Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Τα Βραβεία του 6ου Balkans Beyond Borders Short Film Festival

Τα Βραβεία του 6ου Balkans Beyond Borders Short Film Festival

Με νικήτρια την Ελληνίδα δημιουργό, Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη για την ταινία της “Washingtonia”, έκλεισε το 6ο Balkans Beyond Borders Short Film Festival χαρίζοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης ένα τριήμερο κινηματογραφικό ταξίδι στα Βαλκάνια, ρίχνοντας το φακό στους νέους και την πόλη μέσα από τη φετινή θεματική του Living in… City-mmetry. Η προσέλευση του κοινού και ο συνδυασμός θεατών ποικίλων εθνικοτήτων και ηλικιών έδωσε ιδιαίτερη ενέργεια και δυναμική στο Φεστιβάλ το οποίο έλαβε χώρα 30 Οκτωβρίου με 1 Νοεμβρίου στον νέο πολυχώρο της Θεσσαλονίκης WE.

 

Με 30 ταινίες από τα Βαλκάνια στο Διαγωνιστικό Πρόγραμμα , η Κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους:  Marija Milovanovic (Αυστρία), Δημήτρη Σαββαΐδη (Ελλάδα) και Ares Shporta (Κόσοβο) έδωσε το βραβείο σε μια γυναίκα δημιουργό για μια ταινία άρτια δομημένη η οποία όπως τονίζει και η Marija Milovanovic, μέλος της κριτικής επιτροπής είναι σαν οπτικοποιημένο ποίημα . Η ταινία «Washingtonia» ξεχώρισε για την άψογη φωτογραφία και τεχνική της,  το δημιουργικό τρόπο αφήγησης που χρησιμοποίησε και τη συγκινητική σύνδεση που έκανε μεταξύ της πόλης, της αγάπης και ενός δέντρου κερδίζοντας επάξια το βραβείο της Καλύτερης

 

Το κοινό επέλεξε την ταινία «Εφτά Βήματα»,  του Έλληνα σκηνοθέτη Γιάννη Καρύδα, μια ταινία με δυναμισμό και έντονη κίνηση.

Καθώς η ποιότητα των ταινιών ήταν εξαιρετική και η ανταπόκριση των κινηματογραφιστών στο θέμα του φετινού φεστιβάλ πολύ ενδιαφέρουσα, η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε να δώσει και 3 Ειδικές μνείες, δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους σκηνοθέτες να αναδειχθούν για τη δουλειά τους.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι Ειδικές Μνείες δόθηκαν στους:

Gokalp Gonen από την Τουρκία για την animation ταινία «Golden Shot», μια πολύ καλά ειπωμένη ιστορία  με χαρακτήρες οι οποίοι ενισχύουν τη ροή της αφήγησης και μια εμπνευσμένη ιδέα η οποία υποστηρίζει το σενάριο ,
Stefan Ivancic από τη Σερβία για την ταινία του «1973», ένα ντοκιμαντέρ που με πολύ ευφυή τρόπο αναπτύσσει σύγχρονα ζητήματα που αφορούν τους νέους, και τέλος
Hristo Simeonov από τη Βουλγαρία για την ταινία του “Enemies”, της οποίας το σενάριο, η δραματουργική επεξεργασία και η ηθοποιά των πρωταγωνιστών αναδεικνύουν τη σημασία της ανθρωπιάς και της συμπάθειας.

 

Το 6ο Balkans Beyond Borders Short Film Festival με θέμα Living in… City-mmetry κινητοποίησε και ενέπνευσε το κοινό όχι μόνο μέσα από τις ταινίες του αλλά και μέσα από τις παράλληλες δράσεις που διοργάνωσε για να αναδείξει τόσο την τέχνη του κινηματογράφου όσο και την έννοια και χρήση της πόλης στο σήμερα. Αυτές οι δράσεις ήταν ένας φωτογραφικός μαραθώνιος (ΒΒΒ Photo Marathon)  στον οποίο οι συμμετέχοντας βγήκαν στο δρόμο για να αποτυπώσουν στο φακό τους “τη δική τους πόλη”, ένα διαδραστικό event με λήψη φωτογραφιών κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ένα περίπατο (BBB Walk) ανακάλυψης μιας άλλης πλευράς της πόλης με την ομάδα dot2dot, ένα στρογγυλό  τραπέζι με θέμα τον κινηματογράφο στα Βαλκάνια και τέλος, ένα workshop για την εκμάθηση της χρήσης και τεχνικής της αφήγησης με την ομάδα Addart. Οι νικητές του Φωτογραφικού Μαραθώνιου ήταν ο  Χρήστος Κουτσουκέλλης (Βραβείο Κοινού) και ο Θωμάς Γκαρίπης (Βραβείο Κριτικής Επιτροπής ΦΟΑΠΘ). Τέλος, το Σάββατο και την Κυριακή πάνω από 700 άτομα από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από άλλες χώρες των Βαλκανίων ξεσηκώθηκαν και χόρεψαν όλοι μαζί σε ήχους Βαλκανικούς και Μακεδονικούς από τα συγκροτήματα Χάλκινα Ηχοχρώματα και BAildSA.

Οι νικήτριες ταινίες θα προβληθούν και σε άλλες δράσεις του οργανισμού καθώς και σε άλλα φεστιβάλ ενώ το ίδιο το Φεστιβάλ θα συνεχίσει το ταξίδι του στα Βαλκάνια με επόμενο σταθμό και θεματική τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Ο Οργανισμός

Το BalkansBeyondBorders είναι μια αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα, που επιθυμεί να προάγει το διαπολιτισμικό διάλογο και την μη τυπική μάθηση, αξιοποιώντας ως μέσο την Τέχνη του Κινηματογράφου και τα Νέα Μέσα. Επιπλέον, το ΒΒΒ επιδιώκει να ενισχύσει τους νέους “Δημιουργούς” των Βαλκανίων και να κάνει γνωστό το έργο τους στην ευρύτερη περιοχή και πέρα από αυτή, πιστεύοντας πως οι άνθρωποι της τέχνης και ειδικά η νέα γενιά αυτών μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική βάση για συνεργασία και ανάπτυξη. 

 

Περισσότερες πληροφορίεςwww.balkansbeyondborders.eu

Σχετικές ειδήσεις
Οι ταινίες του εθνικού διαγωνιστικού τμήματος του SeaNema Open Air Film Festival 2016
06.07.2016 13:44
Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι η διαδικασία επιλογής για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του 2ου SeaNema Open Air Film Festival ολοκληρώθηκε και 8 υπέροχες ταινίες μικρού μήκους από ανερχόμενους Έλληνες σκηνοθέτες θα ταξιδέψουν στην Κεφαλονιά για να διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία του φεστιβάλ!
Horrorant Film Festival - Νύχτες Τρόμου 2016: Οι ταινίες Έναρξης και Λήξης
10.05.2016 12:05
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Tαινιών Tρόμου, Horrorant Film Festival είναι εδώ για 3η συνεχή χρονιά και μας υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις, πολλές εκπλήξεις και ... τρόμο!
7ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους από το BBB: Έναρξη συμμετοχών
25.04.2016 16:22
Το BBB αναγγέλλει την περίοδο υποβολής ταινιών για το 7ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους από το Balkans Beyond Borders.
Lab Project Award: Το νέο βραβείο του Eurimages στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016!
15.12.2015 15:31
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με χαρά ανακοινώνει πως επιλέχθηκε απ΄ το Eurimages, για να απονέμει στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς ένα νέο βραβείο που θα χρηματοδοτεί παραγωγές πρωτοποριακού χαρακτήρα έως και 50.000 ευρώ. Το νέο βραβείο, με τίτλο Lab Project Award, έχει την υψηλότερη χρηματοδότηση από όλα τα βραβεία που δίνει ήδη το Ταμείο για ταινίες σε ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι το βραβείο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2016.
Απολαύστε 48 ώρες Sundance Film Festival στο Sundance Channel HD αποκλειστικά στον OTE TV!
20.11.2015 14:10
Το μεγαλύτερο ανεξάρτητο φεστιβάλ κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Sundance Film Festival (Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάντανς) έρχεται στις μικρές σας οθόνες. Ένα Σαββατοκύριακο, γεμάτο ταινίες που ξεχώρισαν, θα έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε στις 21 και 22 Νοεμβρίου, καθώς το Sundance Channel HD, που προβάλλεται αποκλειστικά στον OTE TV πραγματοποιεί ένα 48ωρο αφιέρωμα σε φιλμ που διακρίθηκαν και καθήλωσαν το κοινό στο Sundance Film Festival.