Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ατομική έκθεση του Χρήστου Δεληδήμου με τίτλο “Something Nests Inside You, Something Will Not Be The Same”. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015.

Η τέχνη μας παραστέκει για να μη μας συντρίψει η αλήθεια - Friedrich Nietzsche

Ο Χρήστος Δεληδήμος υπήρξε αριστούχος απόφοιτος του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, καθώς και σπουδαστής σεμιναριακών μαθημάτων του Central Saint Martins College of Art & Design. Από την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων έως και σήμερα έχει παρουσιάσει το έργο του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε πολυάριθμες εκθέσεις σε γκαλερί , μουσεία και art fairs.

Στην in situ εγκατάσταση που παρουσιάζει ο εικαστικός στους δύο ορόφους της γκαλερί, συνυπάρχουν βιτρίνες γεμάτες κεραμικές φιγούρες με ζωγραφικά τελάρα και μεγάλης κλίμακας γλυπτά με τις μορφές ζώων και πρωταρχικών στοιχείων της φύσης. Ο ενδελεχής σχεδιασμός κάθε λεπτομέρειας της εγκατάστασης, καθώς και η διαρκής επιθυμία του Χρήστου Δεληδήμου να εξελίσσει και να εμπλουτίζει την τεχνική του, οδήγησαν σε μία άρτια εικαστική εγκατάσταση, η οποία δημιουργεί έντονα την αίσθηση ενός μυθολογικού μεταφυσικού κόσμου, στον οποίο ο άνθρωπος συνυπάρχει με την φύση σε μία σχέση άρρηκτα δεμένη, αλλά συνάμα και απειλητική.

 

 

Μέσα από την διευρεύνηση αυτής της σχέσης με έργα που θυμίζουν αντικείμενα λατρείας, με μορφές της φύσης με εμφανή την χειρονομία του εικαστικού πάνω τους, ο Χρήστος Δεληδήμος τολμά να θίξει αρχέγονους προβληματισμούς του ανθρώπου για την ζωή, αλλά και για τον ρόλο της τέχνης σε αυτήν. Τα έργα-τοτέμ που δημιουργεί δεν προκαλούν μόνο έκσταση και σαγήνη, αλλά και τον τρόμο, που πηγάζει πάντα από την επίγνωση της αναπόφευκτης θνητότητας του ανθρώπου. Ως θεραπεία στον φόβο του θανάτου ο Δεληδήμος προτείνει την τέχνη, ως μία ζωώδη έκφραση μιας αδυνατότητας, που έγκειται στο γεγονός ότι όσα δεν γνωρίζουμε τα επινοούμε με την φαντασία μας. Η ύπαρξη της φαντασίας αποτρέπει τον πνευματικό θάνατο του καλλιτέχνη και όσων αφήνονται στην γητεία του. 

 

Λεζάντες έργων: Φωτ. 1: Something Nests Inside You. Something Will Not Be The Same, 2015. Όψη εγκατάστασης / Installation View

Φωτ. 2: Something Nests Inside You. Something Will Not Be The Same, 2015. Λεπτομέρεια εγκατάστασης / Installation Detail

Σχετικές ειδήσεις
Mere-exposure effect, ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
15.02.2017 16:13
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση 6 νέων καλλιτεχνών με τίτλο Mere-exposure effect. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαρτίου 2017.
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
Τραμουντάνα: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
31.10.2016 10:01
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η ομαδική έκθεση με τίτλο Τραμουντάνα, σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Planescapes: έκθεση της Νεφέλης Δημητριάδη στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
27.10.2016 13:39
Την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη εικαστική εγκατάσταση εικονικής πραγματικότητας της Νεφέλης Δημητριάδη με τίτλο Planescapes, σε επιμέλεια του Θανάση Μουτσόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου 2016.
Spiritual Materialism: ομαδική έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
11.05.2016 11:46
Την Τρίτη 17 Μαΐου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα μία ομαδική έκθεση σε επιμέλεια του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ 8 Αβοριγίνων Αυστραλών και 8 σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Ιουλίου 2016.