Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015

3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015

Είκοσι μικρά και μεγάλα ντοκιμαντέρ συνθέτουν το πρόγραμμα του 3ου Κινηματογραφικού Πανοράματος Χανιά cine-Ιστορίες.

 

Μερικά από τα καλυτέρα ντοκιμαντέρ τόσο της ελληνικής όσο και της διεθνούς παράγωγης των τελευταίων χρόνων συνθέτουν το πρόγραμμα του 3ου Πανοράματος.

 

Η έναρξη του φεστιβάλ γίνεται την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015 στις 19.30 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με την ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη  «Γεώργιος Ι. Κλάδος-Ένας Δημιουργικός Καινοτόμος Πολίτης» η οποία εστιάζει σε μια από τις τελευταίες εν ζωή σπουδαίες προσωπικότητες της Κρήτης, τον Γιώργο Κλάδο. Της ταινίας θα προηγηθεί η μικρού μήκους ταινία του Στέλιου Κούλογλου «Welcome to Europe» αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα.

 

Το πρόγραμμα  των υπολοίπων ημερών αρκετά πλούσιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:  την ταινία «Άκουσε Με» της Μαριάννας Οικονόμου το οποίο παρακολουθεί την  διλημματική κατάσταση που δημιουργεί η μετάβαση ενός μαθητή με ειδικές ανάγκες από το δημοτικό στο ειδικό ή στο τυπικό γυμνάσιο, την ταινία «Ο λόγος των αποκλεισμένων» του  Γιώργου Κεραμιδιώτη που επιχειρεί να δώσει βήμα σε ομάδες που δεν έχουν «δημόσιο λόγο», την ταινία  «The Forecaster» του Marcus Vetter που παρουσιάζει την ιστορία του Martin Armstrong στις ΗΠΑ  ο οποίος ανέπτυξε ένα υπολογιστικό μοντέλο βάσει του οποίου λέγεται ότι έχει προβλέψει με τρομακτική ακρίβεια τα σημεία καμπής της παγκόσμιας οικονομίας. αφορμή αυτής της θεωρίας η 12ετης φυλάκιση του χωρίς δικαστική απόφαση,

 

Η νέα ταινία του Χανιώτη Σταύρου Ψυλλάκη «Το μέσα φως» που εστιάζει στον Γιώργη Μαρκάκη, γιατρό και ιδρυτή του μουσείου Λυχνοστάτη, η ταινία «Παράδοξη Πατρίδα» του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη που αφορά ένα Έλληνα που η οικογένεια του εκτελέστηκε την κατοχή από τους Γερμανούς αλλά τελικά ο ίδιος μέσα από μια μεγάλη διαδρομή αναγκάστηκε την περίοδο της Χούντας να βρει καταφύγιο στην Γερμάνια.

 

Η πολυβραβευμένη «Agora» του Γιώργου Αυγερόπουλου για την επιβολή των αγορών στον κόσμο, το «Bully» σε σκηνοθεσία  Lee Hirsch για το φαινόμενο της σχολικής βίας στις ΗΠΑ, το «Red Obsession» των David Roach, Warwick Ross που καταγράφει την ξέφρενη πορεία των κρασιών του Μπορντό στην Κίνα, η πολυβραβευμένη «Bikes vs Cars» σε σκηνοθεσία Fredrik Gertten που παρακολουθεί την κρίση μέσα από την μάτια των κινημάτων ποδηλάτων σε όλο τον κόσμο, «οι λουόμενοι» της Εύας Στεφανή που παρακολουθεί την ζωή μιας ομάδας λουόμενων σε διαφορετικές λουτροπόλεις της Ελλάδας στη διάρκεια ενός καλοκαιριού και το μουσικό «Encardia» του Άγγελου Κοβότσου που  καταγράφει τις μουσικές των ελληνόφωνων της νοτίου Ιταλίας υπάρχουν στο πρόγραμμα.

 

Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι μικρού μήκους : «Rue du Cinema» («Οι Δρόμοι του Κινηματογράφου») του Νίκο Θεοδοσίου  για την μαγική τέχνη του κινηματογράφου, το Pet shop του Μιχαήλ – Γαβριήλ Ζενέλης  για την σχέση ενός παιδιού με ένα σκυλί και την αναπηρία, την «Ζωή από Δεύτερο Χέρι» της Ελένης Πετροπούλου όπου τρεις Κούρδοι μιλάνε για τις συνθήκες εργασίας τους ως συλλέκτες σκουπιδιών, το "Κρίτων ο Ακροβάτης" του Γρηγόρη Βαρδαρινού με πρωταγωνιστή ένα Έλληνα ακροβάτη και το «Ζωντανοί μες το τσιμέντο» του Γιώργος Γκουζένου όπου ο σκηνοθέτης καταγράφει την τέχνη και την τεχνική του γκράφιτι.

 

Τέλος στο πρόγραμμα υπάρχουν και δυο πειραματικές χανιώτικες ταινίες  το  «REPLY» του Κώστα Μαρινάκη όπου  ένας ναυαγός σε ένα ερημονήσι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον κόσμο και το «INANIS» της Μαριέττας Μπιρμπίλη ένας  φωτογράφος αποθανατίζει συναντήσεις στο αεροδρόμιο.

 

Ο επίλογος του πανοράματος συνδυάζει βωβό κινηματογράφο με μουσική επιτόπου.

Έτσι την Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 8μμ οι μουσικοί Γιάννης Κατσικανδαράκης , Δημήτρης Μπαρνιάς, Χρήστος Γαρμπιδάκης συνοδεύουν την ταινία "Brumes d ' automne" ή "Autumn mists" σε σκηνοθεσία Dimitri Kirsanoff ενώ αμέσως μετά ο πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης θα δώσει έναΚονσέρτο για πιάνο με την παράλληλη προβολή  αποσπασμάτων  από μερικές από τις καλύτερες ταινίες του Βωβού Κινηματογράφου.

 

Σημειώνουμε ότι στο 3ο πανόραμα συνεργάζονται για κάποιες από τις προβολές :

« Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων», η ομάδα «Ποδηλάτρεις», η Ένωση Γονέων Χανίων, η Ένωση Οινοποιών.

Επίσης τουλάχιστον δέκα από τις προβολές θα γίνουν παρουσία των σκηνοθετών καθώς και των πρωταγωνιστών των ταινιών

 

Η είσοδος σε όλες τις προβολές όσο και στις παράλληλες εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ με προαιρετική προσφορά ξηρών τροφίμων για τις κοινωνικές δομές των Χανίων.

 

Μπορείτε να δείτε ναλυτικά για το πρόγραμμα για το 3ο Κινηματογραφικό Πανόραμα Χανιά cine-Ιστορίες 2015 εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
64 ελληνικά ντοκιμαντέρ στο 19ο ΦΝΘ
09.02.2017 14:57
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.
Νύχτες με πανσέληνο του Éric Rohmer στο Ciné-club του Γαλλικού Ινστιτούτου
12.01.2017 11:30
Το Ciné-club του Ιανουαρίου, στον απόηχο της δραστηριότητας της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και το ανέβασμα του Don Juan σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, θα προβάλλει την ταινία «Νύχτες με πανσέληνο» του Éric Rohmer, την Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017.
Στην ταινία «Toni Erdmann» το κινηματογραφικό βραβείο LUX για το 2016
23.11.2016 16:16
Η ταινία «Toni Erdmann», μια συμπαραγωγή Γερμανίας, Αυστρίας και Ρουμανίας, κέρδισε το φετινό κινηματογραφικό βραβείο LUX του ΕΚ. Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, στα πλαίσια ειδικής τελετής στην ολομέλεια του Στρασβούργου την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου. Η ταινία πραγματεύεται τη σύνθετη σχέση μεταξύ ενός πατέρα και της κόρης του στη σύγχρονη εταιρική κουλτούρα.
Με το Afterimage του Αντρέι Βάιντα ξεκινά το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
08.11.2016 11:37
Το 29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκου Κινηματογράφου με μεγάλη χαρά και συγκίνηση ανακοινώνει πως θα σηκώσει αυλαία με την ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας “Afterimage”, το κύκνειο άσμα του σπουδαίου πολωνου δημιουργού Αντρέι Βάιντα που πριν λίγο καιρό έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 90 ετών.
Επιθεωρητής Lavardin, του Claude Chabrol στο Cine-Club του Γαλλικού Ινστιτούτου
03.11.2016 17:24
Ο κύκλος CINÉ-CLUB στο ραντεβού του τον Νοέμβριο συντονίζεται με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και προβάλλει την ταινία «Επιθεωρητής Lavardin» του Claude Chabrol, του πρώτου Γάλλου σκηνοθέτη που το φεστιβάλ αυτό τίμησε το 1997.