Η Cheapart εγκαινιάζει τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, την ομαδική έκθεση με τίτλο Vandalism.

Ξεκινώντας από τον ορισμό: βανδαλισμός, η σκόπιμη πρόκληση φθοράς ή καταστροφή καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, αγαλμάτων, αρχιτεκτονημάτων.

Κατά την άποψη του επιμελητή Νίκου Γιαβρόπουλου, ο όρος στην σύγχρονη εποχή έχει λάβει μια ευρύτερη διάσταση (έχει ο ίδιος βανδαλίσει τον εαυτό του) και δεν απευθύνεται μόνο στην καταστροφή καλλιτεχνικών έργων αλλά στην καταστροφή παραποίηση δημόσιας η ιδιωτικής περιουσίας γενικότερα. Ο όρος ανήκει πια στην ερμηνεία αυτού που τον χρησιμοποιεί, είτε αυτός είναι πολιτικός ή θρησκευτικός ηγέτης ή ακόμα και απλός πολίτης. Υπάρχει ο αισθητικός βανδαλισμός, ακόμα ο βανδαλισμός των συμβόλων και των αξιών.

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης καλούνται να γίνουν οι ίδιοι βάνδαλοι και να δημιουργήσουν έργα δίνοντας την δική τους ερμηνεία πάνω στο θέμα του βανδαλισμού. Έχει ενδιαφέρον να δούμε μέσα από ποια διάσταση του όρου, ο κάθε καλλιτέχνης αισθάνεται τον βανδαλισμό –στο έργο του, στην πόλη του, στην καθημερινότητά του ή ακόμα και στην ψυχή του– τον 21ο αιώνα ο βανδαλισμός υπάρχει και διευρύνεται, διχοτομεί, καταστρέφει, στρεβλώνει, μνημεία παγκόσμιου πολιτισμού, ιδέες, σύμβολα, ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Όπως λέει και ο Νίτσε: «Η τέχνη είναι η δύναμη που αντιστέκεται στο χάος, δεν παρασύρεται από αυτό αλλά μπορεί και του δίδει μορφή, νόημα και κατεύθυνση, καθιστώντας έτσι δυνατή τη ζωή παρά τη χαώδη πραγματικότητα».

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Κέλλυ Αθανασιάδου, Μαρία Αντωνάτου, Αντρέας Βούσουρας, Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Νίκος Γιαβρόπουλος, Βάλια Γκούζια, Βάλια Δημοπούλου, Απόστολος Ζολωτάκης, Φωτεινή Καπίρη, Μπάμπης Καραλής, Γιάννης Καρδάσης, Γιώργος Λυντζέρης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Άννα Μανέτα, Ελεάννα Μαρτίνου, Δημήτρης Μεράτζας, Ελένη Μυλωνά, Αντρέας Πασιάς, Μαρίνα Προβατίδου, Γιώργος Ράπτης, Γιώργος Στριφτάρης, Γιώργος Τσεριώνης, Μιχαήλ Τσιακουντής, Δημήτρης Χαλάτσης, GURAM Chachanidze.

Επιμέλεια: Νίκος Γιαβρόπουλος

Oμιλίες-προβολές:
Θανάσης Αλεξανδρίδης
Λεωνίδας Κακάρογλου
Τάκης Σπετσιώτης
Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης
Γιάννης Γρηγοριάδης – Γιάννης Ισιδώρου (Salon De Vortex)

Φωτό: Κέλλυ Αθανασιάδου