Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση του Θανάση Τότσικα στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου

Έκθεση του Θανάση Τότσικα στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες , ο Θανάσης Τότσικας εκθέτει από τις 20 Νοεμβρίου ως τις 12 Δεκεμβρίου στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου.

Για τη δουλειά του Θανάση Τότσικα γράφει η Επιμέλητρια – Ιστορικός τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, η οποία και θα προλογίσει τη βραδιά των εγκαινίων.

“Η κόψη και το φίνο είναι οι δύο λέξεις πάνω στις οποίες αρθρώνεται η τελευταία παρουσίαση έργων του Θανάση Τότσικα. Δεν σημειώνω "νέα" δουλειά γιατί οι αναζητήσεις του Τότσικα έχουν κατά τη γνώμη μου μια σπάνια διάρκεια. Οποιαδήποτε και αν είναι η ενσάρκωσή τους (βίντεο, φωτογραφία, κατασκευές, ζωγραφική), ο σταθερός προσανατολισμός τους, ο σκληρός πυρήνας τους βρίσκεται στη σημασία της αιχμής.

Η αιχμή, ως ένα όριο πάνω στο οποίο καταλήγει κάθε φορά ή μάλλον "πάντοτε για πρώτη φορά" ο καλλιτέχνης.

Τα ατσάλινα μαχαίρια της έκθεσης αυτής, σχεδιασμένα επίμονα, μελετημένα εξαντλητικά ως προς το υλικό τους, τροχισμένα απόλυτα, με λαβές σκαλισμένες σε παλιό ξύλο αχλαδιάς, περι-ποιημένα όπως ένα γλυπτό μουσειακής αναφοράς είναι το εντατικό παρακολούθημα της γραμμής, η αποθέωση μιας φόρμας έως την τελική κατάκτηση της αίσθησης της φόρμας αυτής. Cut θα έλεγε κανείς με όρους μοντάζ. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την οξεία ψηφιακή, αχεροποίητη ζωγραφική του Τότσικα η οποία παρουσιάζεται στον πραγματικό χώρο με τυπώματα κολλημένα σε μεταλλικές επιφάνειες.

Είτε εμφανίζονται εκεί τα τρομερά εκτοπλάσματα των μαχαιριών του, είτε αφηρημένα, ηλεκτρικών χρωματισμών, ίχνη των αναζητήσεων του Τότσικα στην ύλη-ως-ενέργεια, η εντύπωση είναι ακριβώς η ίδια με εκείνη που δημιουργούν τα τροχισμένα μαχαίρια αντικείμενα: βιο-λογική συγκίνηση.

"Το νετρίνο ψάχνω" λέει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μιλώντας για αυτή την μίξη των σωμάτων και αναφερόμενος στην πιο παράξενη και λιγότερο γνωστή οντότητα στον κόσμο της φυσικής των στοιχειωδών σωματιδίων.

Το "φίνο" του Τότσικα είναι στο επίπεδο αυτού του ελάχιστου σύμπαντος: Στο τέλος (λατινικά finis) το οποίο δεν είναι παρά κάθαρση και αρχή.”

Σχετικές ειδήσεις
Νίκος Κρυωνίδης 1990-2016: έκθεση στη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
12.01.2017 17:23
Η Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζει την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 20:30 το βράδυ την ατομική έκθεση του καλλιτέχνη Νίκου Κρυωνίδη.
In Art 2017 στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
20.12.2016 17:00
Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει και φέτος την έκθεση - θεσμό πλέον της γκαλερί - In Art 2017.
Πρωτόκολλο συλλογικής ζάλης: έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
31.10.2016 14:52
Η νέα δουλειά του Αλέξανδρου Ψυχούλη με τίτλο «Πρωτόκολλο συλλογικής ζάλης» θα παρουσιαστεί αυτόν τον Νοέμβριο στην Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου, στη Θεσσαλονίκη.
Crossing Borders: έκθεση του Ingo Dünnebier στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
11.04.2016 15:32
Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου την ατομική έκθεση του Ingo Dunnebier με τίτλο Crossing Borders.
Nuketown?: έκθεση της Γεωργίας Δαμοπούλου στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
26.02.2016 12:15
Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου παρουσιάζει την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 στις 8.30 το βράδυ την τρίτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Γεωργίας Δαμοπούλου με τίτλο Nuketown?.