Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ακούσια, του Ρούμπεν Έστλουντ

Ακούσια, του Ρούμπεν Έστλουντ

Η New Star παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 22 Οκτωβρίου 2015 την εκπληκτική ταινία «ΑΚΟΥΣΙΑ» (De ofrivilliga/Involuntary) από τον σκηνοθέτη του αριστουργηματικού «Ανωτέρα βία», Ρούμπεν Έστλουντ.

 

«Μια ταινία για τους προσωπικούς μας φόβους, τους εσωτερικούς δαίμονες, και τις εμμονές»

 

ΣΥΝΟΨΗ

 

Η ταινία αποτελείται από πέντε παράλληλες και ασύνδετες μεταξύ τους ιστορίες, με κοινό θέμα την ομαδική ανθρώπινη συμπεριφορά και, ειδικότερα, την αδυναμία των ανθρώπων να υπερασπιστούν άλλους ανθρώπους, αλλά και τα πιστεύω τους.

 

Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Έστλουντ

Σενάριο: Ρούμπεν Έστλουντ, Έρικ Χέμεντορφ

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Λούντκβιστ, Λέιφ Έντλουντ, Όλε Λίζας

Σουηδία, 2008, Δράμα, 98΄

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 

Ο Ρούμπεν Έστλουντ προσφέρει πέντε διαφορετικές εκδοχές συμπεριφοράς από πέντε διαφορετικούς ανθρώπους.

 

Ένας οδηγός πούλμαν (Χένρικ Βίκμαν), που έχει σταματήσει για την καθιερωμένη στάση ξεκούρασης, ανακαλύπτει ότι κάποιος χάλασε την κουρτίνα στην τουαλέτα του πούλμαν. Αποφασίζει, λοιπόν, ότι όλοι οι επιβάτες θα παραμείνουν εκεί, έως ότου ο ένοχος αποφασίσει να ομολογήσει.

 

Ο Λέφε (Λέιφ Έντλουντ Γιόχανσον), ένας 30χρονος άντρας, πείθει τους φίλους του να τον βοηθήσουν να σκαρώσει μια φάρσα σε έναν άλλο φίλο (Όλε Λίγιας), και εκείνοι συμφωνούν, παρότι σε κάποιους μοιάζει περισσότερο με βιασμό παρά με φάρσα.

 

Δύο έφηβες κοπελίτσες ποζάρουν για την ψηφιακή κάμερά τους παίρνοντας προκλητικές και αισθησιακές στάσεις, που όμως σε ένα τρίτο μάτι θα φαίνονταν ως κανονικό πορνό.

 

Στα γενέθλια ενός αγοριού, οι γονείς του έχουν κανονίσει να ρίξουν πυροτεχνήματα. Όταν ένα πυροτέχνημα δεν σκάει σωστά, ο οικοδεσπότης τραυματίζεται, αλλά δεν το λέει σε κανένα, επειδή φοβάται ότι θα χαλάσει τη διασκέδαση.

 

Όταν μια καθηγήτρια μαθαίνει ότι ένας συνάδελφός της χτύπησε ένα μαθητή, χρησιμοποιεί ένα ψυχολογικό πείραμα στην τάξη, για να αποκαλύψει την αλήθεια. Το πείραμα, όμως, στρέφεται εναντίον της και βιώνει έναν κοινωνικό εξοστρακισμό.

 

ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

 

Η συγγραφή του σεναρίου ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2004, όταν ο Έστλουντ και ο Χέμεντορφ άρχισαν να καταγράφουν περιστατικά πάνω στο θέμα της ομαδικής ανθρώπινης συμπεριφοράς, αντλώντας από προσωπικές τους εμπειρίες ή εμπειρίες φίλων. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2006. Γύριζαν μια σκηνή την ημέρα, με περίπου 20 λήψεις, ή και παραπάνω, σε κάθε σκηνή. Η κάθε ιστορία γυρίστηκε αυτόνομα, με αποτέλεσμα οι ηθοποιοί των πέντε ιστοριών να μην έχουν καμία επαφή μεταξύ τους. Αρκετοί γνωρίστηκαν για πρώτη φορά την ημέρα της πρεμιέρας.

 

Εκτός από τη Μαρία Λούντκβιστ, που είναι γνωστή ηθοποιός , οι υπόλοιποι είναι ή άγνωστοι ηθοποιοί ή ερασιτέχνες. Ο Έστλουντ προτιμά να δουλεύει έτσι, ενώ αυτά τα άγνωστα πρόσωπα δίνουν στην ταινία μια αίσθηση ντοκιμαντέρ .

 

Χαρακτηριστικό της μορφής της ταινίας είναι οι μακριές σκηνές, χωρίς κόψιμο στη διάρκειά τους. Αυτή είναι μια τεχνική που ο Έστλουντ απέκτησε πιθανότατα στις αρχές της δεκαετίας του’90, όταν γύριζε ταινίες σχετικές με το σκι, όπου δεν έπρεπε να υπάρχει κόψιμο. Η μακρύτερη σκηνή της ταινίας διαρκεί επτά λεπτά.

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών, 2008

Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας, Φεστιβάλ Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου Βρυξέλλες, 2008

Βραβείο Σκηνοθεσίας  στο φεστιβάλ Cinema Tout Écran της Γενεύης, 2008

Βραβείο FIPRESCI στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαϊάμι, 2008

Βραβείο FIPRESCI καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ του Παλμ Σπρινγκς

Ειδικό βραβείο κριτών στο Φεστιβάλ Μαρ ντελ Πλάτα

Βραβείο κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Στοκχόλμης 2008

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Διεθνές Φεστιβάλ Στοκχόλμης 2008

 

ΡΟΥΜΠΕΝ ΕΣΤΛΟΥΝΤ

 

Γεννήθηκε το 1974 στο Στίρσε, ένα νησί δυτικά της Σουηδίας, στις 13 Απριλίου 1974. Ξεκίνησε την καριέρα του στη δεκαετία του ’90, με ντοκιμαντέρ σχετικά με το σκι και στη συνέχεια αποφάσισε να σπουδάσει κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, όπου έγινε δεκτός λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του. Αποφοίτησε το 2001. Μαζί με τον παραγωγό Έρικ Χέμεντορφ ίδρυσαν την εταιρεία παραγωγής Plattform Produktion, διεκδικώντας την καλλιτεχνική ανεξαρτησία τους. Μέχρι σήμερα έχει γυρίσει τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους, για τις οποίες έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία . Η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Άγριες κιθάρες», κέρδισε το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ της Μόσχας 2005. Η ταινία «Ακούσια» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2008 και απέσπασε στη συνέχεια δέκα βραβεία. Η μικρού μήκους ταινία του «Incident by a Bank» κέρδισε τη Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010. Η τρίτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Το παιχνίδι», προβλήθηκε στο πλαίσιο του «Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών» στις Κάννες το 2011. Η ταινία «Ανωτέρα βία», επιλέχθηκε να διαγωνιστεί στο τμήμα του Φεστιβάλ Καννών «Ένα κάποιο βλέμμα», το 2014, όπου απέσπασε το Βραβείο Κριτικών.

 

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1993: Addicted (ταινία για το σκι)

1997: Free Radicals (ταινία για το σκι)

1998: Free Radicals 2 (ταινία για το σκι)

2000: Let the Others Deal with Love (ντοκιμαντέρ)

2002: Family again (ντοκιμαντέρ)

2004: Άγριες κιθάρες (The Guitar Mongoloid)

2005: Autobiographical Scene Number 6882 (μικρού μήκους)

2006: Nattbad (μικρού μήκους)

2008: Ακούσια (Involuntary)

2010: Incident by a Bank (μικρού μήκους)

2011: Twin Brothers – 53 Scenes in Chronological Order (ντοκιμαντέρ)

2011: Το παιχνίδι (Play)

2014: Ανωτέρα Βία (Turist)

 

ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΝΤΚΒΙΣΤ

 

Η Μαρία Λούντκβιστ είναι από τις πιο γνωστές ηθοποιούς της Σουηδίας. Γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1963 στο Γκέτεμποργκ. Σπούδασε στη Θεατρική Ακαδημία του Γκέτεμποργκ και στη συνέχεια ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις, αρκετές στο Βασιλικό Δραματικό Θέατρο της Στοκχόλμης. Με κωμική φλέβα, έκανε πολλά χιουμοριστικά πορτραίτα γυναικών, το πιο επιτυχημένο από τα οποία θεωρείται η τηλεοπτική σειρά «Σάλι» (1998). Έχει πρωταγωνιστήσει, επίσης, σε μιούζικαλ , μεταξύ των οποίων το «Τραγουδώντας στη Βροχή» και το «Sunset Boulevard». Από τις πιο γνωστές ταινίες της είναι οι: «Mother of Mine»,  «Heartbreak Hotel», «Före stormen». Για τις ερμηνείες της έχει τιμηθεί πολλές φορές, μεταξύ των οποίων δύο με το βραβείο Guldbagge.

Σχετικές ειδήσεις
Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο: Το μιούζικαλ La La Land απέσπασε το μεγάλο βραβείο του κοινού
19.09.2016 15:58
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο έφτασε για άλλη μια χρονιά στο τέλος του, με την απονομή των βραβείων την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, με οικοδεσπότες τον Piers Handling, διευθυντή του φεστιβάλ και την καλλιτεχνική διευθύντρια, Cameron Bailey.
Tο Park της Σοφίας Εξάρχου στα μεγαλύτερα Διεθνή Φεστιβάλ του Φθινοπώρου
02.09.2016 16:43
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία Park της Σοφίας Εξάρχου επιλέχθηκε για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο στο τμήμα Discovery (8/18 Σεπτεμβρίου), ανάμεσα σε σπουδαίες ταινίες σκηνοθετών από όλο τον κόσμο ενώ για τη συνέχεια το Park συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Νέων Σκηνοθετών του Σαν Σεμπαστιάν (16-24/9), στο Φεστιβάλ του Λονδίνου (5-16 Οκτωβρίου) και στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας (7-16 Οκτωβρίου).
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.
Δύο ελληνικές συμπαραγωγές συμμετέχουν στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών
14.04.2016 16:25
Οι ταινίες Η τελευταία παραλία (L’ultima spiaggia) των Θάνου Αναστόπουλου και Γυρίζοντας τον κόσμο (Voir du pays) των Ντελφίν και Μυριέλ Κουλέν συμμετέχουν στο 69ο Φεστιβάλ των Καννών.
Στο Fuocoammare η Χρυσή Άκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου
22.02.2016 15:07
Στο Fuocoammare (Fire at Sea) του Gianfranco Rosi, απονέμηθηκε η Χρυσή Άκτος του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου, το οποίο είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που του απονέμεται το μεγάλο βραβείο στην ιστορία του Φεστιβάλ.