Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Swell: Έκθεση του Τάσου Μπαμπάση στην S.G. Art Gallery

Swell: Έκθεση του Τάσου Μπαμπάση στην S.G. Art Gallery

H S.G. Art Gallery παρουσιάζει από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 την ατομική έκθεση του Τάσου Μπαμπάση με τίτλο “Swell”.

 

Ο Μπαμπάσης εκθέτει την τελευταία του δουλειά: δώδεκα μεγάλες ζωγραφικές επιφάνειες (1,2 x 1,2 μ.) με ακρυλικά και μικτές τεχνικές σε καμβά, που μεταδίδουν, μέσα από τη διαδοχική τους διάταξη, την αίσθηση του βωβού κύματος της ανοιχτής θάλασσας, του swell στη σημερινή διεθνή μας γλώσσα.

 

Πρόκειται όχι τόσο για μια αναπαράσταση, κάποιου είδους θαλασσογραφία, αλλά μάλλον για καταγραφή μιας βιωματικής σχέσης με τη θάλασσα από «μέσα», με λευκό, γαλάζιο και χρυσό, στη διάρκεια ενός διάπλου που προχωρά μέσα στο χρόνο από το πρωί ως το βράδυ, κρατώντας, σαν μοτίβο, σταθερό το φως ενώ η θάλασσα σκοτεινιάζει.

 

Όπως και σε προηγούμενες δουλειές του Μπαμπάση, έτσι και στο «Swell» διαδίδεται η κίνηση. Σε αντίθεση, όμως, με παλαιότερα έργα, δεν επιλέγεται το βίντεο,  αλλά οι στατικές εικόνες. Όμως, μέσα από αυτές τις διαδοχικές εικόνες, που λειτουργούν θα λέγαμε σαν μεγεθυμένα κινηματογραφικά καρέ, παρακολουθούμε τη διαρκή εναλλαγή της διόγκωσης και υποχώρησης των υδάτων, καθώς καταγράφονται οι αλλαγές χρωμάτων και σχημάτων του ρευστού υλικού σε διαφορετικές συνθήκες και στιγμές. Ωστόσο, διατηρείται σταθερό το φως που αντανακλά πάνω στο νερό φανερώνοντας, μεταφορικά, μια θεμελιώδη αμφιθυμία: το παιχνίδι ανάμεσα στο αέναο και το φευγαλέο, το ασφαλές και το αβέβαιο, που βιώνεται σαν μια σταθερή πλεύση πάνω στην ασταθή επιφάνεια του νερού, με κάτι που πάντα φέγγει ακόμη και στο βαθύ σκοτάδι.

 

Την έκθεση προλογίζει ο ιστορικός τέχνης Μίλτος Φραγκόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις
Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN
15.03.2016 12:30
Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.
Δέησις: Έκθεση της Δήμητρας Ξενάκη στην Myrό Gallery
08.02.2016 12:13
Η Myrό Gallery έχει την τιμή να παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της ζωγράφου Δήμητρας Ξενάκη στην Θεσσαλονίκη, υπό τον τίτλο “Δέησις” και σας προσκαλεί στα εγκαίνια της που θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις οκτώ το βράδυ (20.00), στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery. Την έκθεση επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.
Έκθεση του Κωστή Σπανόπουλου στην Artforum Tsatsis Gallery
09.11.2015 13:14
Η ARTFORUM/TSATSIS GALLERY εγκαινιάζει την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ώρα 18.00-22.00 την ατομική έκθεση του Κωστή Σπανόπουλου, με μία εγκατάσταση και έργα της τελευταίας του δουλειάς.
Missing: έκθεση του Βασίλη Ζωγράφου στην Eleftheria Tseliou gallery
04.11.2015 14:40
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Βασίλη Ζωγράφου με τίτλο Missing. Η έκθεση ξεκινά το Σάββατο 14 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2015.
People and Life: έκθεση του Eric Lee στη Blank Wall Gallery
26.10.2015 16:39
O Eric Lee, ο οποίος που γενήθηκε στη Νότια Κορέα και τώρα ζει και έργάζεται στην Αμερική, παρουσιάζει τη δουλειά του “People and Life” στη Blank Wall Gallery στην πρώτη του έκθεση στην Ευρώπη.