Με την υποστήριξη του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Creative Europe – MEDIA programme, το 5C project αποτελεί ένα εκπαιδευτικό και ταξιδιωτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στον κινηματογραφικό αλφαβητισμό των νέων και επίδοξων κριτικών κινηματογράφου. Δίνοντας τη δυνατότητα σε πέντε νέους να ταξιδέψουν και να περιπλανηθούν σε τέσσερεις πόλεις των Βαλκανίων, (Αθήνα, Σπλιτ, Τσετάτε, Τίρανα) πάντα με την υποστήριξη επαγγελματιών, ακαδημαϊκών, καταξιωμένων κριτικών, καθώς και με την παρουσία του εκάστοτε τοπικού κοινού, το 5C project φιλοδοξεί να αναδείξει τον κινηματογράφο σε ένα χώρο συζήτησης και προβληματισμού, καθώς και σε ένα τόπο συνάντησης και γνωριμίας μεταξύ των γειτονικών χωρών.

Αν λοιπόν η κριτική ταινιών ρέει στο αίμα σου, αν είσαι σινεφίλ ή αν απλά δε μπορείς να σταματήσεις να γράφεις και σε ενδιαφέρει ο κινηματογράφος, ίσως να είσαι εσύ ένας από τους πέντε τυχερούς που θα ανακαλύψουν την μαγεία, τον πολιτισμό και την κινηματογραφική κληρονομιά της Ελλάδας, της Κροατίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας.

Γράψε τις καλύτερες και πιο εμπεριστατωμένες κριτικές πάνω στις ταινίες που θα διαγωνιστούν στο φετινό διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους για Βαλκάνιους σκηνοθέτες, altcineAction!, και ετοίμασε βαλίτσες για ένα μοναδικό ταξίδι με το κινηματογραφικό καραβάνι του 5C project. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να είσαι έτοιμος για την έναρξη της περιόδου υποβολής ταινιών την 1η Δεκεμβρίου και να αρχίσεις να ψηφίζεις και να γράφεις τις κριτικές σου. Μια διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από σημαντικούς ακαδημαϊκούς του χώρου θα διαβάσει όλες τις κριτικές και θα αποφασίσει ποιοι θα είναι οι πέντε πρώτοι ταξιδιώτες που θα συμμετάσχουν στο 5C project.

Σαν ταξιδιώτης στα Βαλκάνια με αυτό το μοναδικό καραβάνι θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις εξειδικευμένα σεμινάρια και εργαστήρια σε κάθε μία από τις τέσσερεις πόλεις, να συμμετάσχεις σε προβολές ταινιών και συζητήσεις με το κοινό, και φυσικά να μοιραστείς τις πρωτόγνωρές εμπειρίες σου με τους χρήστες του διαδικτύου! Με τη συνεχή καθοδήγηση μερικών από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους κριτικούς κινηματογράφου και επαγγελματίες, θα τελειοποιήσεις την τέχνη σου, θα ανακαλύψεις πολλά για τον φιλμικό κόσμο και ιδιαίτερα για τους θησαυρούς των Βαλκανίων!

Μεταξύ άλλων, τα νεαρά μέλη του The 5C Project, θα γνωρίσουν και θα συζητήσουν με κριτικούς κινηματογράφου όπως ο Jean-Michel Frodon από το Cahiers du cinema, με ακαδημαϊκούς όπως η Dina Iordanova, η Dana Duma και η Diana Nenadic, επαγγελματίες όπως η Ολυμπία Μυτηλιναίου (GSC), η Aleksandra Milovanovic, ο Ilir Butka, ο Boris Poljak και διευθυντές φεστιβάλ όπως ο Agron Domi και ο Δημήτρης Κερκινός.

Πως μπορεί κάποιος να συμμετάσχει;

Έως τις 15 Ιανουαρίου 2016, επίδοξοι νέοι κριτικοί από όλο τον κόσμο μπορούν να δουν τις ταινίες μικρού μήκους που διαγωνίζονται στο φετινό altcineAction! Online Φεστιβάλ Βαλκανικών ταινιών μικρού μήκους και να γράψουν τις κριτικές τους.

Συνολικά 57 ταινίες από 11 χώρες των Βαλκανίων βρίσκονται στο screening room του altcineActon! και διαγωνίζονται για τα μοναδικά βραβεία του Φεστιβάλ.

Μέσα από το altcineAction! κάθε νέος από όλο τον κόσμο έχει την ευκαιρία να αναλάβει το ρόλο του κριτικού κινηματογράφου και να καθορίσει τους νικητές.

Μία διεθνής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους ακαδημαϊκούς Ana Grgic, Gergana Doncheva, Λυδία Παπαδημητρίου και Marian Tutui θα επιλέξει τους πέντε πρεσβευτές πλέον του ανεξάρτητου Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, που θα ακολουθήσουν τις δραστηριότητες του The 5C Project στα Βαλκάνια. Τα έξοδα για τις μετακινήσεις και τη διαμονή των συμμετεχόντων εντός Ευρώπης καλύπτονται από το πρόγραμμα*.

Δικαίωμα συμμετοχής στο The 5C Project έχουν όλοι οι νέοι ηλικίας 18-35 ετών, με την προϋπόθεση ότι έχουν γράψει τουλάχιστον πέντε κριτικές για τις διαγωνιζόμενες ταινίες του altcineAction! 2015 (~200 λέξεις η κριτική) και δεν εργάζονται ως επαγγελματίες κριτικοί κινηματογράφου.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τρία μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ βασίζονται αποκλειστικά στις κριτικές του κοινού, ενώ οι κριτικές των νικητών του The 5C Project θα έχουν συντελεστή πολλαπλάσιο του 100 στην τελική διαδικασία ανάδειξης των τριών πρώτων νικητών του altcineAction!

Χρονοδιάγραμμα του The 5C Project

Δεκέμβριος 2015 – 15 Ιανουαρίου 2016 online κριτικές

16 – 20 Ιανουαρίου 2016 – Επιλογή των 5 νικητών

22-23-24 Ιανουαρίου 2016 – Πρώτη εκδήλωση στην Αθήνα, Ελλάδα (3 μέρες)

Ιανουάριος – Aπρίλιος 2016 Online δραστηριότητες

Τέλη Μαΐου 2016 – Δεύτερη εκδήλωση στο Σπλιτ, Κροατία (3 μέρες)

Μάιος – Αύγουστος 2016 Online δραστηριότητες

Τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2016 – Τρίτη εκδήλωση στην Τσετάτε, Ρουμανία (3 μέρες)

Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016 Online δραστηριότητες

Τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου 2016 – Τέταρτη εκδήλωση στα Τίρανα, Αλβανία (3 μέρες)

Λίστα με τις προβολές ταινιών ως εκπαιδευτικά εργαλεία

•40 λεπτά προγράμματος του altcineAction! 2015, επιλογή των 5 νικητών του The 5C Project

Καθώς και οι ακόλουθες ταινίες μεγάλου μήκους

•Correction/Διόρθωση (2007, Θάνος Αναστόπουλος, Ελλάδα)

•Ta Divna Splitska Noć/A Wonderful Night in Split (2004, Arsen Anton Ostojić, Κροατία)

•Occident/West (2002, Cristian Mungiu, Ρουμανία)

•Tirana Year Zero (2001, Fatmir Koci, Αλβανία)

*Εάν ο νικητής δεν είναι κάτοικος Ευρώπης, το πρόγραμμα του/της καλύπτει όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής μόλις βρεθεί εντός ευρωπαϊκού εδάφους.