Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Όταν η Αντικουλτούρα Συναντά την Κοινωνία (Από τον Τσαρούχη στον Καφούρο) στη γκαλερί ΑΔ

Όταν η Αντικουλτούρα Συναντά την Κοινωνία (Από τον Τσαρούχη στον Καφούρο) στη γκαλερί ΑΔ

Στην Γκαλερί ΑΔ εγκαινιάζεται η έκθεση με τίτλο «Όταν η Αντικουλτούρα Συναντά την Κοινωνία (Από τον Τσαρούχη στον Καφούρο)» την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015 στις 20:00.

Η έκθεση αυτή συνεχίζει την συζήτηση που θελήσαμε ν’ ανοίξουμε με την έκθεση «Η Τέχνη στην Εποχή της Κατάρρευσης» που οργανώθηκε το 2010. Διαπιστώναμε τότε ότι «φαινόμενα καταλυτικής αποδόμησης και άρνησης σαν εκείνα του κινήματος των Dada (1916-1925) που έθεσε σε καθολική αμφισβήτηση όλες τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές συμβάσεις ή αναλογίες με την ιδεολογική στράτευση που οδήγησε τους καλλιτέχνες της γερμανικής «Νέας Αντικειμενικότητας» (1918-1930) σε μια κυνική και αφτιασίδωτη αποτύπωση της κοινωνίας, δεν απαντώνται στην σύγχρονη ελληνική τέχνη παρ’ όλη την ένταση της οικονομικής και κοινωνικής  κρίσης». Το αποτέλεσμα της συνάντησης του έργου με την κοινωνία στην οποία απευθύνεται αποδεικνυόταν σχεδόν ανώδυνο.

Πριν τρία χρόνια οργανώσαμε με τον φίλο Θανάση Μουτσόπουλο δυο εκθέσεις στο CAMP της πλατείας Κοτζιά: Το Αθηναϊκό Underground και την Αντι-κουλτούρα. Ήταν μια προσπάθεια ανίχνευσης του παράλληλου σύμπαντος εκείνων των ελλήνων καλλιτεχνών που ενώ οι ίδιοι και το έργο τους ήταν γνωστά στο αθηναϊκό κοινό, το έργο αποδεικνυόταν αρκούντως ενοχλητικό για να ανοίξει με ευκολία τις πόρτες των μεγάλων συλλογών.

Φάνηκε ότι αν αναζητά κανείς μια τέχνη πολιτική και άρα προκλητική, όσον αφορά την χρησιμοποιούμενη γλώσσα αλλά και την θεματολογία, θα πρέπει να την αναζητήσει στον χώρο της εναλλακτικής κουλτούρας. Δεν είναι τυχαίο ότι σημαντικά έργα του καθιερωμένου και απολύτως αποδεκτού Γιάννη Τσαρούχη, όπως εκείνα που βάζουν στο κέντρο του ζωγραφικού πίνακα λαϊκούς και λούμπεν αντιήρωες ή εκείνα που προχωρούν την εικονοκλασία του καλλιτέχνη στην συμπερίληψη επιδεικτικά γυμνών νέων με πλούσια «προσόντα» σε έργα με θέμα την «Βάπτιση του Ιησού» ή την «εν Φάτνη Γέννηση» θεωρούνται «παρεμπίπτοντα» ή curiosities. Όταν οι Θανάσης Μουτσόπουλος και Χριστόφορος Μαρίνος συνέγραψαν το βιβλίο το Ποπ Αλλόκοτο το 2003 μας προσέφεραν δύο αντίτυπα, ένα για την γκαλερί κι ένα για τον Στηβ Γιανάκο του οποίου η έκδοση συμπεριλάμβανε εικόνες. Ο Γιανάκος το έδειξε στον Robert Rosenblum (1927-2006) κι ο τελευταίος ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το έργο του Μποστ τον οποίο ζήτησε να γνωρίσει. Ο Μποστ βέβαια μας εγκατέλειψε το 1995, αλλά το έργο του ακόμα και σήμερα από λίγους διαβάζεται στο πλαίσιο της ιστορίας της τέχνης. Σαν τελευταίο παράδειγμα αυτής της χρόνιας παθογένειας θα αναφέρουμε τον ίδιο τον Στηβ Γιανάκο για το έργο του οποίου το Μουσείο Μπενάκη συζητούσε την οργάνωση μιάς ατομικής έκθεσης μέχρι που οι «υπεύθυνοι» είδαν τα έργα που ο γνωστός καλλιτέχνης σκόπευε να εκθέσει.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Γιάννης Τσαρούχης , Νίκος Κεσσανλής, Μποστ, Γιάννης Γαΐτης, Στηβ Γιανάκος, Αλέξης Ακριθάκης, Απόστολος Γεωργίου , Τάσος Παυλόπουλος, Νίκος Τρανός, Γίγας, Steven C. Harvey, Ευαγγελία Μπασδέκη, Ηλίας Καφούρος.

Οργάνωση έκθεσης: Γκαλερί ΑΔ και ART EXPERTISE
Επιμέλεια: Παντελής Αραπίνης

Θα κυκλοφορήσει βιβλίο από τις εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή

Σχετικές ειδήσεις
Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν: αρχαιολογική έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
26.10.2016 10:30
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, συμπληρώνοντας το 2016 τα 30 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του, διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» που θα διαρκέσει από αρχές Δεκεμβρίου 2016 μέχρι τέλη Μαρτίου 2017.
Υπερβαίνοντας το Τοπίο: έκθεση του Δημήτρη Σαρασίτη στη Γκαλερί Σκουφά
17.10.2016 16:21
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, στις 7.30 μ.μ., εγκαινιάζεται στη Γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Σαρασίτη με τίτλο ‘Υπερβαίνοντας το Τοπίο’ σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016.
Beyond the Frame: ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
22.08.2016 10:32
Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Αυγούστου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Beyond the Frame», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, ολοκληρώνοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το Καλοκαίρι του 2016.
Paradise: ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
04.07.2016 11:44
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Paradise», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το Καλοκαίρι του 2016.
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.