Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Μουσική Παντού: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε Μουσικά Σχολεία της Β. Ελλάδας

Μουσική Παντού: Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε Μουσικά Σχολεία της Β. Ελλάδας

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πλούσιο εκπαιδευτικό της έργο με μία σειρά τριήμερων μουσικών εργαστηρίων σε οχτώ (8) Μουσικά Σχολεία της Βόρειας Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘ Μουσική Παντού’ που πραγματοποιείται με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος .

Σχήματα μουσικών της Κ.Ο.Θ. επισκέπτονται τα σχολεία και ενημερώνουν τους μαθητές για τη φύση της εργασίας ενός μουσικού συμφωνικής ορχήστρας, η οποία ξεκινά από τα αρχικά στάδια επιλογής τους μέσω ακροάσεων, μέχρι την προετοιμασία και παρουσίαση ενός προγράμματος στο κοινό. Παράλληλα επισημαίνουν στους μαθητές την ανάγκη διαρκούς βελτίωσης μέσα από τη μελέτη, τόσο σε πρακτικό, όσο και σε θεωρητικό επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι μαθητές ενημερώνονται για τα βασικά χαρακτηριστικά μιας μουσικής σύνθεσης, ανεξαρτήτως είδους, εποχής και διάρκειας, τις βασικές αρχές για την πρόβα ενός κομματιού, την ατομική και τη συλλογική μελέτη, την προσέγγιση με βάση την εποχή, το στυλ και το είδος της σύνθεσης κτλ

Οι μουσικοί εξηγούν αναλυτικά τις έννοιες του μουσικού θέματος, της επεξεργασίας, της μουσικής φράσης, της μεγάλης σημασίας των χρωματισμών, του ρυθμού και της ταχύτητας στην εκτέλεση/ερμηνεία. Τέλος, επισημαίνεται η σημασία της ορθής στάσης του σώματος κατά τη διάρκεια της μελέτης ή της πρόβας.

Το τριήμερο ολοκληρώνεται σε κάθε σχολείο με συναυλία του σχήματος των μουσικών της Κ.Ο.Θ. με συμμετοχή και μαθητών που θα επιλεγούν μέσω μίας διαδικασίας ακροάσεων. Ο μαθητής που θα ξεχωρίσει στις ακροάσεις θα λάβει υποτροφία 1.000 € για αγορά μουσικού οργάνου ή για δίδακτρα ωδείου ή αγορά μουσικού υλικού κτλ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

21-23 Οκτωβρίου 2015
Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας
Ντουέτο κοντραμπάσο, άρπα
Γιάννης Χατζής (κοντραμπάσο), Κατερίνα Γίμα (άρπα)

2-4 Νοεμβρίου 2015
Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής
Κουαρτέτο εγχόρδων
Χριστίνα Λαζαρίδου (βιολί), Μιγκέλ Μιχαηλίδης (βιολί), Αθανάσιος Σουργκούνης (βιόλα), Γιάννης Στέφος (τσέλο)

2-4 Νοεμβρίου 2015
Μουσικό Σχολείο Αμυνταίου
Κουαρτέτο εγχόρδων
Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Γιώργος Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα), Λίλα Μανώλα (τσέλο)

3-5 Νοεμβρίου 2015
Μουσικό Σχολείο Δράμας
Κουαρτέτο εγχόρδων
Ντέιβιντ Μπόγκοραντ (βιολί), Ευτυχία Ταλακούδη (βιολί), Παύλος Μεταξάς (βιόλα), Βίκτωρ Δάβαρης (τσέλο)

4-6 Νοεμβρίου 2015
Μουσικό Σχολείο Σερρών
Τρίο εγχόρδων
Ευάγγελος Παπαδημήτρης (βιολί), Νεοκλής Νικολαΐδης (βιόλα), Ντμίτρι Γκουντίμοβ (τσέλο)

4-6 Νοεμβρίου 2015
Μουσικό Σχολείο Βέροιας
Τρίο (έγχορδα και πνευστό)
Γιώργος Κανδυλίδης (βιολί), Χρήστος Γρίμπας (τσέλο), Όθωνας Γκόγκας (φλάουτο)

9-11 Νοεμβρίου 2015
Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών
Τρίο εγχόρδων
Πόπη Μυλαράκη (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Δημήτρης Πολυζωίδης (τσέλο)

9-11 Νοεμβρίου 2015
Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας
Κουιντέτο πνευστών
Γιάννης Ανισέγκος (φλάουτο), Παναγιώτης Κουγιουμτζόγλου (όμποε), Αλέξανδρος Σταυρίδης (κλαρινέτο), Κώστας Βαβάλας (φαγκότο), Τραϊανός Ελευθεριάδης (κόρνο)

Ομάδα υλοποίησης: Χρήστος Βλάχος, Μαριλένα Λιακοπούλου (μουσικοί)
Νίκος Κυριακού, Παναγιώτα-Χριστίνα Κοκόλη (διοικητικοί)

Ακούτε κάθε Τρίτη 18:00-19:00 την εκπομπή ‘Η Κ.Ο.Θ. στην Ελληνική Ραδιοφωνία’ με τον Θανάση Γωγάδη, από τον 9,58 fm και το Γ’ Πρόγραμμα .

Σχετικές ειδήσεις
Gala Maria Callas από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
07.09.2016 17:10
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ξεκινά την 58η καλλιτεχνική της περίοδο με ένα αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, την αξεπέραστη Ελληνίδα πριμαντόνα με τα εξαίρετα φωνητικά και ερμηνευτικά προσόντα, που έφερε το λυρικό τραγούδι κοντά στις πλατιές μάζες και όρισε καθοριστικά την μετέπειτα εξέλιξή του.
Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
18.04.2016 13:31
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, σε μία σύμπραξη που φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός».
Γκούσταβ Μάλερ: Πέμπτη Συμφωνία, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
07.03.2016 12:18
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016 την εμβληματική Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ, υπό τη μουσική διεύθυνση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κ.Ο.Α. Στέφανου Τσιαλή.
Μουσική Παντού: Η ΚΟΘ επισκέπτεται σχολεία της Θεσσαλονίκης
09.02.2016 11:52
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει το πλούσιο πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό της έργο, με μία σειρά συναυλιών που θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 10-12 Φεβρουαρίου και 29 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου 2016, σε σχολεία της πόλης.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για έναν μουσικό
01.12.2015 15:59
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υποδέχεται τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη συναυλία μουσικής δωματίου της δράσης Μουσικοί Περίπατοι στα Μουσεία. Η δράση αυτή που ξεκινά από το πρώτο Μουσείο της χώρας, φιλοδοξεί να συνδέσει αρμονικά τη μουσική με την αριστουργηματική τέχνη της αρχαιότητας.