Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική - Νέα Υόρκη 1921 – 1931, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Βωβός Κινηματογράφος και Μουσική - Νέα Υόρκη 1921 – 1931, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Το Πρόγραμμα Μουσικής (ΒΜ) του Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, παρουσιάζουν 3 Πορτραίτα της Νέας Υόρκης σε μια εκδήλωση που συνδυάζει τον βωβό κινηματογράφο με σύγχρονες μουσικές συνθέσεις.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015, στις 20:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).

Θα προβληθούν τρείς ταινίες τεκμηρίωσης, με κοινή ματιά για τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του 1920. Πρόκειται για τις: A Bronx Morning (1931) του Jay Leyda, Manhatta - New York the Magnificent (1921) των Charles Sheeler και Paul Strand και Twenty Four Dollar Island (1927) του Robert Flaherty. Τις ταινίες θα συνοδεύσει με πρωτότυπες συνθέσεις στο πιάνο ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος. Προλογίζει ο Χρίστος Μητσάκης.

Βιογραφικά στοιχεία συντελεστών:

Ο Ανδρέας Ζαφειρόπουλος έχει συνεργαστεί ως πιανίστας με τους περισσότερους Έλληνες συνθέτες παρουσιάζοντας έργα τους, πολλά από αυτά σε πρώτη εκτέλεση, ενώ αξίζει να σημειωθεί η σταθερή συνεργασία του με το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής και οι συνεργασίες του με μαέστρους όπως μεταξύ άλλων οι: Θ. Αντωνίου , Γκ. Σούλερ, Σ. Σαντέτσκις. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και χώρους συναυλιών στην Ελλάδα (ΜΜΑ, Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), καθώς και στο εξωτερικό (Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία). Έχει συμμετοχές σε δισκογραφικές παραγωγές και έχει κάνει αφιερώματα σε πολλούς συνθέτες. Επιπλέον έχει συνθέσει μουσική για θέατρο. Είναι καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, ενώ εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Μουσική στον Βωβό Κινηματογράφο».

Ο Χρίστος Μητσάκης υπήρξε μέλος της BU Symphony Orchestra, της BU Chamber Orchestra, καθώς και του συγκροτήματος σύγχρονης μουσικής ALEA III. Ως μαέστρος εμφανίστηκε στη Βοστόνη διευθύνοντας την BU Chamber Orchestra, το BU New Music Ensemble, την BU Symphony Orchestra με την οποία, εκτός του γνωστού ρεπερτορίου, παρουσίασε σε πρώτη εκτέλεση στην Αμερική το έργο Γιορτή του Γ. Λαμπελέτ. Στην Ελλάδα, εμφανίστηκε αρχικά με το συγκρότημα Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, παραστάσεις όπερας, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Ορχήστρα της Όπερας της Σόφιας και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Καΐρου. Είναι Διδάσκων του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ και του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και συνεργάτης πολλών ωδείων. Συνεργάζεται με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, με το περιοδικό Πολύτονο, με  το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, και είναι συνδεδεμένο μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση.

Σχετικές ειδήσεις
 «Ένας άλλος κόσμος»: Πρεμιέρα σε Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Ευρώπη
09.01.2017 14:56
Ένα χρόνο μετά την πρεμιέρα της στην Ελλάδα, η ταινία «Ένας άλλος κόσμος» περνά και πάλι τα σύνορα της χώρας μας για να ξεδιπλώσει τις ιστορίες της σε Αμερική και Ευρώπη.
«Νοτιάς»…σαρώνει την Αμερική
26.09.2016 11:47
Ο Νοτιάς του Τάσου Μπουλμέτη ξεκινάει ένα μεγάλο κινηματογραφικό και φεστιβαλικό ταξίδι στην Αμερικάνικη ήπειρο, με πρώτη στάση τη Νέα Υόρκη.
Ελληνικός κινηματογράφος στα Αισχύλεια 2016
02.08.2016 13:22
Τα Αισχύλεια 2016 παρουσιάζουν όπως κάθε χρόνο την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, με έξι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν από τις 26 Αυγούστου 2016 στον θερινό κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.
Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας: Αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
19.05.2016 14:23
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Art Brut – Outsider Art: Η ετερότητα ως καθρέφτης της ταυτότητας», την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος αφιέρωμα με τίτλο «Ο κινηματογράφος ως καθρέφτης της ταυτότητας».
Ιστορικά ντοκυμαντέρ σε πρώτη προβολή στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
01.04.2016 15:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο της Ελλάδας και τον Επιστημονικό Σύλλογο «Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων» διοργανώνει κινηματογραφικό αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο της στρατιωτικής επίθεσης της Γερμανίας στην Ελλάδα το 1941.