Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Swell: Έκθεση του Τάσου Μπαμπάση στην S.G. Art Gallery

Swell: Έκθεση του Τάσου Μπαμπάση στην S.G. Art Gallery

H S.G. Art Gallery παρουσιάζει από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 την ατομική έκθεση του Τάσου Μπαμπάση με τίτλο “Swell”.

 

Ο Μπαμπάσης εκθέτει την τελευταία του δουλειά: δώδεκα μεγάλες ζωγραφικές επιφάνειες (1,2 x 1,2 μ.) με ακρυλικά και μικτές τεχνικές σε καμβά, που μεταδίδουν, μέσα από τη διαδοχική τους διάταξη, την αίσθηση του βωβού κύματος της ανοιχτής θάλασσας, του swell στη σημερινή διεθνή μας γλώσσα.

 

Πρόκειται όχι τόσο για μια αναπαράσταση, κάποιου είδους θαλασσογραφία, αλλά μάλλον για καταγραφή μιας βιωματικής σχέσης με τη θάλασσα από «μέσα», με λευκό, γαλάζιο και χρυσό, στη διάρκεια ενός διάπλου που προχωρά μέσα στο χρόνο από το πρωί ως το βράδυ, κρατώντας, σαν μοτίβο, σταθερό το φως ενώ η θάλασσα σκοτεινιάζει.

 

Όπως και σε προηγούμενες δουλειές του Μπαμπάση, έτσι και στο «Swell» διαδίδεται η κίνηση. Σε αντίθεση, όμως, με παλαιότερα έργα, δεν επιλέγεται το βίντεο,  αλλά οι στατικές εικόνες. Όμως, μέσα από αυτές τις διαδοχικές εικόνες, που λειτουργούν θα λέγαμε σαν μεγεθυμένα κινηματογραφικά καρέ, παρακολουθούμε τη διαρκή εναλλαγή της διόγκωσης και υποχώρησης των υδάτων, καθώς καταγράφονται οι αλλαγές χρωμάτων και σχημάτων του ρευστού υλικού σε διαφορετικές συνθήκες και στιγμές. Ωστόσο, διατηρείται σταθερό το φως που αντανακλά πάνω στο νερό φανερώνοντας, μεταφορικά, μια θεμελιώδη αμφιθυμία: το παιχνίδι ανάμεσα στο αέναο και το φευγαλέο, το ασφαλές και το αβέβαιο, που βιώνεται σαν μια σταθερή πλεύση πάνω στην ασταθή επιφάνεια του νερού, με κάτι που πάντα φέγγει ακόμη και στο βαθύ σκοτάδι.

 

Την έκθεση προλογίζει ο ιστορικός τέχνης Μίλτος Φραγκόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις
Unbound: Ατομική έκθεση της Λίλιας Ζιάμου στην Gallery
07.12.2016 16:42
Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα με την καινούργια δουλεία της Λίλιας Ζιάμου, με τίτλο “Unbound”.
Αυτόπτες: έκθεση της Ελεάννας Μαρτίνου στην Eleftheria Tseliou gallery
21.11.2016 14:44
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Ελεάννας Μαρτίνου με τίτλο "Αυτόπτες". Η έκθεση ξεκινά τη Τρίτη 22 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2016.
Kiki’s Instagram Moments: Έκθεση φωτογραφίας στην Chalkos Gallery
16.11.2016 17:29
Η ατομική έκθεση της Κικής Χούρου εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στον όμορφο νέο χώρο Chalkos Gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Opera buffa: Έκθεση του Νίκου Βρούβα στην Art Prisma Gallery
15.11.2016 14:12
Η Art Prisma Gallery παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Νίκου Βρούβα, Opera buffa από τις 18 Νοεμβρίου 2016.
Δέησις: Έκθεση της Δήμητρας Ξενάκη στην Myrό Gallery
08.02.2016 12:13
Η Myrό Gallery έχει την τιμή να παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο “Δέησις” και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις οκτώ το βράδυ (20.00), στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.