Παράλληλα με την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες στις 19 Νοεμβρίου 2015, το Σύμπτωμα κάνει τη διεθνή του πρεμιέρα στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο (20-28/11) στο πρόγραμμα Onde. Ο Άγγελος Φραντζής επιστρέφει στο Φεστιβάλ του Τορίνο καθώς το 2010 το Μέσα στο Δάσος είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. 

Επίσης θα γίνει προβολή της ταινίας στο 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 στις 19:30 στην αίθουσα Μαρκετάκη.

Μια ταινία για όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος.

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται  ένα χειμώνα σε ένα απομονωμένο νησί όπου κάνει την εμφάνιση του ένα μοναχικό πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν την βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του.

«Το Σύμπτωμα είναι μια ταινία για όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος», λέει ο Άγγελος Φραντζής, «…μια ποιητική έρευνα πάνω στην σκοτεινή και ανοίκεια πλευρά της ύπαρξης. Ένα φιλμ φανταστικού κινηματογράφου, με καρδιά μελοδράματος, που βυθίζεται στον υποσυνείδητο κόσμο μιας γυναίκας για να αγγίξει το σύμπτωμα της άγριας σύγκρουσης ανάμεσα στην ενόρμηση και την ηθική.»

Αυτήν την γυναίκα υποδύεται η Κάτια Γκουλιώνη που δίνει στην ταινία μια ξεχωριστή ερμηνεία. Η ίδια λέει για τον ρόλο της: «είναι μια ηρωίδα που πολεμάει κατ’ αρχήν με τον εαυτό της.  Με έναν εσωτερικό δαίμονα. Μια γυναίκα που όσο προσπαθεί να ενδυναμώσει την πίστη της στην νίκη του τέρατος, τόσο μοιάζει να το πλησιάζει.»

Το  χειμωνιάτικο τοπίο  της Αμοργού και της Τήνου αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό της ταινίας με το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων, που διήρκησαν 7 εβδομάδες, να πραγματοποιείται εκεί. Τον Ιούλιο του 2014 το Σύμπτωμα, συμμετείχε ως work in progress στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι και τον Νοέμβριο του 2014 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Το Σύμπτωμα είναι η 4η μεγάλου μήκους ταινία (Polaroid, Το όνειρο του σκύλου, Μέσα στο Δάσος) του Άγγελου Φραντζή, ο οποίος αυτή την περίοδο ετοιμάζει τη νέα του ταινία με τίτλο Virus. Πρόκειται για μία διεθνής συμπαραγωγή (Γαλλία, Ελλάδα, Λετονία), τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν το χειμώνα του 2016 στην Λετονία και την Ρωσία με πρωταγωνιστές την Κάτια Γκουλιώνη, τον Ανδρέα Κωνσταντίνου και ξένους ηθοποιούς.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής, Σενάριο: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος – Άγγελος Φραντζής, Παραγωγή: Οι κήποι, Φιλμική, 2/35, Παίζουν οι: Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη, Γιάννης Νικολαίδης, Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης, Σκηνικά: Δάφνη Κούτρα,  Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα, Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης, Μουσική: Coti K.

           

Βιογραφικό Σκηνοθέτη

Ο Άγγελος Φραντζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε κινηματογράφο στην INSAS στις Βρυξέλλες. Έχει γυρίσει 5 μικρού και 4 μεγάλου μήκους ταινίες (Polaroid, Το όνειρο του σκύλου, Μέσα στο δάσος, Σύμπτωμα), οι οποίες  έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Roterdam, Torino, Hong Kong, Sitges, Sao Paolo, New Horizons, Munich, Istambul κτλ.). Εκτός από τον κινηματογράφο, ο Άγγελος Φραντζής έχει ασχοληθεί με έργα μεικτών τεχνικών (εγκαταστάσεις, performances κτλ.) και εργασθεί σαν κριτικός κινηματογράφου σε έντυπα και βιβλία. Η τελευταία του εγκατάσταση με τίτλο “Got to be real” συμμετείχε στην biennale της Βενετίας του 2012.

Βιογραφικό Κάτιας Γκουλιώνη

Η Κάτια Γκουλιώνη είναι αριστούχος της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γ. Θεοδοσιάδη. Έχει παίξει σε αρκετές παραστάσεις στο θέατρο μεταξύ των οποίων το “PODWORKO” σε σκηνοθεσία Krzystof Garbaczewski στην Πολωνία, το «Reunion» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Ρέντη  αλλά και παραστάσεις «Play-back theatre» του Νίκου Καραγέωργου. Η ίδια έχει σκηνοθετήσει στο θέατρο τρία έργα: House (2007), Baby (2008), “Ευτυχισμένες μέρες στους τεφρούς κήπους” (2014). Στον κινηματογράφο έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες, μεταξύ των οποίων το «Fireworks» του Giacomo Abruzzesse, το «Χαμένο κορίτσι»  του Νίκου Πάστρα,  το «Αρουντέλ» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το «Μέσα στο δάσος» και «Σύμπτωμα» του Άγγελου Φραντζή και το “Nemesis” του Theo Alexander. Τους επόμενους μήνες θα πρωταγωνιστήσει στην ταινία «Πολυξένη» της Δώρα Μασκλαβάνου, στην ταινία «Virus» του Άγγελου Φραντζή και στην ισπανική ταινία «Red thread line» της Anna Sanmarti που ολοκληρώνει τα γυρίσματα της το 2016.