Στο μεγάλο «χάρτη» των, εκτός Αθηνών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ξεχωριστή θέση έχουν φέτος οι Κυκλάδες. «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» είναι ο τίτλος και το… περιεχόμενο μίας σειράς δράσεων που απευθύνονται στους Κυκλαδίτες, εμπλέκουν τα μουσικά σύνολα της Ορχήστρας και πραγματοποιούνται χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα καθώς και με τη φροντίδα των τοπικών φορέων.

Πρώτοι προορισμοί μας η Μήλος και η Κίμωλος που θα υποδεχτούν από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως τις 6 του μηνός, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών της Κ.Ο.Α. (Γιώργος Μάνδυλας-βιολί, Παναγιώτης Τζιώτης-βιολί, Πάρις Αναστασιάδις-βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης-βιολοντσέλο) για εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και συναυλίες, με τη στήριξη των Δήμων Μήλου και Κιμώλου.

Ακολουθεί στις 23 έως και τις 26 Νοεμβρίου ο… απόπλους του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Κ.Ο.Α. (Βαγγέλης Σταθουλόπουλος-φλάουτο, Χριστίνα Παντελίδου-όμποε, Σπύρος Μουρίκης-κλαρινέτο, Γρηγόρης Ασωνίτης-κόρνο, Οδυσσέας Μπάσσιος-φαγκότο) για τη Σίφνο και τη Σέριφο, με συναφή αποστολή (πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συναυλιών) και αντιστοίχως με τη στήριξη των Δήμων Σίφνου και Σερίφου.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, από τις 4 έως τις 6 του μηνός, η (17μελής) Μικρή Ορχήστρα της Κ.Ο.Α. υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα και με τη σύμπραξη της Ελληνογερμανίδας ραγδαίως ανερχόμενης πιανίστας Κυβέλης Dörken, θα «δέσει» στη Σύρο, με τη φροντίδα και τη στήριξη του Δήμου Σύρου. Ειδικά για το ταξίδι στη Σύρο η Κ.Ο.Α. επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμώς τη Blue Star Ferries για τη χορηγία μετακίνησης των μελών της Ορχήστρας.

Εξυπακούεται ότι αυτοί οι πέντε κυκλαδίτικοι σταθμοί είναι μόνον η αρχή σ’ ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να συναντήσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους μόνιμους κατοίκους των πανέμορφων Κυκλάδων, να τους προσφέρει στιγμές ψυχαγωγίας μέσα από ενδιαφέρουσες συναυλίες και να μυήσει τα παιδιά στον κόσμο της μουσικής.

Το πρόγραμμα «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» εντάσσεται στο πολύ μεγαλύτερο και πλουραλιστικό πρόγραμμα που εκπροσωπεί την εκπαιδευτική και κοινωνική αποστολή της Ορχήστρας, αποστολή εξίσου σημαντική με το καλλιτεχνικό έργο της Κ.Ο.Α η οποία έχει την πεποίθηση ότι η μουσική δεν είναι μία πολυτέλεια προορισμένη μόνον για μυημένους  ή προνομιούχους, αλλά ένα αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.     

Με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Φωτό: Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών