Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Εμείς κι ο κόσμος ΙΙΙ: Συναυλία της ΚΟΑ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Νήλσεν και του Σιμπέλιους

Εμείς κι ο κόσμος ΙΙΙ: Συναυλία της ΚΟΑ για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Νήλσεν και του Σιμπέλιους

Η τρίτη κατά σειρά συναυλία του φετινού θεματικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, «Εμείς κι ο κόσμος» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει αφορμή μια διπλή επέτειο, τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Νήλσεν και του Γιαν Σιμπέλιους.

Έχει ένα αναλόγως προσανατολισμένο πρόγραμμα υπό τη μουσική διεύθυνση του δραστήριου Εσθονού μαέστρου Μήκελ Κύτσον στην πρώτη του συνεργασία με την Κ.Ο.Α. Έχει, όμως, και μία επιπλέον ιδιότητα που χαροποιεί ιδιαίτερα την Ορχήστρα αφού ο σολίστ στο Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Νήλσεν προέρχεται από τους κόλπους της: Είναι ο διεθνώς καταξιωμένος, πολυβραβευμένος, κορυφαίος κλαρινετίστας της Κ.Ο.Α. Σπύρος Μουρίκης.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει ακόμα τη Δεύτερη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, αλλά και την Εισαγωγή σ΄ένα δράμα, από τα γνωστότερα έργα του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη, Αντίοχου Ευαγγελάτου . Η συναυλία θα ξεκινήσει με το έργο που συνέθεσε ο Αντίοχος Ευαγγελάτος το 1937, χωρίς συγκεκριμένη πηγή έμπνευσης αλλά με την επιθυμία να εκφράσει εντονα και δραματικά συναισθήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα δύο κύρια θέματα της Εισαγωγής σ΄ένα δράμα έχουν χαρακτήρες απολύτως αντιθετικούς μεταξύ τους αφού το ένα είναι ορμητικό και ζωηρό και το δεύτερο λυρικό. Το έργο έκανε πρεμιέρα την άνοιξη του 1938 υπό τη διεύθυνση του Φιλοκτήτη Οικονομίδη και έκτοτε παρουσιάστηκε πολλές φορές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Το Κοντσέρτο για κλαρινέτο του σημαντικού Δανού συνθέτη Καρλ Νήλσεν γράφτηκε το 1928 για τον επίσης Δανό κλαρινετίστα Ωγκ Όξενβαντ, μέλος της Βασιλικής Ορχήστρας της Δανίας, ο οποίος και έκανε την πρώτη δημόσια εκτέλεση τον Οκτώβριο του 1928 στην Κοπεγχάγη. Έμελλε να είναι το τελευταίο έργο του Νήλσεν για ορχήστρα και το τελευταίο που εκδόθηκε όσο ο ίδιος ήταν στη ζωή. Δικαίως θεωρείται σημείο αναφοράς στο ρεπερτόριο του κλαρινέτου. ‘Εχει μία εξαιρετικά απαιτητική και περίτεχνη γραφή για το σολιστικό όργανο, το οποίο καλείται να αναδείξει όλο το φάσμα των δεξιοτεχνικών και εκφραστικών δυνατοτήτων του.

Ο Γιαν Σιμπέλιους συνέθεσε τη Δεύτερη Συμφωνία του το 1901, κατά το ήμισυ στην Ιταλία (όπου πέρασε κάποιους μήνες) και κατά το ήμισυ στην πατρίδας του τη Φινλανδία, όπου έγινε και η πρεμιέρα το Μάρτιο του 1902 από τη Φιλαρμονική του Ελσίνκι υπό τη διεύθυνση του ιδίου. Δεν ήταν λίγοι όσοι διέκριναν στη Δεύτερη Συμφωνία ένα πατριωτικό, εθνεγερτήριο περιεχόμενο. Ο Σιμπέλιους, άλλωστε όχι μόνο είχε ενστερνιστεί το αίτημα για την ανεξαρτησία των Φινλανδών (μετά από οκτώ αιώνες κυριαρχίας Σουηδών και Ρώσων) αλλά επιπλέον είχε καθιερωθεί ως ο κύριος εκφραστής του στη μουσική. Άλλοι πάντως αναγνωρίζουν στην ιδιαίτερη μελωδικότητα της Συμφωνίας τη γόνιμη επιρροή του ιταλικού, «φωτεινού μεσογειακού» πνεύματος. Ο ίδιος ο Σιμπέλιους είχε περιγράψει το έργο του ως εξής: «Είναι σαν ο Παντοδύναμος να σκόρπισε τα κομμάτια από ένα μωσαϊκό του παραδείσου και να μου ζήτησε να τα συνταιριάξω».

Το πρόγραμμα της βραδιάς με μια ματιά:

ΑΝΤΙΟΧΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ (1903–1981)
Εισαγωγή σ’ ένα δράμα

ΚΑΡΛ ΝΗΛΣΕΝ (1865–1931)
Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα, έργο 57

ΓΙΑΝ ΣΙΜΠΕΛΙΟΥΣ (1865–1957)
Συμφωνία αρ.2 σε ρε μείζονα, έργο 43

Σολίστ: Σπύρος Μουρίκης, κλαρινέτο
Μουσική διεύθυνση: Μήκελ Κύτσον

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Οι πόλεις της μουσικής, η ΚΟΑ σε μια συναυλία αφιέρωμα στη Βιέννη στο Μέγαρο Μουσικής
02.12.2016 17:26
Τέταρτος σταθμός στο μουσικό χάρτη του φετινού θεματολογικού κύκλου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών «Οι πόλεις της μουσικής» είναι η Βιέννη, η, επί χρόνια, ευρωπαϊκή «πρωτεύουσα» της μουσικής.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Εμείς κι ο κόσμος VIII: Συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.05.2016 15:57
Η, πλήρους δράσης κι αισθητικής ακρίβειας, Πρώτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς μόλις στα 19 του χρόνια. Το αειθαλές Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, με σολίστ τον 33χρονο Βασίλη Βαρβαρέσο, παλαιό γνώριμο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Και ο «Νόστος Ι», το έργο που συνέθεσε πέρυσι ο Χρήστος Σαμαράς, αξιοποιώντας ένα «κολλάζ στοιχείων της λαϊκής και δημοτικής μας μουσικής». Αυτό είναι το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κ.Ο.Α. την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ekhart Wycik, ενός από τους διεθνώς ταχύτατα ανερχόμενους αρχιμουσικούς, γνωστού για την ευρύτητα του ρεπερτορίου του και για τη στυλιστική του ευελιξία.
Εμείς κι ο κόσμος VI από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
01.04.2016 16:40
Ο φημισμένος Σλοβένος αρχιμουσικός Ούρος Λάγιοβιτς επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Παρασκευή 8 Απριλίου (20.30, Μέγαρο Μουσικής), για να βάλει την έγκυρη μουσική του υπογραφή στην ερμηνεία της μυσταγωγικής «Κρύπτης» του Μωρίς Οχανά, καθώς και στην περίφημη Συμφωνία «του Νέου Κόσμου» του Αντονίν Ντβόρζακ.
Ένας αιώνας από τη γέννηση του Ανρί Ντυτιγιέ: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
11.03.2016 11:57
Η σπουδαία Γαλλίδα βιολοντσελίστα Εμμανυέλ Μπερτράν επανεμφανίζεται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 18 Μαρτίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ερμηνεύοντας, υπό τη μπαγκέτα του αρχιμουσικού και διευθυντή της Κ.Ο.Θ. Γιώργου Βράνου, το Κοντσέρτο «Ένας ολόκληρος κόσμος μακριά» του συμπατριώτη της Ανρί Ντυτιγιέ (1916-2013).