Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Τα Γλυπτά του Edgar Degas στην Αθήνα

Τα Γλυπτά του Edgar Degas στην Αθήνα
Το Μουσείο Ηρακλειδών πρόκειται να φιλοξενήσει ολόκληρη τη συλλογή γλυπτών του Edgar Degas, με πρωταγωνίστρια τη Μικρή Δεκατετράχρονη Μπαλαρίνα, στα πλαίσια μιας περιοδεύουσας έκθεσης, η οποία παρουσιάζει για πρώτη φορά και τα 74 μπρούντζινα γλυπτά της συλλογής του Degas.

Τα γλυπτά του Degas στέκονται μακριά από τις τάσεις της γλυπτικής του 19ου αιώνα, καθώς δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του να δημιουργήσει δημόσια μνημεία, και, με εξαίρεση τη Μικρή Δεκατετράχρονη Μπαλαρίνα, ο ίδιος δεν τα παρουσίασε ποτέ στο ευρύ κοινό. Με τον θάνατο του καλλιτέχνη, το 1917, ανακαλύφθηκαν στο εργαστήριό του, από τους κληρονόμους του, εκατόν πενήντα γλυπτά από κερί, πηλό και πλαστελίνη, εβδομήντα τέσσερα από τα οποία αποτέλεσαν το πρόπλασμα για τις μπρούντζινες σειρές.

Η έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών συνδέεται με ένα επιπλέον σημαντικό γεγονός στο χώρο της τέχνης, καθώς γύψινα εκμαγεία των γνωστών γλυπτών του Degas - των οποίων η ύπαρξη αγνοείτο μέχρι σήμερα - ανακαλύφθηκαν σε περιοχή έξω από το Παρίσι, με την βεβαιότητα ότι πρόκειται για τα τελευταία που δουλεύτηκαν από τα χέρια του καλλιτέχνη. Λόγω της μεγάλης ιστορικής σημασίας και σπουδαιότητας, οι κληρονό-μοι του καλλιτέχνη ενέκριναν την κατασκευή μιας περιορισμένης σειράς μπρούτζινων γλυπτών από τα ανακαλυφθέντα γύψινα εκμαγεία, τα οποία θα περιοδεύσουν ανά τον κόσμο, με πρώτο σταθμό την Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Πλεύσις: Ένα νοητό ταξίδι στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών
27.09.2016 11:14
Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από 1η Οκτωβρίου 2016 την ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Happy Birthday: έκθεση γλυπτών του Γιώργου Λάππα στο Μουσείο Μπενάκη
16.09.2016 10:58
Το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου μία έκθεση ˗ φόρο τιμής στο έργο του Έλληνα καλλιτέχνη Γιώργου Λάππα, με τίτλο «Happy Birthday».
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.
Έκθεση με έργα της Pascaline Bossu στο Μουσείο Ηρακλειδών
05.05.2016 16:43
Το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινιάζει στις 12 Μαΐου 2016 την έκθεση Pascaline Bossu: Σχέδια - Ζωγραφιές - Φωτογραφίες, Στιγμιότυπα από την Ελλάδα.