Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Μια φορά και έναν καιρό… - Once Upon a Time…: έκθεση της Figen Çiftçi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Μια φορά και έναν καιρό… - Once Upon a Time…: έκθεση της Figen Çiftçi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη νέα περιοδική φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Μια φορά και έναν καιρό…» - “Once Upon a Time…”, της Τουρκάλας φωτογράφου Figen Çiftçi.

Στην πέμπτη αυτή ατομική της έκθεση, η καλλιτέχνιδα μέσα από μία σειρά φωτορεαλιστικών έργων κολάζ και ζωγραφικής, μας δίνει μια ιδιάζουσα οπτική του αρχαίου κόσμου, συνδυάζοντας συχνά τη φωτογραφική αποτύπωση λαμπρών ερειπίων της αρχαιότητας σε Ελλάδα και Τουρκία με σκηνές της λαϊκής παράδοσης, της καθημερινότητας και της σύγχρονης ζωής στις δύο γειτονικές χώρες.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνολικά 40 φωτογραφικά έργα, στα οποία εφαρμόζεται είτε η τεχνική του ψηφιακού κολάζ (C-print) είτε μεικτή τεχνική (ακρυλικό σε εκτύπωση). Μεγάλος αριθμός έργων της Figen Çiftçi αφορά σε ασπρόμαυρες φωτογραφίες αρχιτεκτονικών καταλοίπων και μνημείων από αρχαίες πόλεις της Μ. Ασίας (Αφροδισιάς, Έφεσος, Αιζανοί, Άσπενδος, Ιεράπολις, Λαοδίκεια), σε συνδυασμό με επίσης ασπρόμαυρες φωτογραφίες λίθινων αρχαιοτήτων από διάφορα μουσεία της Τουρκίας αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η καλλιτέχνιδα διανθίζει τα έργα της αυτά με έγχρωμες φωτογραφικές απεικονίσεις σύγχρονων κατοίκων της Καρπάθου με παραδοσιακές ενδυμασίες, καθώς και κατοίκων της Τουρκίας, κυρίως γιουρούκων.

Τα κατασκευασμένα με μεικτή τεχνική έργα της καλλιτέχνιδας αφορούν κυρίως σε φωτογραφίες λίθινων αγαλμάτων και ανάγλυφων στηλών, πήλινων ειδωλίων και ψηφιδωτών. Τα περισσότερα από αυτά ανήκουν στις συλλογές διαφόρων μουσείων της Τουρκίας, ενώ ανάμεσά τους περιλαμβάνονται και αρκετές αρχαιότητες που έχουν βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.

Η Figen Çiftçi, μέσα από το έργο της, επιδιώκει να εξάρει τη διαχρονία της τέχνης και την αέναη επίδραση του αρχαίου πολιτισμού στον σύγχρονο καθημερινό βίο, προωθώντας έτσι τον δημιουργικό «διάλογο» παρελθόντος – παρόντος και την πολιτισμική συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τουρκικού Προξενείου Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις
Ευθραυστότητα: Έκθεση του Γιώργου Τσεριώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών
13.09.2016 11:52
Ο εικαστικός Γιώργος Τσεριώνης, παρουσιάζει το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την έκθεσή του με τίτλο “Ευθραυστότητα”, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Έκθεση αφίσας από το Τμήμα Γραφιστικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας
02.09.2016 16:56
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση αφίσας «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» του Τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Ο Μίτος της Αριάδνης και ο Αργαλειός της Πηνελόπης: Η Πηνελόπη Gandhi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
31.05.2016 09:57
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο δράσεων σύνδεσης του Μουσείου με την τοπική κοινωνία, συνδιοργανώνει με το Πανεπιστήμιο των Ορέων, έκθεση με θέμα «Ο Μίτος της Αριάδνης και ο Αργαλειός της Πηνελόπης. Η Πηνελόπη Gandhi στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου».
O Ai Weiwei με τη Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
19.05.2016 15:12
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανακοίνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic». Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του που φιλοξενείται σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα.