα «Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι» και «Ας ξεχάσουμε τη Βενετία»), David di Donatello, 1979

Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας της Ένωσης Γάλλων Κριτικών Κινηματογράφου, 1979

Βραβείο Golden Goblet, 1979 και Golden Cup καλύτερης σκηνοθεσία , 1979

Βραβεία Golden Ribbon της Εθνικής Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου για: σκηνοθεσία, σενάριο , πρωτότυπη ιστορία, διεύθυνση φωτογραφίας, ενδυματολογία, σκηνογραφία

Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας του Κύκλου Κριτικών Κινηματογράφου του Κάνσας, 1979

Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας του National Board of Review, ΗΠΑ, 1979

Βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του Κύκλου Κριτικών της Νέας Υόρκης, 1979

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σκηνοθεσία: Ερμάνο Όλμι

Σενάριο: Ερμάνο Όλμι

Σχεδίαση παραγωγής: Ενρίκο Τοβαλιέρι

Μουσική εκτέλεση: Φερνάντο Τζερμάνι

Μοντάζ: Ερμάνο Όλμι

Κοστούμια: Φραντσέσκα Τζουκέλι

Επιμέλεια σκηνικών: Φράνκο Γκαμπαράνα

Διεύθυνση φωτογραφίας: Ερμάνο Όλμι

Χώρα παραγωγής: Ιταλία

Γλώσσα: Ιταλικά

Έτος: 1978

Πρωτότυπος Τίτλος: L’albero degli zoccoli

Πρωταγωνιστούν: Λουίτζι Ορνάγκι, Φραντσέσκα Μορίτζι, Ομάρ Μπρινιόλι, Αντόνιο Φεράρι, Τερέζα Μπρεσανίνι, Τζουζέπε Μπρινιόλι, Κάρλο Ρότα

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΡΜΑΝΟ ΟΛΜΙ

 

Γεννήθηκε στο Μπέργκαμο, στις 24 Ιουλίου 1931. Γιος χωρικών, έζησε στερημένα παιδικά χρόνια. Σπούδασε σε δραματική σχολή στο Μιλάνο, αλλά στη συνέχεια εργάστηκε για μεγάλο διάστημα στην εταιρεία ηλεκτρισμού Edisonvolta, όπου για μία σχεδόν δεκαετία (1952-61), σκηνοθέτησε περισσότερες από 40 ταινίες μικρού μήκους, με χαρακτήρα ντοκιμαντέρ .

 

Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, με τίτλο «Ο χρόνος σταμάτησε» (Il tempo si  è fermato, 1959), σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ακολούθησαν τα φιλμ «Η θέση» (Il posto, 1961), που περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία από την υπαλληλική του καριέρα και «Οι αρραβωνιασμένοι» (I fidanzati, 1963). Ακολούθησε η καθαρά εμπορική ταινία «Και ήρθε ένας άνθρωπος» (E venne un uomo, 1964), με θέμα τον πάπα ΙωάννηΚΓ΄, τον οποίο υποδύθηκε ο Ροντ Στάιγκερ και στη συνέχεια οι ταινίες «Κάποια μέρα» (Un certo giorno, 1968), «Στη διάρκεια του καλοκαιριού» (Durante l’ estate, 1971) και «Η περίσταση» (La circostanza, 1974). Το 1978 σκηνοθέτησε την πιο γνωστή ταινία του, «Το δέντρο με τα τσόκαρα» (L’ albero degi zoccoli), που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και πολλά άλλα βραβεία .

 

Τη δεκαετία του ’80 άρχισε να εργάζεται και για την τηλεόραση , με έργα συχνά θρησκευτικού περιεχομένου, όπως «Οι επτά τελευταίες λέξεις του Λυτρωτή μας πάνω στο σταυρό» (1985), η «Βίβλος» κά. Άλλες ταινίες του είναι οι: «Χρόνια πολλά στην κυρία» (Lunga vita alla signora, 1987), η οποία κέρδισε τον Ασημένιο Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, «Ο μύθος του Άγιου Πότη» (La leggenda del Santo Bevitore, 1988), που τιμήθηκε με το Χρυσό Λέοντα στο ίδιο φεστιβάλ, «Il mestiere delle armi» (2000), μια ιστορική αναφορά στους πολέμους που διεξήγαγε ο παπικός στρατός εναντίον των Γερμανών εισβολέων το 16ο αι., «Οι πειρατές των ονείρων» (Cantndo dietro I paravanti, 2003), κ.ά.

 

Ο Όλμι ήταν πάντα ένας σκηνοθέτης χαμηλών τόνων και ουμανιστικού προσανατολισμού, ένας οξυδερκής παρατηρητής της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης. Θεωρείται από τους καλύτερους επιγόνους του ιταλικού νεορεαλισμού, ενώ στις ταινίες του διακρίνονται τόσο η μαρξιστική οπτική της πραγματικότητας όσο και η πίστη του στη ρωμαιοκαθολική χριστιανική παράδοση.

 

Φιλμογραφία

1959: Il tempo si è fermato (Ο χρόνος σταμάτησε)

1961: Il posto (Η θέση)

1963: I fidanzati (Οι αρραβωνιασμένοι)

1965: E venne un uomo (Και ήρθε ένας άνθρωπος)

1967: La cotta

1969: Un certo giorno (Κάποια μέρα)

1971: Durante l’ estate (Στη διάρκεια του καλοκαιριού)

1974: La circostanza (Η περίσταση)

1978: L’ albero degli zoccoli (Το δέντρο με τατσόκαρα)

1982: Camminacammina

1987: Lunga vita alla signora (Χρόνια πολλά στην κυρία)

1988: La leggenda del Santo Bevitore (Ο μύθος του Αγίου Πότη)

1993: Il segreto del bosco vecchio (Το μυστικό του παλιού δάσους)

2001: Il mestiere delle armi

2003: Cantando dietro I paraventi (Οι πειρατές των ονείρων)

2005: Tickets (σε συν-σκηνοθεσία με τον Αμπάς Κιαροστάμι και τον Κεν Λόουτς)

2007: Centochiodi

2011: Il villaggio di cartone

2014: Tomeranno I prati

Σχετικές ειδήσεις
Στα
15.11.2016 10:09
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
Βράβευση του «Ουζερί Τσιτσάνης» στην Ατλάντα
11.11.2016 14:04
Το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στην Ατλάντα.
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.
Η Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην Αμερική
24.06.2016 17:11
Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στα ελληνικά ταμεία, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια και 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ταινίας, φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών, ήχου και μακιγιάζ), καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, η «Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι Αρραβωνιασμένοι, του Ερμάνο Όλμι
15.02.2016 12:41
Η New Star παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 18 Φεβρουαρίου 2016 το αριστούργημα του Ερμάνο Όλμι « Οι Αρραβωνιασμένοι» (I Fidanzati).