Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ου Τόποι: Έκθεση του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην Underflow Record store and Art gallery

Ου Τόποι: Έκθεση του Κωνσταντίνου Μίχαλου στην Underflow Record store and Art gallery

Το Underflow Record Store and Art Gallery συνεχίζει το πρόγραμμα προσκλήσεων σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες με τον εικαστικό -  ζωγράφο, Κωνσταντίνο Μίχαλο, εκθέτοντας από τις 31 Οκτωβρίου 2015 την ενότητα έργων του υπό τον τίτλο «ΟΥ ΤΟΠΟΙ».

 

Στην ενότητα αυτή ο Μίχαλος διαπραγματεύεται την έννοια του τοπίου μέσα από μια εσωτερική διαδικασία, δημιουργώντας αφαιρετικούς χώρους με εξπρεσιονιστική γραφή και ματιέρες, προφασιζόμενος την έννοια «τοπίο». Τα τοπία του, που έπονται των εγκιβωτισμένων φιγούρων, στην ουσία αποτελούν μια συνέχεια… σαν οι φιγούρες ν΄ απλώνονται και να αποδομούνται στο χώρο δημιουργώντας το ψυχογράφημα του σύγχρονου ανθρώπου. Η γραφή του είναι δυνατή, εξπρεσιονιστική, χωρίς υπεκφυγές, όπως άλλωστε και τα χρώματά του, που είναι δυνατά και τολμηρά, με βασικό πρωταγωνιστή το μαύρο, το οποίο διακατέχει σημαντικό κομμάτι του έργου του και συνυπάρχει σε πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα, εκτός του λευκού, η απουσία του οποίου είναι πλήρης, σχεδόν αφοριστική.

 

Στο έργο του είναι έκδηλη η ανάγκη του να ξεφύγει από τον περιορισμό της φιγούρας που χαρακτήριζε τις προηγούμενες δουλειές του και μέσα από την ελευθερία που του προσφέρει η χειρονομία, που αλλού απλώνεται και αλλού μαζεύεται ως φυσική διαδικασία, δουλεύοντας με τον ίδιο τρόπο που δούλευαν οι αφηρημένοι εξπρεσιονιστές, συνθέτει έναν νέο κόσμο όπου ενυπάρχει η αίσθηση της φιγούρας και απλώνεται στο χώρο ως σύγχρονο ψυχογράφημα. Επεκτείνοντας νοηματικά τη φράση του Goethe «όπου υπάρχει δυνατό φως, υπάρχει η μεγαλύτερη σκιά», o Αμερικανός συγγραφέας Persfield αναφέρει ότι «… και η σκιά της ευφυΐας είναι η αντίσταση». Αυτές ακριβώς τις εσωτερικές αντιστάσεις διαπραγματεύεται ο Μίχαλος στη νέα του δουλειά και μέσα από τη διαδικασία του collage, δομεί και αποδομεί, συνθέτει και ανασυνθέτει έναν καινούργιο κόσμο, με στόχο τα θέματά του να αιχμαλωτίσουν το βλέμμα του θεατή στο κέντρο, δημιουργώντας έτσι έναν εννοιολογικό και ψυχολογικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφονται, δομούνται και τίθενται όλα τα βασικά θέματα και ερωτήματα που τον απασχολούν.

 

Οι “ΟΥ ΤΟΠΟΙ” είναι χώροι μέσα σε χώρους όπου το κεντρικό κομμάτι είναι μεγεθυμένο και το θέμα υπάρχει για να λειτουργεί ως βασικός άξονας, ως χρυσή τομή, ως αναδίπλωση και ανασύνθεση (αφού χρησιμοποιεί στη δουλειά του, εναλλάξ, μουσαμάδες και τελάρα, σε δύο επίπεδα, κόβοντας και ενώνοντας) ως μία σύρραξη που εν συνεχεία επιφέρει μια εσωτερική ηρεμία και ισορροπία, γιατί αυτός είναι ο στόχος του, να μεταχρωματίζει το ήδη ζωγραφισμένο τελάρο, μετασχηματίζοντας το, για να προκύψει μια νέα εικόνα, μια νέα σχέση, μια νέα αφήγηση , όπου μέσα από τη δόμηση και την αποδόμηση, να δημιουργηθεί μία νέα συρραφή εικόνων που νοηματοδοτούν και προσδιορίζουν τη θέση του: ενώ η τέχνη είναι σημαντική ταυτόχρονα είναι και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι στο οποίο εμπεριέχονται όλα προσδίδοντάς τους τις κανονικές τους διαστάσεις μια και υπάρχουν νομοτελειακοί νόμοι. Ο Φρόιντ έλεγε ότι «όλα έχουν νόημα στη ζωή ενός ανθρώπου, ότι ο ψυχικός, πνευματικός και σωματικός του βίος ανταποκρίνονται στην ίδια και μοναδική συνέχεια και ότι μόνο η άγνοιά μας καταχωρεί ένα μέρος από αυτά στο τυχαίο».

Σχετικές ειδήσεις
Υπαινικτικά τοπία, έκθεση της Ιωάννας Κωνσταντίνου στη Dépôt Art Gallery
13.02.2017 10:20
Η Dépôt Art Gallery εγκαινιάζει την Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 από τις 20:00 έως τις 23:00 την έκθεση της ζωγράφου Ιωάννας Κωνσταντίνου με τίτλο "Υπαινικτικά τοπία".
Sticky Fingers, έκθεση στην Blender Gallery
03.02.2017 10:05
Η Blender Gallery εγκαινιάζει στις 15 Φεβρουαρίου 2017 την έκθεση των Κωνσταντίνου Μπερδέκλη, Δημήτρη Ντόκου και Κωνσταντίνου Πάτσιου, με τίτλο Sticky Fingers.
3 Ενότητες 2011 – 2016: Έκθεση του Βασίλη Καρακατσάνη στην γκαλερί Alma Τρικάλων
23.09.2016 13:44
Από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου του 2016, η Alma Contemporary Art Gallery στα Τρίκαλα, παρουσιάζει τον ζωγράφο Βασίλη Καρακατσάνη με την έκθεση ‘3 ενότητες 2011-2016’.
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.
...όπως μπορώ, όσο μπορώ...: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί Underflow
17.05.2016 11:15
Η γκαλερί Underflow σας προσκαλεί την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 στην ομαδική έκθεση «...όπως μπορώ, όσο μπορώ...» δεκαέξι καλλιτεχνών που λένε όχι —βάζουν ένα καρφί— στη λογοκρισία.