Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

1ο Athens Culture Symposium

1ο Athens Culture Symposium

Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τις Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού, διοργανώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 στο θέατρο Αλίκη –CityLink το 1ο Athens Culture Symposium. To συνέδριο θα ανοίξει ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου είναι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer.

 

Στο Athens Culture Symposium έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι Ελληνικών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φορέων.

 

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι: 

  •  η πολιτιστική διπλωματία
  •  οι νέες τεχνολογίες και ο αυτοχρηματοδοτούμενος πολιτισμός
  •  πως ο πολιτισμός πυροδοτεί την περιφερειακή ανάπτυξη
  •  ο ρόλος των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην εθνική πολιτιστική ανάπτυξη
  •  προτάσεις από τον κόσμο του πολιτισμού για τον σχεδιασμό και την στρατηγική στον πολιτισμό

 

 Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί και η μοναδική στο είδος της Πανελλαδική Στατιστική Έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού», που διεξάγεται από εταιρία στατιστικών ερευνών για την καταγραφή της πολιτιστικής συμπεριφοράς του ευρύτερου κοινού, επιχειρήσεων-μελών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά (άμεσα ή έμμεσα) με πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο Σφυγμός επιχειρεί να αποτυπώσει τη γνώμη του κοινού σε θέματα που αφορούν σε όλους τους τομείς πολιτισμού: βιβλίο, θέατρο, μουσική , εικαστικά , κινηματογράφο, χορό κ.α. με στόχο την ανάλυση των δεδομένων σε ηλικιακό, μορφωτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

Προσπαθώντας να δώσουμε μία πρώτη αίσθηση για τα θέματα του Σφυγμού, αναφέρουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα:

  • Σημαντική θεωρούν την προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό μέσα από τον πολιτισμό, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν λειτουργούν σωστά οι δομές προώθησης του. Eνδεικτικά, λιγότεροι από 15% γνωρίζουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και ακόμα λιγότεροι τις δραστηριότητες του.
  • Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι η ανάμιξη της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνει δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην ελληνική εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
  • Οι Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι από τα πιο ελκυστικά πολιτιστικά στοιχεία της χώρας για τους τουρίστες είναι η γαστρονομία, τα τοπικά προϊόντα, αλλά και τα  έθιμα και οι παραδόσεις μας. Σημαντικό έδαφος φαίνεται λοιπόν να παίρνει ο γαστρονομικός τουρισμός στη συνείδηση του κόσμου, αφού ξεχωρίζει από άλλα είδη όπως ο θρησκευτικός, ιαματικός, κλπ. Ενώ βέβαια, πάντα στην πρώτη θέση βρίσκεται ο αρχαιολογικός τουρισμός.
  • Το 25% των πολιτών πιστεύει ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθάει καθόλου στη δημιουργία πολιτιστικής συνείδησης, ενώ ταυτόχρονα θεωρούν ότι κυρίως ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που συντελεί στην πολιτιστική παραγωγή της Ελλάδας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας για την καταγραφή της πολιτιστικής συμπεριφοράς μας θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του 1οAthens Culture Symposium 2015.

Σχετικές ειδήσεις
Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
11.11.2016 13:50
Η Ελευσίνα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021. Την επιλογή της πόλης της Ελευσίνας ανακοίνωσε η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Οι άλλες δύο υποψήφιες πόλεις που είχαν προκριθεί στον τελικό γύρο επιλογής ήταν η Καλαμάτα και η Ρόδος.
Δημιουργική έκφραση και απασχόληση στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων
27.09.2016 17:10
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιεί με στόχο τη δημιουργική έκφραση και απασχόληση των πολιτών, υλοποιεί στα 14 Κέντρα του (13 Πολιτιστικά και στο Κέντρο Πηλού) το πρόγραμμα «Αθηναίων Τέχνες» με καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά, νέους και ενήλικες.
Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016
22.09.2016 13:12
Για πρώτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τρεις κεντρικές Διευθύνσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού –Μουσείων, Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης Σύγχρονης Δημιουργίας– υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Μουσείων (Τμήμα Αρχαιολογικών Μουσείων και Συλλογών) διοργανώνουν μια σπονδυλωτή εκδήλωση με τίτλο «Διωγμοί: Παλιές και Νέες Ιστορίες».
Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2016: Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων
24.05.2016 11:09
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου, σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό και τη μαθητική κοινότητα.
Δύο ελληνικά έργα κερδίζουν Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2016
08.04.2016 14:48
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοίνωσαν σήμερα τους νικητές των Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά για το 2016 / Βραβεία Europa Nostra - την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή βράβευση στο χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς.