Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη: Περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη: Περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, τo Canadian Museum of History, το McCord Museum και το Haida Gwaii Museum, εγκαινιάζει τη  Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο : “HAIDA: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / HAIDA: Life. Spirit. Art.”.

 

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση παραγωγής του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας (Οττάβα) και του Μουσείου McCord (Μόντρεαλ), σε συνεργασία με το Μουσείο Haida Gwaii (Νησιά Queen Charlotte, Βρετανική Κολομβία).

 

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φόρα στο ελληνικό κοινό τη Ζωή, το Πνεύμα, και την Τέχνη των HAIDA, μιας αυτόχθονης φυλής Ινδιάνων που ζουν σε νησιά στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Καναδά. Οι πολυδαίδαλες ακτές του Ειρηνικού, τα ποτάμια που ρέουν άφθονα και κρυστάλλινα, τα δάση με αιωνόβια δέντρα που δύσκολα αφήνουν τον ήλιο να  φτάσει στη γη, συνθέτουν μαγευτικές εικόνες της μοναδικής φύσης της περιοχής και μας οδηγούν σε ένα ταξίδι συνάντησης με τους HAIDA, τους ανθρώπους με τις πολύχρωμες φορεσιές, τόσο μακρινούς για εμάς αλλά και τόσο κοντινούς μέσα στο κοινό λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού.

 

Η απλή καθημερινή ζωή τους, η θαυμάσια τέχνη τους σε όλες τις εποχές, αλλά και οι κοσμολογικές αντιλήψεις και οι τελετουργίες τους, μας θυμίζουν πόσο μοναδικοί και ταυτόχρονα πόσο όμοιοι είναι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου όσο μακρινές κι αν φαίνονται οι αποστάσεις. Ακόμα, όμως, πιο θαυμαστό είναι το γεγονός ότι οι HAIDA εξακολουθούν να είναι μια ζωντανή φυλή, που αγωνίζεται να διατηρήσει τις παραδόσεις  και το προνομιούχο περιβάλλον που της κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων με τα περισσότερα εκθέματα να χρονολογούνται στον 18ο και τον 19ο αιώνα.  Παρουσιάζονται 100 αντικείμενα χαρακτηριστικά διαφορετικών πτυχών της ζωής των HAIDA, όπως οι καθημερινές επιβιωτικές δραστηριότητες, το εμπόριο, η τεχνολογία αλλά και η μουσική , η τέχνη και οι τελετουργίες. Τα αντικείμενα ποικίλλουν από περίτεχνα κουτιά από λυγισμένο ξύλο μέχρι πανέμορφα ζωγραφισμένα ψάθινα καπέλα, και από γλυπτά αγκίστρια ψαρέματος μέχρι μοντέλα για κατασκευή τοτέμ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις συναρπαστικές όψεις ενός πολιτισμού ο οποίος κατάφερε να ριζώσει χιλιάδες χρόνια πριν στα Haida Gwaii (Νησιά των Ανθρώπων) και διατηρεί ακόμη και σήμερα τη ζωτικότητά του, κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του Καναδά.

 

Η έκθεση αποτελεί ένα «αντίδωρο» του Καναδά στην Ελλάδα για την παρουσίαση της έκθεσης «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στη Βόρεια Αμερική (Μόντρεαλ και Οττάβα Καναδά, Σικάγο και Ουάσιγκτον Η.Π.Α).

Σχετικές ειδήσεις
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: Περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά
14.09.2016 14:30
Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο Ανοχύρωτες Πόλεις / Οpen Cities: πληγές του πολέμου στον Πειραιά.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.
Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς: έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
25.02.2016 16:06
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς».