Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

W1D: Ατομική έκθεση φωτογραφίας & ντοκιμαντέρ της Σύνθιας Τζίτζη στο Λονδίνο

W1D: Ατομική έκθεση φωτογραφίας & ντοκιμαντέρ της Σύνθιας Τζίτζη στο Λονδίνο

Στο Ηellenic Centre του Λονδίνου παρουσιάζεται από τις 3 έως τις 26 Νοεμβρίου 2015, η έκθεση W1D της Σύνθιας Τζίτζη σε συνεργασία με το Meliora Communication

Η φωτογράφος χρησιμοποιεί τον τίτλο W1D που είναι ο ταχυδρομικός κωδικός της Greek Street στο Λονδίνο. Πρόκειται για ένα δρόμο που πήρε την ονομασία του από την ελληνική εκκλησία, η οποία χτίστηκε εκεί το 1677. Η έκθεση διηγείται την ιστορία 26 Ελλήνων επαγγελματιών που ζουν κι εργάζονται στο Λονδίνο. Νέοι κατά κύριο λόγο, που εγκαταστάθηκαν στην Αγγλία τα τελευταία χρόνια αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα.

 

Η Ίρις Κρητικού, κριτικός τέχνης, γράφει σχετικά: "Κυνηγώντας την ευτυχία και την επιτυχία, εξακολουθούν να κουβαλούν τα θραύσματα της Ελλάδας μέσα τους, συντάσσοντας ευκίνητες εργαλειοθήκες, ακολουθώντας δυσδιάκριτους στο γυμνό μάτι συνδέσμους μνήμης, κάνοντας νέους φίλους που θα μπορούσαν να ανήκουν στην παιδική ηλικία που άφησαν πίσω τους, εφευρίσκοντας ενδιάμεσους τόπους, προσομοιώνοντας και συγκρίνοντας γεύσεις και οσμές, ήθη και έθιμα, συνήθειες και εμπειρίες. Οι 31 γνωστοί και φίλοι της φωτογράφου που συνθέτουν αυτή την ενότητα θέτοντάς της προς το παρόν μια άνω τελεία, επιλέχθηκαν από την ίδια για διαφορετικούς σημαίνοντες λόγους. Προτείνοντας γενναιόδωρα στον φακό της, τους μικρούς εύφορους κήπους του τώρα που χρειάστηκε να συντάξουν και στη συνέχεια να κατοικήσουν, αφήνοντας πίσω το εκεί. Επιτρέποντας στο δικό της διεισδυτικό βλέμμα να εστιάσει και να αποτυπώσει με τρόπο εύγλωττο, λιτό και σαφή εκείνο που αγαπούν και εκείνο που είναι.

Επιλέγοντας τον χώρο και ορίζοντας τον τρόπο της λήψης, τα «πρόσωπα» του φακού της Σύνθιας Τζίτζη έρχονται -κυριολεκτικά και μεταφορικά- μετωπικά αντιμέτωπα με τον θεατή, επιτρέποντάς του μια προσωρινή εισβολή στη ζωή τους. 

Συντάσσοντας την πρώτη ύλη της εικόνας, καδράροντας την εικόνα αυτή με χειρουργική ακρίβεια και ενάργεια, ενθέτοντας με διαύγεια τα υποκείμενα και τα αντικείμενα που την αποτελούν, ορίζοντας το μαζί ή το κατά μόνας των πρωταγωνιστών της, οργανώνοντας με απόλυτη καθαρότητα και εικονοποιητική ευχέρεια τον μικρόκοσμο των μοντέλων της, η Σύνθια Τζίτζη στήνει ένα ιδιόχειρο και εξαιρετικά εύγλωττο παρουσιολόγιο ανθρώπων που αυτενεργούν νοσταλγώντας αλλά κυρίως γνωρίζοντας και ερμηνεύοντας το παρελθόν, δράττοντας το παρόν και προσμένοντας με αισιόδοξη αυτογνωσία το μέλλον. Υπαινισσόμενη την προσωπική και επαγγελματική τους ταυτότητα, αποδομώντας και επαναδομώντας τις ιστορίες που άφησαν πίσω τους και διατυπώνοντας με τρόπο συνοπτικό τις συντεταγμένες που ορίζουν τον τρέχοντα χρόνο του γοργού βρετανικού τους βιορυθμού".

 

Η Σύνθια Τζίτζη γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Μεγαλώνοντας με μια μηχανή στα χέρια της, πέρασε τα πρώτα της χρόνια φωτογραφίζοντας διαρκώς ό,τι τραβούσε την προσοχή της. Σπούδασε υπό την καθοδήγηση των Άλκη Ξανθάκη, Γιάννη Γιαννακόπουλο και Αντώνη Ατματζίδη. Το 1999, η φωτογράφος ξεκίνησε να εργάζεται δίπλα στον Ντίνο Διαμαντόπουλο μέχρι το 2008. Μετά από 16 χρόνια καριέρας, το portfolio της περιλαμβάνει συνεργασίες με την Sony Music, EMI Records, εκδόσεις ΙΜΑΚΟ, Αττικές  εκδόσεις, τον ΑΝΤ1 και το Mega. Το 2008 κάλυψε για λογαριασμό της Vodafone, την φιλανθρωπική δραστηριότητα της εταιρείας με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Το 2012, η Σύνθια μετακόμισε στο Λονδίνο όπου γρήγορα καθιερώθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας με συνεργασίες με την Life Action Trust και με το London Film School.

 

Σχετικές ειδήσεις
Consanguinity, έκθεση φωτογραφίας της Πόπης Τσουκάτου στη γκαλερί 7
29.12.2016 10:17
Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 η γκαλερί « 7 » παρουσιάζει την πέμπτη ατομική έκθεση φωτογραφίας της Πόπης Τσουκάτου με τίτλο “ C o n s a n g u i n i t y ”.
Kiki’s Instagram Moments: Έκθεση φωτογραφίας στην Chalkos Gallery
16.11.2016 17:29
Η ατομική έκθεση της Κικής Χούρου εγκαινιάζεται την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016, στον όμορφο νέο χώρο Chalkos Gallery και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Mini Portfolios: ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
29.09.2016 16:40
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τον «Φωτογραφικό Κύκλο» εγκαινιάζουν την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016, στις 20:00, την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Mini Portfolios”. Η έκθεση, που επιμελείται ο Πλάτων Ριβέλλης, θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2016.
Everything is the same but everything is different: Έκθεση της Έφης Χαλιορή στη γκαλερί Μορφές
30.06.2016 12:20
Το πρώτο Μεσογειακό Φεστιβάλ Φωτογραφίας Medphoto Festival – «Borders/Crossroads», σε συνεργασία με την Γκαλερί «Μορφές», παρουσιάζουν από τις 5 Ιουλίου 2016 την έκθεση φωτογραφίας της Έφης Χαλιορή, “Everything is the same but everything is different”.
Εικόνες του άλλου μας εαυτού: έκθεση από τη Σχεδία και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
10.03.2016 16:55
Η «σχεδία» και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανταμώνουν σε μια συνέργεια που εντυπωσίασε και αγαπήθηκε πολύ, την έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου.