Το Μικροσκοπικό Θέατρο της χορογράφου Αναστασίας Λύρα στην Πλάκα ανοίγει και πάλι τις πόρτες του στο κοινό, παρουσιάζοντας ένα συνεχές πρόγραμμα σύγχρονου χορού, το πρώτο και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα.

Πρόκειται για τη δεύτερη καλλιτεχνική περίοδο υπό τον τίτλο Είναι Καιρός, με επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015. Η νέα περίοδος, στο ξεχωριστό νεοκλασσικό κτίριο της οδού Δεξίππου, περιλαμβάνει επαναλήψεις από το ρεπερτόριο της πρώτης περιόδου (2014-2015), καθώς και νέες χορογραφίες, από την καλλιτεχνική ομάδα του Μικροσκοπικού Θεάτρου. Στο θεματικό τρίπτυχο Σώμα, Χρόνος, Κόσμος, έρχεται τώρα να προστεθεί το θέμα της Μνήμης.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν, ένας νέος θεματικός κύκλος παραστάσεων έρχεται να προστεθεί σε εκείνους της Κυοφορίας των Διδύμων, των Ερώτων, των Tangos. Είναι οι Danzas Minimas (Ελάχιστοι Χοροί), μια σειρά από έργα που δομούνται με βάση μια και μοναδική κινητική εικόνα-ιδέα. Τα δύο πρώτα μέρη του κύκλου, Danza Minima-Memoria (Μνήμη) και Danza Minima-La Reina (Η Βασίλισσα), θα έχουμε την ευκαιρία να τα απολαύσουμε σε ερμηνεία της ίδιας της χορογράφου, Αναστασίας Λύρα. Ο πρώτος χορός εμπνέεται από τη μουσική μνήμη του σώματος και ο δεύτερος από το στοιχείο του παραμυθιού. Τα δύο σόλι έχουν ένα κοινό, τρόπον τινά, μουσικό άξονα, καθώς η μουσική είναι και στα δύο για έγχορδα, κατεξοχήν σόλο όργανα: στο Danza Minima-Memoria ακούμε τον περσικό καμαντσέ, που παίζεται με δοξάρι, ενώ στο Danza Minima-La Reina το αναγεννησιακό λαούτο. Έτσι, ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο «Ελάχιστο Χορό» της Αναστασίας Λύρα, διανύουμε την απόσταση-και την ένταση που αυτή κρύβει-μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Το πρόγραμμα του πρώτου διημέρου παραστάσεων είναι ένα αφιέρωμα στο κοσμικό θέμα της περιστροφής των σωμάτων και είναι παράλληλα μια αναφορά-φόρος τιμής στη χορευτική παράδοση των Δερβίσηδων.

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, Ώρα: 20.00
Tu Amor en el Mar del Tiempo
Danza Minima-Memoria

Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
Διάρκεια: 50 λεπτά

Tu Amor en el Mar del Tiempo (Ο Έρωτάς σου στη Θάλασσα του Χρόνου)

Το έργο αποτελεί μια τομή ανάμεσα στο χορό και την εικαστική τέχνη και αντιμετωπίζει το σώμα σα «μικροσκοπικό θέατρο του Χρόνου». Ένα περιστροφικό γυναικείο σόλο, που κορυφώνεται υπό τους καταιγιστικούς ήχους αφρικανικών κρουστών (η χορεύτρια κατάγεται από την Αφρική), τη στιγμή που αυτοί συναντούν τους Maurice Ravel και Felix Mendelssohn.

Ερμηνεία: Αλίκη Κόντζιου-Γούσα
Μουσική: Αφρικανικά κρουστά & αποσπάσματα από το έργο των Maurice Ravel και Felix Mendelssohn

Danza Minima-Memoria

Από τα κρουστά της Αφρικής του πρώτου έργου μεταφερόμαστε στον Καύκασο και τον ήχο του περσικού καμαντσέ, που θυμίζει εκείνον της ποντιακής λύρας (ο Πόντος είναι τόπος καταγωγής της χορεύτριας). Η μουσική ξυπνάει τη Μνήμη που το Σώμα ακολουθεί στα τυφλά, ψηλαφώντας το αποτύπωμα του έπους και της τραγωδίας στους δρόμους της μουσικής του Habil Aliyev.

Ερμηνεία: Αναστασία Λύρα
Μουσική: Habil Aliyev

Σάββατο, 07 Νοεμβρίου, Ώρα: 20.00
Θαλασσογραφία Ι
Danza Minima-La Reina

Χορογραφία/Κοστούμια/Φωτισμοί: Αναστασία Λύρα
Διάρκεια: 50 λεπτά

Θαλασσογραφία Ι

Η φιγούρα της Μικρής Γοργόνας, το αίνιγμα της σιωπής που λύνει η μουσική του Hector Berlioz, το Άγνωστο Νησί του Théophile Gautier και το όνειρο του αιώνιου έρωτα είναι τα βασικά συστατικά του περιστροφικού χορού της Αθηνάς Κυρούση. Τη θάλασσα του χορού της γοργόνας συμβολίζει μια μικρή γαλαζοπράσινη κουβέρτα.

Ερμηνεία: Αθηνά Κυρούση
Μουσική: Hector Berlioz

Danza Minima-La Reina

Σε κλίμα παραμυθιού θα παρουσιαστεί ο δεύτερος Ελάχιστος Χορός, υπό τον πνευματώδη και μελαγχολικό ήχο του αναγεννησιακού λαούτου του John Downland, ο οποίος σαν ένας τροβαδούρος της Βασίλισσας, σχολιάζει τις εικόνες του παραμυθιού που εμπνέουν τις κινήσεις της χορεύτριας.

Ερμηνεία: Αναστασία Λύρα
Μουσική: John Downland
Αναστασία Λύρα, Χορογράφος-χορεύτρια

Ο αυτοσχεδιασμός, η κλασική μουσική και ο ανοιχτός δημόσιος χώρος της πόλης είναι τα βασικά ενδιαφέροντά της. Έχει ασχοληθεί τόσο με τη σόλο παράσταση, όσο και με τις πολυμελείς χορευτικές δράσεις και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αργή κίνηση. Μαθήτευσε στην Κρατική Σχολή Χορού και σπούδασε χορογραφία με το Robert Ellis Dunn στη Νέα Υόρκη. Χορογραφεί από το 1984. Συνεργάστηκε με τους Steve Paxton, Sara Rudner, Slava Ganelin, Peter Kowald, Cecil Taylor, Δόμνα Σαμίου, Άρτεμις Αλκαλάη, Ελένη Μανωλοπούλου, Ψαραντώνη, Ηλία Παπαδόπουλο, καθώς και με ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων καλλιτεχνών του χορού. Δημιούργησε και διεύθυνε τη Σχεδία Ομάδα Χορού από το 1996 έως το 2004. Το 2008 εγκαινίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών το Μικροσκοπικό Θέατρο, που μελέτησε και σχεδίασε η ίδια σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Νανά Κουκιάδη και Ανδρέα Δεληβοριά. Από τον Δεκέμβριο του 2013 παρουσιάζει συστηματικά χορογραφίες της στο Μικροσκοπικό Θέατρο με μια σταθερή ομάδα καλλιτεχνών και συνεργατών.