Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Η Άννα Λάσκαρη στην πρώτη Μπιενάλε του Νότου, I Bienal del Sur: Pueblos en Resistencia

Η Άννα Λάσκαρη στην πρώτη Μπιενάλε του Νότου, I Bienal del Sur: Pueblos en Resistencia

Η εικαστικός Άννα Λάσκαρη, αποδέχτηκε την πρόσκληση των διοργανωτών της πρώτη Μπιενάλε του Νότου, I Bienal del Sur: Pueblos en Resistencia και θα συμμετέχει με το έργο "Left of the Parthenon", που αποτελεί νέα παραγωγή ειδικά για την Μπιενάλε του Νότου.

Η πρώτη Μπιενάλε του Νότου, I Bienal del Sur: Pueblos en Resistencia (1η Μπιενάλε του Νότου: Λαοί που αντιστέκονται), οργανώνεται στη Βενεζουέλα και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Καλών Τεχνών καθώς και σε δημόσιους χώρους του Καράκας, από την 1η Νοεμβρίου 2015 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016.

Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της Μπιενάλε έχει το υπουργείο Λαϊκής Εξουσίας για τον Πολιτισμό και οργανώνεται από το Ινστιτούτο Τεχνών, Εικόνας και Διαστήματος, IARTES. Συμμετέχουν πάνω από 100 καλλιτέχνες προερχόμενοι από 40 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Καραϊβικής. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα από τον Ευρωπαϊκό Νότο που έχει κληθεί να συμμετάσχει.

Η Μπιενάλε του Νότου βασίζεται στην ιδέα πως οι άνθρωποι του Νότου, ενός Νότου εκτός γεωγραφικών συνόρων, χρειάζεται να χτίσουν κοινούς τόπους για να επικοινωνήσουν τις επιθυμίες, τα όνειρα και τις ανάγκες τους και να δημιουργήσουν εστίες συνάντησης για την ανταλλαγή πολιτικών εμπειριών και νέων αισθητικών προτάσεων, με κατεύθυνση τη δημιουργία ενός κοινού αγωνιστικού μετώπου.

Η διοργάνωση της Μπιενάλε του Νότου φιλοδοξεί να γίνει μια εναλλακτική σκηνή πολιτισμικής αλληλεπίδρασης των λαών που αντιστέκονται, στοχεύοντας στη δημιουργία νέων δομών εικαστικού λόγου.

Σύμφωνα με τη Morella Jurado, γενική διευθύντρια του IARTES, η πρώτη Μπιενάλε της Βενεζουέλας θα πρέπει να μην έχει καμία σχέση με τις Μπιενάλε που διοργανώνονται από τα κυκλώματα της αγοράς και να έχει το δικό της χαρακτήρα: «διότι εμείς είμαστε ένας λαός πρότυπο για την ελπίδα του κόσμου, γιατί δουλεύουμε γι’ αυτό μέσα από την οπτική της Μπολιβαριανής Επανάστασης.

Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια Μπιενάλε που να βρίσκεται σε συμφωνία με την Επανάσταση». (http://iartes.gob.ve/index.php/el-arte-se-encuentra-en-venezuela)

Η εικαστικός Άννα Λάσκαρη παρουσιάζει το έργο "Left of the Parthenon", που αποτελεί νέα παραγωγή ειδικά για την Μπιενάλε του Νότου.

Τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της παγκόσμιας και ειδικότερα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα απασχόλησε τα παγκόσμια πρωτοσέλιδα ακριβώς επειδή έγινε το πειραματόζωο για την εφαρμογή των πιο απάνθρωπων πολιτικών λιτότητας, για την ανθρωπιστική κρίση που αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν, αλλά και για τη δυναμική αντίσταση του ελληνικού λαού σ’ αυτές τις πολιτικές. Θα μπορούσε κανείς να πει πως πλάι στις ετικέτες που ανέκαθεν σηματοδοτούσαν την Αθήνα, όπως «Ακρόπολις», «Παρθενώνας» ή «λίκνο της Δημοκρατίας», προστέθηκαν νέες, όπως ανασφάλεια, φόβος, οργή και απελπισία, κοινωνική αναταραχή, συλλογικές και αλληλέγγυες πρακτικές.

Το έργο "Left of the Parthenon" απεικονίζει το πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον που βιώνουν οι Έλληνες σήμερα.

Πρόκειται για ένα 3D animation διάρκειας 2', το οποίο εγγράφει τις κινήσεις μιας παγιδευμένης γάτας έξω από κάποιο γραφείο, σε ένα μπαλκόνι κτιρίου που βρίσκεται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Οι κινήσεις της γάτας αποδίδουν την κλιμακούμενη απόγνωση και τον πανικό της καθώς προσπαθεί να βρει έναν τρόπο απόδρασης και σωτηρίας ή να βρει καταφύγιο στο κλειστό γραφείο. Το νιαούρισμά της είναι αδιάκοπο, φοβισμένο και αλλόκοτο. Κάποτε όμως γίνεται απειλητικό. Κοιτάζει το θεατή που μένει αμέτοχος αλλά όχι ασυγκίνητος. Τελικά, η γάτα χάνεται από το φακό αφήνοντας το πεδίο δράσης, τον χώρο παγίδευσης, κενό.

Σχετικές ειδήσεις
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
Ο Poka-Yio αναλαμβάνει διευθυντής της Μπιενάλε της Αθήνας
08.07.2016 10:14
Η Ξένια Καλπακτσόγλου, μια εκ των τριών ιδρυτικών μελών και συνδιευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας, αποχωρεί από τον οργανισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της ο Poka-Yio (Πολύδωρος Καρυοφύλλης) αναλαμβάνει την διεύθυνσή του. Οι συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς συνεχίζονται και επεκτείνονται. Όλες οι διαρθρωτικές και οργανωτικές αλλαγές καθώς και το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού θα ανακοινωθούν σύντομα.
Η Ελληνική αφίσα τιμάται στην 25η Διεθνή Μπιενάλε της Βαρσοβίας!
01.06.2016 15:23
Το έργο του Δημήτρη Αρβανίτη και του Κωνσταντίνου Μίαρη τιμάται στην ιστορική Μπιενάλε της Βαρσοβίας με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού.
Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 - ΟΜΟΝΟΙΑ: Ολοκληρώθηκε η Σύναψη 2
01.06.2016 15:18
Με την performance – έργο σε εξέλιξη Station Athens ολοκληρώθηκε απόψε ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος της Σύναψης 2, μέρους του προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA".