Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Οι Jerusalem in my Heart στο Bios

Οι Jerusalem in my Heart στο Bios

Ένα ασυνήθιστο καλλιτεχνικό πρότζεκτ, οι Jerusalem in my Heart, έρχονται για πρώτη φορά στην Αθήνα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015, προσκεκλημένοι του BIOS.Tesla και της Catch The Soap Productions. Με προέλευση από το Λίβανο και βάση τον Καναδά, οι Jerusalem in my Heart δημιουργούν έναν υβριδικό ήχο που φιλοδοξούν να εκπροσωπεί την Αραβική σύγχρονη μουσική , συνδυάζοντας με ακρίβεια διαφορετικά στοιχεία της παράδοσης και της σύγχρονης μουσικής παραγωγής. Οι live performances είναι περισσότερο ένα ζωντανό γεγονός που συμβαίνει μία μοναδική φορά και δεν επαναλαμβάνεται.

 

Jerusalem in my Heart

 

Οι Jerusalem In My Heart είναι ένα ζωντανό οπτικό – ακουστικό happening που συμβαίνει από το 2005. Με βάση το Μοντρεάλ, ο μουσικός και παραγωγός Radwan Ghazi Moumneh αποτελεί το βασικό μέλος. Ο Moumneh είναι Λιβανέζικης καταγωγής και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στον Καναδά, όπου είναι μια χαρακτηριστική φιγούρα της ανεξάρτητης μουσικής κοινότητας του Μοντρεάλ. Ο Moumneh είναι επίσης ενεργός στην εναλλακτική μουσική σκηνή της Βυρηττού και του Λίβανου, όπου βρίσκεται για λίγους μήνες κάθε χρόνο.

 

Mε τις περφόρμανς τους να συμβαίνουν 1-3 φορές τον χρόνο, οι λάιβ εμφανίσεις των Jerusalem In My Heart ποτέ δε μοιάζουν με τις προηγούμενες: στις συνθέσεις τους επί σκηνής μπορεί να συμμετέχουν από 2 έως 24 άτομα, με στοιχεία θεατρικής δράσης να υπάρχουν σε διαφορετικό βαθμό κάθε φορά και τη συνοδεία του βίντεο/προβολής να πλαισιώνει τον ήχο. Τα φωνητικά του Moumneh και η εσκεμμένα παραμορφωμένη ηχητική ευαισθησία αποτελούν χαρακτηριστικό του ήχου των JIMH, ωστόσο, η μουσική τους ποτέ δεν επαναλαμβάνεται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Moumneh έχει αντισταθεί σε οποιαδήποτε επίσημη καταγραφή ή τελική ηχογράφηση του project, τα τελευταία οχτώ χρόνια. Επιτέλους, το 2012 ο Moumneh βρήκε τον χρόνο και την διάθεση, ώστε να ηχογραφήσει ένα κύκλο τραγουδιών, τα οποία έθεσαν τα θεμέλια των JIMH ως ένα μουσικό project με βασικό συστατικό τα φωνητικά.

 

Οι JIMH πάντα αποτελούν μια ζωντανή μαγική οπτικοακουστική εμπειρία. Αποτελούν μια δυναμική προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα μοντέρνο αραβικό ήχο, που να παντρεύει το μελωδικό τραγούδι της κλασικής Αραβικής μουσικής με τις ηλεκτρονικές συνθέσεις και με μια πανκ λογική. Το αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό και βαθιά συναισθηματικό άλμπουμ σύγχρονης αραβικής μουσικής, μια εντυπωσιακά λεπτή πρώτη ηχογράφηση ενός μουσικού project, που αντιστεκόταν στην καταγραφή ή οποιαδήποτε μορφή σταθερότητας, για πολλά χρόνια. Η φωνή του Moumneh έχει γίνει ένα δυναμικά αυθεντικό όργανο και οι τεχνικές της παραγωγής – το delay, το echo και το reverb σε διαφορετικά επίπεδα - έδωσε μια άφθαρτη ένταση στην ηχογράφηση. Τα κορεσμένα synths και τα υπερβολικά σημεία του Moumneh όταν παίζει το μπουζούκι και τον ζουρνά ενδυναμώνουν την κυρίαρχη ευαισθησία, προβλέποντας μια δυνατή αντίθεση στα φωνητικά, ψάχνοντας ορχηστρικές αφηγήσεις με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

 

Οι JIMH αυτή τη στιγμή περιοδεύουν με τον Rawdan Ghazi Moumneh στο μουσικό κομμάτι και τον κινηματογραφιστή Charles -  Andre Coderre στα visuals, όπου στήνει μία οπτική εγκατάσταση προβάλλοντας χειροποίητα visuals και χρησιμοποιώντας φιλμ 16 mm & slides των 35 mm, σε πολλές site - specific εγκαταστάσεις οθόνης.      

Σχετικές ειδήσεις
Tα κορίτσια του Νείλου - Banat El Nile Band στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.01.2017 10:59
Οι Γέφυρες Πολιτισμών, ένας από τους βασικούς άξονες εκδηλώσεων της Σειράς Γέφυρες, φιλοξενούν, αυτό τον Ιανουάριο, μια ακόμη συναυλία που εξερευνά τα μουσικά μονοπάτια Ανατολής και Δύσης. Έτσι, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στις 8:30 το βράδυ, η Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος υποδέχεται το συγκρότημα Τα κορίτσια του Νείλου-Banat El Nile Band (μουσική διεύθυνση: Nervatte Mohamed Rifaat Garanah). Η εμφάνιση του γυναικείου μουσικού σχήματος στο Μέγαρο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα. Tη Σειρά Γέφυρες διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος.
Μπετόβεν - Τσαλαχούρης: Ένας συναρπαστικός μουσικός διάλογος στο Μέγαρο Μουσικής
17.01.2017 14:26
Ένας μουσικός διάλογος ανάμεσα στο χτες και το σήμερα με τους μουσικούς της διάσημης πλέον Καμεράτα-ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Οι Black Heart Procession live στο Fix Factory of Sound
28.11.2016 14:40
Οι Black Heart Procession επιστρέφουν! Η μπάντα που ξεκίνησε την μοναχική πορεία της το 1997, στο San Diego της California, κάνοντας το όνομά της συνώνυμο της ευαισθησίας, της μελαγχολίας και του λυρισμού, συνεχίζει το ταξίδι της.
Οι Black Heart Procession live στο Fuzz Live Music Club
25.11.2016 16:33
Οι Black Heart Procession επιστρέφουν! Η μπάντα που ξεκίνησε την μοναχική πορεία της το 1997, στο San Diego της California, κάνοντας το όνομά της συνώνυμο της ευαισθησίας, της μελαγχολίας και του λυρισμού, συνεχίζει το ταξίδι της.
Με μια προσευχή: Δημήτρης Βοζαΐτης and Band live στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
01.03.2016 11:59
Ο νέος ερμηνευτής Δημήτρης Βοζαΐτης επιστρέφει την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 με τη νέα, τετραμελή μπάντα του και ανανεωμένο πρόγραμμα στη μουσική σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου - Upstage, με την μουσική παράσταση «Με μια προσευχή».