Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει την πρώτη αναδρομική έκθεση του Αμερικανού φωτογράφου Joel Meyerowitz, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου Μεγάλοι Δημιουργοί.

Η έκθεση, με τίτλο Πέρα από το συνηθισμένο. 1970 – 1980 και επιμελητή τον Χριστόφορο Μαρίνο, θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου, με επίσημα εγκαίνια στις 3 Οκτωβρίου, τα οποία θα τελεστούν από τον Αμερικανό Πρόξενο κ. Hoyt Brian Yee.

Ο Joel Meyerowitz αποτελεί μια πολύ σημαντική μορφή στο χώρο της φωτογραφίας, καθώς πρόκειται για έναν φωτογράφο πρωτοπόρο στη χρήση του έγχρωμου φιλμ – σε μια εποχή που η ασπρόμαυρη φωτογραφία είχε την πρωτοκαθεδρία και απέδιδε κύρος στους φωτογράφους που την προτιμούσαν.
 
Η αλλαγή στην τεχνική του Meyerowitz από ασπρόμαυρο σε έγχρωμο φιλμ και η χρήση διαφορετικής φωτογραφικής κάμερας, αποτέλεσε την κορύφωση μιας περιόδου πειραματισμών και αναζήτησης του δημιουργού.

Τα έργα που παρουσιάζονται είναι από τη δεκαετία του 1970, τα οποία απεικονίζουν πολυσύχναστους δρόμους μεγάλων πόλεων των ΗΠΑ, όπως της Νέας Υόρκης και άλλων της Ευρώπης, όπως του Παρισιού, ανθρώπους, στιγμιότυπα από το αστικό τοπίο, αλλά και εικόνες του φυσικού τοπίου, σε vintage και σύγχρονες εκτυπώσεις.

Photo credit: Courtesy: Edwynn Houk Gallery