Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν  την έκδοση του βιβλίου Εγκώμιο των συνόρων του Ρεζίς Νεμπρέ.

Στη Γαλλία, ό,τι μετράει και είναι υπολογίσιμο θέλει να είναι και να λέγεται «δίχως σύνορα». Αν όμως η ιδεολογία του «δίχως σύνορα» δεν είναι παρά απάτη, απόδραση, δειλία;

Παντού στον πλανήτη, και πέρα από κάθε προσδοκία, χαράσσονται ή αναβιώνουν νέα και αρχαία σύνορα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σαν καλός Ευρωπαίος, επιλέγω να εξυμνήσω εκείνο για το οποίο άλλοι θρηνούν: τα σύνορα ως εμβόλιο κατά της επιδημίας των τειχών, αντίδοτο στην αδιαφορία και προστασία για ό,τι ζωντανό.

Αποτέλεσμα, αυτο το Μανιφέστο, που πάει αντίθετα στο ρεύμα, παράδοξο και παράφωνο, και το οποίο, ωστόσο, αποκωδικοποιώντας το παρελθόν μας, τολμά να αντικρίσει το μέλλον.

Ρ. Ντ.



Ο Ρεζίς Ντεμπρέ (Παρίσι, 1940), σύντροφος εν όπλοις του Τσέ Γκεβάρα –καταδικάστηκε το 1967, από στρατοδικείο της Βολιβίας, σέ τριάντα χρόνια κάθειρξη και εξέτισε ένα μέρος  της ποινής στις φυλακές της-, φίλος του Σαλβαδόρ Αλλιέντε, σύμβουλος του Φρανσουά Μιττεράν, είναι σήμερα πρωτίστως ένας εξαιρετικά δραστήριος διανοούμενος και πολυγράφος συγγραφέας. Το θεωρητικό ενδιαφέρον του συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια η μελέτη των συμβολικών μέσων μετάδοσης και πληροφόρησης (médiologie) και το θρησκευτικό φαινόμενο. Από τις εκδόσεις της Εστίας, στη σειρά Εστία ιδεών, κυκλοφορεί το βιβλίο του: Η διδασκαλία της θρησκείας στο ουδετερόθρησκο σχολείο (2004, β’ έκδοση 2009). Άλλα βιβλία του στα ελληνικά: Ανθρώπων κοινωνίες (Κέδρος),  Ο Θεός, μια ιστορική διαδρομή (Κέδρος), Η μέγκενη (Καστανιώτης), Εξηγώντας τη δημοκρατία στην κόρη μου (Καστανιώτης), Η επιστήμη της επικοινωνίας (Λιβάνης), Οδοιπορικό στις χώρες της Βίβλου (Πόλις).