Ο Ρυθμός Stage στο πλαίσιο νέων δραστηριοτήτων συνεχίζει τη συνεργασία του με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και προβάλει τις δύο πρώτες Κυριακές του Νοεμβρίου 2015 (1 & 8) τα ιστορικά ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία, Ερζουρούμ-Άσκαλε 1943» και «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη».

Πιο αναλυτικά:

Την Κυριακή 1 Νοεμβρίου και ώρα 19:30 θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Στην Εξορία, Ερζουρούμ-Άσκαλε 1943».

Το Νοέμβριο του 1942 η τουρκική κυβέρνηση των Ινονού -Σαράτσογλου επέβαλλε ένα δυσβάσταχτο κεφαλικό φόρο, το Βαρλίκι (φόρος περιουσίας) με κραυγαλέα μεροληπτικότητα σε βάρος του μη μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας. Όσοι δεν κατάφεραν να καταβάλουν αυτόν τον φόρο οδηγήθηκαν στα εργατικά τάγματα στην ενδοχώρα της Τουρκίας (Ερζουρούμ). Ένας απ’ αυτούς, ο Ρωμιός Κωνσταντίνος Κιουρκτσόγλου, στο χειρόγραφο ημερολόγιό του που διασώθηκε, περιγράφει με άμεσο και λιτό τρόπο τις συνθήκες διαβίωσης των υπόχρεων του φόρου περιουσίας στην εξορία. Η συγκλονιστική του μαρτυρία παρουσιάζει τις διαστάσεις αυτής της οδυνηρής εμπειρίας και φέρνει στο φως μια άγνωστη πτυχή της πρόσφατης ιστορίας μας. Η σκηνοθεσία είναι της Καλλιόπης Λεγάκη ενώ η Ελένη Καραΐνδρου έγραψε τη μουσική.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 19:30, θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Γράμματα Χωρίς Παραλήπτη».

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που βασίζεται στο βιβλίο «Το Χρονικό των Δέκα Ημερών» της Αγάπης Μολυβιάτη – Βενέζη για την προσπάθεια ενός τούρκου αξιωματικού να σώσει τον αδερφό της, το λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, από τα τάγματα θανάτου το 1922. Η σκηνοθεσία είναι του Ηλία Δημητρίου σε επιμέλεια της Ειρήνης Σαρίογλου ενώ η Ευανθία Ρεμπούτσικα έγραψε τη μουσική.

Το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ έχει στόχο την καταγραφή, διάσωση και διάδοση της νεότερης ιστορίας του Ελληνισμού