Κυριακή, 22 Ιανουαρίου 2017

Απεβίωσε η αρχιμουσικός Λούλη Ψυχούλη

Απεβίωσε η αρχιμουσικός Λούλη Ψυχούλη

To Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και το Ωδείο Athenaeum με βαθειά θλίψη ανακοινώνουν το θάνατο της Αρχιμουσικού Λούλης Ψυχούλη, Ιδρύτριας και Προέδρου τους.

Η Αρχιμουσικός που ίδρυσε στην Ελλάδα τους Διεθνείς Διαγωνισμούς Grand Prix Μαρία Κάλλας, και παρενέβη δυναμικά στον πολιτιστικό και πνευματικό χώρο υποστηρίζοντας νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες της κλασικής μουσικής, έφυγε σήμερα 29 Οκτωβρίου 2015.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015, στις  12:00,  στο 2ο Νεκροταφείο Αθηνών. Η οικογένεια και οι συνεργάτες παρακαλούν αντί για στεφάνια να προσφερθούν δωρεές  στην "Κιβωτό του Κόσμου". Το Ωδείο Athenaeum θα παραμείνει κλειστό το Σάββατο 31/10/2015.

Η Λούλη-Μαρία Ψυχούλη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε πιάνο , αρμονία , αντίστιξη και φούγκα στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών από όπου αποφοίτησε  το 1962 και στο Κονσερβατουάρ των Παρισίων, ως  υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης (1962-1965), με καθηγητές τους Ζακ Février και Marguerite Long. Στη συνέχεια ως υπότροφος του Αυστριακού κράτους απέκτησε Δίπλωμα Σύνθεσης από το Κρατικό Κονσερβατόριο Βιέννης και  δίπλωμα Αρχιμουσικού από τη Μουσική  Ακαδημία της Βιέννης, το 1973, με καθηγητές τους Hans Swarovsky, Gustav Koslik, Franz Burkhart.

Πολύ σύντομα ξεκίνησε μια καριέρα ως συνοδός πιάνου σε διάφορες Όπερες στην Αυστρία, καθώς και προσκεκλημένος μαέστρος σε πολλές αίθουσες συναυλιών σε όλη την Ευρώπη.

Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες εμφανίσεις με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην Ελλάδα.

Το 1981 εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών με Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι.

Ολοκληρώνοντας τις σπουδές της και επιστρέφοντας στην Αθήνα το 1974, ως η πρώτη γυναίκα αρχιμουσικός στην Ελλάδα, ίδρυσε μαζί με την σολίστ πιάνου Άννα Κουκουράκη το μη κερδοσκοπικό σωματείο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και το ομώνυμο Ωδείο  Ατενέουμ (Athenaeum), στα οποία υπήρξε Πρόεδρος και  Καλλιτεχνικός Διευθυντής αντιστοίχως έως σήμερα. Στο Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο Athenaeum συσπείρωσε γύρω της μία ξεχωριστή ομάδα προσωπικοτήτων από τη μουσική , την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας, με κοινό ιδανικό την προσφορά στη μουσική  παιδεία του τόπου και γενικότερα στην πολιτιστική του ανέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο ίδρυσε και καθιέρωσε τους ετήσιους Διεθνείς Μουσικούς Διαγωνισμούς της Ελλάδας για Πιάνο και Όπερα , Ορατόριο-Λιντ, οι οποίοι από το 1977, και ως ελάχιστο φόρο τιμής στην Μαρία Κάλλας αφιερώθηκαν στη μνήμη της, και από το 1994 απέκτησαν το μοναδικό στον κόσμο τίτλο «Grand Prix Μαρία Κάλλας στην Όπερα, Ορατόριο-Λιντ & Πιάνο», στο πλαίσιο της Unesco.  

Το 2014, χρονιά που το Ατενέουμ έκλεισε τα 40 χρόνια του  ξεκίνησε  μία νέα περίοδος για τα σημαντικά και παγκοσμίου κύρους  αυτά τα πολιτιστικά/καλλιτεχνικά γεγονότα με τον προγραμματισμό και  διοργάνωση του 38ου Grand Prix Μαρία Κάλλας - Όπερα  τον Οκτώβριο 2014 και του 39ου Grand Prix Μαρία Κάλλας - Πιάνο το Μάιο 2015.

Επίσης, με πρωτοβουλία της από το 1978 έως το 2009, θεσμοθέτησε μία ετήσια συναυλία αφιερωμένης στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας, την ημέρα του θανάτου της (16 Σεπτεμβρίου), με τη συμμετοχή εξαιρετικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Σε αυτό το πλαίσιο και εκτός από τις άλλες συμμετοχές της, ως Μαέστρος, η Λούλη Ψυχούλη έχει διευθύνει στο Ηρώδειο ,  τη Φιλαρμονική Χορωδία «Τζορτζ Ενέσκου» Βουκουρεστίου (Ηρώδειο 1982). Την Ορχήστρα Μπαρόκ του Ατενέουμ με τη σύμπραξη μουσικών από Φιλαρμονικές Ορχήστρες Ευρώπης, και Χορωδία της Κρατικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας «Τρανσυλβανία»  της Κλουζ (1997), Φιλαρμονική Χορωδία της Πράγας, Συμφωνική Ορχήστρα των Βαλκανικών Χωρών (2002) σε έργα Μότσαρτ , Βέρντι, Μπαχ κα.

Ακόμα, στο πλαίσιο του Ωδείου “ATHENAEUM”, που καταξιώθηκε αμέσως για το ζωογόνο πνεύμα που έφερε στη μουσική Παιδεία του τόπου, πρωτοστάτησε στη δημιουργία συμφωνικών και φωνητικών συνόλων όπως: Σύνολο μουσικής BAROQUE, Εργαστήρι Μελοδραματικής Αγωγής, Τετράφωνη χορωδία νέων, Παιδική χορωδία, Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής και της Συμφωνικής Ορχήστρας Βαλκανικών Χωρών.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Μαρίας Κάλλας με την Ελληνική Ραδιοφωνία (1998), με το Βραβείο Μαρία Κάλλας στο Λος Άντζελες (1998) και με το Βραβείο «Απόλλων» από την Εταιρεία των Φίλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Ελλάδα.

To Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο και το Ωδείο Athenaeum θα κρατήσουν πάντα ζωντανά το πνεύμα και τη μαχητικότητα της Λούλης Ψυχούλη για την ανέλιξη της πολιτιστικής και μουσικής ζωής της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις
Η 9η του Μπετόβεν από την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορδωδία Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο
27.12.2016 16:41
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την καινούρια Χρονιά με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Καλλιτεχνικός προγραμματισμός 2016 - 2017
14.09.2016 16:49
Ένα σύγχρονο, πολύχρωμο graphic novel, με κεντρικό ήρωα ένα ρομαντικό μαέστρο που, σε… συμπαντικά δύσκολες συνθήκες, ταξιδεύει από πλανήτη σε πλανήτη για να συμφιλιώσει μουσικά όργανα και νότες και να επιτύχει μία, μεγάλη και σημαντική, Μουσική Συμφωνία, είναι στο κέντρο της φετινής εκστρατείας προβολής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Όχι τυχαία, ασφαλώς. Στη νέα καλλιτεχνική της περίοδο 2016-17, η Ορχήστρα παρουσιάζεται, παρά τις δυσκολίες, πιο πολυδιάστατη από ποτέ, διευρύνοντας τις δραστηριότητές της τόσο στο καλλιτεχνικό πεδίο, όσο και στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα.
H Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στο Μουσείο Μπενάκη
02.06.2016 11:53
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων στην πρώτη τους καλοκαιρινή εμφάνιση με μία μοναδική συναυλία, την Τρίτη 7 Ιουνίου στις 21.00 στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.
Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στις Ελληνικές Μουσικές Γιορτές 2016
10.05.2016 13:11
Στο πλαίσιο του 12ου Κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016, στο θέατρο Παλλάς, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και τη συμμετοχή εκλεκτών σολίστ, θα πραγματοποιήσουν συναυλία με έργα Ελλήνων συνθετών.
Εμείς κι ο κόσμος VI από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.04.2016 16:40
Ο φημισμένος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Παρασκευή 8 Απριλίου (20.30, Μέγαρο Μουσικής), για να βάλει την έγκυρη μουσική του υπογραφή στην ερμηνεία της μυσταγωγικής «Κρύπτης» του Μωρίς Οχανά, καθώς και στην περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.