Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Λήξη του Caravan Project στην Αλεξανδρούπολη

Λήξη του Caravan Project στην Αλεξανδρούπολη

Ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του Caravan Project που από τις 16 Οκτωβρίου είχε σταθμεύσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, με στόχο να εξερευνήσει τα κοιτάσματα ιστοριών του Νομού Έβρου και να επικοινωνήσει στους κατοίκους την πολύτιμη αξία της συλλογής και καταγραφής ιστοριών.

Μαθητές, φοιτητές και κάτοικοι επισκέφθηκαν τα yurt του Caravan Project στο Πάρκο Προσκόπων (Κηποθέατρο) και έλαβαν μέρος σε μια σειρά από διαφορετικές δράσεις πάντα με άξονα τις ανθρώπινες ιστορίες και τις δυναμικές που αυτές απελευθερώνουν. Το Caravan Project παρέμεινε στην Αλεξανδρούπολη, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος , υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης και με την υποστήριξη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης-Αγγελική Γιαννακίδου και του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης.

Συγκεκριμένα, πάνω από 600 μαθητές από σχολεία της περιοχής συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που λάμβαναν χώρα καθημερινά, κατά τις πρωινές ώρες, στις σκηνές στο Πάρκο Προσκόπων. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τις ιστορίες του Caravan Project, να συζητήσουν πάνω στη θεματολογία των ιστοριών, να εμπνευστούν, να σχεδιάσουν και να παράξουν δικές τους ιστορίες μέσα από το δίωρο βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο .

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το Εργαστήρι Ιστοριών για ενήλικες, η σύνθεση του οποίου απαρτίζονταν από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και ειδικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους ήταν φωτογράφοι, εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες, καθώς και δύο μαθητές Λυκείου! Τα μέλη του Εργαστηρίου Ιστοριών είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια σειρά από εντατικά μαθήματα, βιωματικού χαρακτήρα, σχετικά με την αφήγηση και την κινηματογράφηση: Αρχές Δημιουργικότητας με τον Στρατή Βογιατζή, Θεατρικό Παιχνίδι με την Έλσα Κούντιγκ, Φωτογραφία με τον Γιάννη Κωσταρή, Ντοκιμαντέρ-Δραματουργία-Σκηνοθεσία-Σενάριο με τους Θέκλα Μαλάμου και Στρατή Βογιατζή και Αφηγηματικές Προσεγγίσεις στο Δημιουργικό Ντοκιμαντέρ με την Αλεξάνδρα Σαλίμπα.

Μετά το πέρας των μαθημάτων του εργαστήριου ιστοριών για ενήλικες, πραγματοποιήθηκε ένα master class από τον διεθνώς αναγνωρισμένο κινηματογραφιστή Χρήστο Καρακέπελη, ενώ ακολούθησαν γυρίσματα με τους συμμετέχοντες υπό τη δημιουργική του καθοδήγηση.

Από το εργαστήριο ενηλίκων προέκυψαν τέσσερις διαφορετικές ομάδες οι οποίες δημιουργούν αυτή τη στιγμή ντοκιμαντέρ με  ιστορίες  από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης:

• Την ιστορία του Αλέκου Μπατίρη, του τελευταίου ρεμπέτη της Αλεξανδρούπολης, που καθιερώθηκε με το παρατσούκλι Μπατίρης καθώς μοίρασε τα τεράστια κέρδη του λαχείου που είχε κερδίσει σε γνωστούς και άγνωστους φτωχούς της πόλης και ο ίδιος δεν κράτησε παρά μόνο ελάχιστα για τον εαυτό του, κι έτσι έμεινε μπατίρης.

• Την καταγραφή, μέσω της κινηματογράφησης, της ζωής  και της οικολογίας στο Δέλτα Έβρου και της συμβίωσης των ψαράδων με το οικοσύστημα.

• Την αρχέγονη τελετουργία της ζωοθυσίας (κουρμπάνι) της θρησκευτικής ομάδας των Αλεβιτών της Θράκης. Το συγκεκριμένο κουρμπάνι έγινε στον ιστορικό Αλεβίτικο τεκέ της Ρούσσας (1400 μ.Χ.), που αποτελεί το δεύτερο ιερότερο προσκύνημα για τους Αλεβίτες παγκοσμίως.

• Την εικαστική αποτύπωση της παραθαλάσσιας ζώνης της Αλεξανδρούπολης σε κείμενο του ποιητή Γιώργου Σταυρίδη

Κατά τη διάρκεια παραμονής του Caravan Project στην Αλεξανδρούπολη, εκτός από τις παραπάνω δράσεις, τις εβδομαδιαίες προβολές ντοκιμαντέρ, αλλά και την ανοιχτή προς το κοινό πολυμεσική έκθεση ιστοριών, η ομάδα πραγματοποίησε μια ειδική ξενάγηση σε κοινωνικούς λειτουργούς από την Αλεξανδρούπολη, την οποία ακολούθησε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τις ευπαθείς ομάδες του νομού (κυρίως Ρομά, μετανάστες, άστεγους κτλ) και τη θεραπευτική δυναμική που έχουν οι ιστορίες του Caravan Project.

Η ομάδα του Caravan Project, παράλληλα με τις προγραμματισμένες δράσεις που οργάνωσε στο Πάρκο Προσκόπων, πραγματοποίησε μικρά οδοιπορικά σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού, δημιουργώντας φωτογραφικές σειρές και μικρέ ιστορίες από τα χωριά και την πόλη της Αλεξανδρούπολης. Όλες οι ιστορίες από την ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, τόσο των συμμετεχόντων όσο και της ομάδας του Caravan Project, θα αναρτηθούν  στο ζωντανό ψηφιακό αρχείο ιστοριών στην πλατφόρμα www.caravanproject.org.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εκτός της συμμετοχής του κοινού στις ποικίλες δράσεις του Caravan Project, πολύτιμη υπήρξε και η ανταπόκριση από εθελοντές όλων των ηλικιών, οι οποίοι συμμετείχαν ως εμψυχωτές στα προγράμματα, συνέβαλαν στο στήσιμο των σκηνών και βοήθησαν στην οργάνωση των προβολών και των διαφόρων εκδηλώσεων. Καταλυτική σε αυτόν τον τομέα ήταν η υποστήριξη του Γραφείου Εθελοντών του Δήμου Αλεξανδρούπολης και της Σοφίας Χύτου.

Το Caravan Project θα σημάνει τη λήξη των δράσεών του στην Αλεξανδρούπολη αυτή την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015, στις 19:00 στο Πάρκο Προσκόπων. Η ομάδα καλεί όσους συμμετείχαν στια δράσεις, αλλά κυρίως όσους δεν πρόλαβαν να επισκεφθούν τα yurt που «κουβαλούν» ανθρώπινες ιστορίες, να βρεθούν στο Πάρκο Προσκόπων για μια τελευταία ξενάγηση στην πολυμεσική έκθεση.

Παράλληλα, θα προβληθούν ιστορίες του Caravan Project και των συμμετεχόντων, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με ζωντανή μουσική και συλλογική κουζίνα.

Μάθετε περισσότερα για τη δράση του Caravan Project: www.caravanproject.org  

Ακολουθήστε το Caravan Project
facebook.com/caravanproject.org
twitter.com/caravanproject_
instagram.com/caravanproject  

Παρακολουθήστε τα video του
vimeo.com/caravanproject
youtube.com/user/AnotherWorldIsHere

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ ΔΩΡΗΤΗΣ

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, διαχρονικές και θετικές κοινωνικές επιρροές . Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Σχετικές ειδήσεις
Το Caravan Project ολοκληρώνει τις δράσεις του στο Μεταξουργείο
03.11.2016 11:43
Βραδιά λήξης το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, για το Caravan Project με προβολές, παρουσιάσεις, δράσεις και μουσική!
Caravan Project @ Μεταξουργείο: Το καραβάνι φτάνει στον τελικό του προορισμό
07.10.2016 10:25
Τελευταία πόλη- σταθμός του Caravan Project, ύστερα από πέντε χρόνια οδοιπορικού θα είναι η Αθήνα, και πιο συγκεκριμένα η περιοχή του Μεταξουργείου. To Caravan Project ξεκίνησε το 2011 από μια ομάδα νέων καλλιτεχνών και πραγματοποίησε ένα μεγάλο οδοιπορικό, με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, οργώνοντας την Ελλάδα - κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της- και συλλέγοντας ανείπωτες και αθέατες ιστορίες, με τη μορφή ντοκιμαντέρ και φωτογραφικών λευκωμάτων.
Έλα να πεις την ιστορία σου στο Caravan Project!
23.03.2016 14:31
Την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 14:00 έως τις 22:00 η ομάδα του Caravan Project σε συνεργασία με το κοινωνικό εργαστήρι κύκλωμα, το φωτογραφικό κέντρο stereosis, το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης να έρθουν στο Λιμάνι στην Προβλήτα Α’ και να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες.
Οι δράσεις του Caravan Project στη Θεσσαλονίκη
17.03.2016 10:08
Το Caravan Project έχει πλέον εγκατασταθεί με τις σκηνές του στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Προβλήτα Α’) και το κοινό έχει ήδη αρχίζει να περιηγείται στον κόσμο των ανθρώπινων ιστοριών που η ομάδα έχει συλλέξει τα τελευταία 5 χρόνια, μέσα από τα οδοιπορικά της στην Ελλάδα. Η πολυμεσική έκθεση που φιλοξενείται μέσα στα yurt θα παραμείνει ανοιχτή για όλο το κοινό καθημερινά 10:30-20:30 (εκτός Δευτέρας), μέχρι και τις 27 Μαρτίου, παρουσιάζοντας ιστορίες ανθρώπων με τη μορφή ντοκιμαντέρ, φωτογραφιών, ημερολογίων, εικαστικών εγκαταστάσεων και αφηγήσεων.
Το Caravan Project κατασκηνώνει στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης!
25.02.2016 16:29
Μετά από 1,5 χρόνο περιπλάνησης στην Ελλάδα, σε πόλεις και χωριά το Caravan Project οδεύοντας σταδιακά προς την ολοκλήρωση του 2ου μεγάλου οδοιπορικού του σταθμεύει για λίγες εβδομάδες στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Από τις 9 έως τις 27 Μαρτίου 2016 οι δύο κυκλικές βιοκλιματικές σκηνές (yurt) θα βρίσκονται στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης/Προβλήτα Α, υπό την αιγίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ η ομάδα του Caravan Project, πάντα με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδιάζει μια σειρά από ποικίλες δράσεις ανοιχτές για το κοινό της συμπρωτεύουσας.