Στο πλαίσιο της δράσης ΕΚ ΠΛΗΞΗ, που στόχο έχει να φέρει το χορό μέσα στο σχολείο, ο Κινητήρας προτείνει ένα ετήσιο εργαστήριο δημιουργικού χορού και σωματικού θεάτρου για εκπαιδευτικούς με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην τάξη. Στο εργαστήριο αυτό, που απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί αναπτύσσουν τις σωματικές και κινητικές τους δεξιότητες μέσα από τις παραστατικές τέχνες για να τις χρησιμοποιήσουν σαν εκπαιδευτικά εργαλεία προσέγγισης κοινωνικών ζητημάτων όπως η ενδοσχολική βία, η διαφορετικότητα και η πολυπολιτισμικότητα.

Η μεθοδολογία του εργαστηρίου βασίζεται στην απόκτηση νέων τεχνικών όπως η μελέτη της κίνησης της καθημερινότητας, η ανάπτυξη της σωματικής μνήμης, η επικοινωνία μέσα από τη γλώσσα του σώματος και η κινητική ανάγνωση. Οι εκπαιδευτικοί θα φεύγουν από κάθε μας συνάντηση με νέους τρόπους προσέγγισης των μαθητών τους στην τάξη ή το προαύλιο.

Πώς μπορώ μέσα από τη σωματικότητα να δώσω κίνητρο στους μαθητές μου:

να εκφραστούν και να επικοινωνήσουν καλύτερα μεταξύ τους

να κατανοήσουν, να αναπαράγουν και να διευρύνουν με ευφάνταστο τρόπο την ύλη τους και κυρίως αυτή που τους δυσκολεύει

να εξελίξουν τη δημοκρατική κι αρμονική συνύπαρξη μέσα στην τάξη

Το εργαστήριο θα εστιάζει κάθε φορά στις ιδιαιτερότητες της ηλικίας των μαθητών και της σχολικής ύλης.

Σκοπός του Κινητήρα είναι να τονιστεί η σημασία της ένταξης του δημιουργικού χορού και της σωματικής έκφρασης μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Δεδομένης της κρατικής απουσίας στο κομμάτι αυτό, θέλουμε να παροτρύνουμε τους εκπαιδευτικούς όλων των ηλικιών, κι ανεξάρτητα από προηγούμενη προσωπική εμπειρία με τη κίνηση ή το χορό, να συμμετέχουν.

Συντονίζουν: Αντιγόνη Γύρα (χορογράφος), Μαρία Σαλλιάρη (ηθοποιός-σκηνοθέτης), Ευγενία Σιγαλού (χορεύτρια-εκπαιδευτικός) σε συνεργασία με την Ηρώ Ποταμούση (κοινωνιολόγος-θεατροπαιδαγωγός)