Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, τo Canadian Museum of History, το McCord Museum και το Haida Gwaii Museum, εγκαινιάζει τη  Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο : “HAIDA: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / HAIDA: Life. Spirit. Art.”.

Πρόκειται για μια περιοδεύουσα έκθεση παραγωγής του Καναδικού Μουσείου Ιστορίας (Οττάβα) και του Μουσείου McCord (Μόντρεαλ), σε συνεργασία με το Μουσείο Haida Gwaii (Νησιά Queen Charlotte, Βρετανική Κολομβία).

Η έκθεση έχει ως στόχο να παρουσιάσει για πρώτη φόρα στο ελληνικό κοινό τη Ζωή, το Πνεύμα, και την Τέχνη των HAIDA, μιας αυτόχθονης φυλής Ινδιάνων που ζουν σε νησιά στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Καναδά. Οι πολυδαίδαλες ακτές του Ειρηνικού, τα ποτάμια που ρέουν άφθονα και κρυστάλλινα, τα δάση με αιωνόβια δέντρα που δύσκολα αφήνουν τον ήλιο να  φτάσει στη γη, συνθέτουν μαγευτικές εικόνες της μοναδικής φύσης της περιοχής και μας οδηγούν σε ένα ταξίδι συνάντησης με τους HAIDA, τους ανθρώπους με τις πολύχρωμες φορεσιές, τόσο μακρινούς για εμάς αλλά και τόσο κοντινούς μέσα στο κοινό λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Η απλή καθημερινή ζωή τους, η θαυμάσια τέχνη τους σε όλες τις εποχές, αλλά και οι κοσμολογικές αντιλήψεις και οι τελετουργίες τους, μας θυμίζουν πόσο μοναδικοί και ταυτόχρονα πόσο όμοιοι είναι οι άνθρωποι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου όσο μακρινές κι αν φαίνονται οι αποστάσεις. Ακόμα, όμως, πιο θαυμαστό είναι το γεγονός ότι οι HAIDA εξακολουθούν να είναι μια ζωντανή φυλή, που αγωνίζεται να διατηρήσει τις παραδόσεις  και το προνομιούχο περιβάλλον που της κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.

Η έκθεση περιλαμβάνει μια εξαιρετική συλλογή ιστορικών αλλά και σύγχρονων καλλιτεχνικών έργων με τα περισσότερα εκθέματα να χρονολογούνται στον 18ο και τον 19ο αιώνα.  Παρουσιάζονται 100 αντικείμενα χαρακτηριστικά διαφορετικών πτυχών της ζωής των HAIDA, όπως οι καθημερινές επιβιωτικές δραστηριότητες, το εμπόριο, η τεχνολογία αλλά και η μουσική, η τέχνη και οι τελετουργίες. Τα αντικείμενα ποικίλλουν από περίτεχνα κουτιά από λυγισμένο ξύλο μέχρι πανέμορφα ζωγραφισμένα ψάθινα καπέλα, και από γλυπτά αγκίστρια ψαρέματος μέχρι μοντέλα για κατασκευή τοτέμ. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις συναρπαστικές όψεις ενός πολιτισμού ο οποίος κατάφερε να ριζώσει χιλιάδες χρόνια πριν στα Haida Gwaii (Νησιά των Ανθρώπων) και διατηρεί ακόμη και σήμερα τη ζωτικότητά του, κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του Καναδά.

Η έκθεση αποτελεί ένα «αντίδωρο» του Καναδά στην Ελλάδα για την παρουσίαση της έκθεσης «Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» στη Βόρεια Αμερική (Μόντρεαλ και Οττάβα Καναδά, Σικάγο και Ουάσιγκτον Η.Π.Α).