Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού μας προσκαλεί στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης με τίτλο «Μάχη με τον χρόνο» που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Οκτωβρίου και ώρα 8.00 μ.μ. στην πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος».

Με αφορμή και τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από τη λειτουργία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού (1994-2014) οργανώσαμε και σας παρουσιάζουμε μια διαδραστική έκθεση – συμμετέχει και ο επισκέπτης – η οποία παρουσιάζει μέσα από αυθεντικά εκθέματα, συντηρημένα ή κατά το στάδιο της συντήρησης, πρώτες ύλες, υλικά, εργαλεία και όργανα συντήρησης, πολυμέσα (φωτοτράπεζες, βιντεοπροβολές κ. ά.), εποπτικό υλικό (γραφιστικές συνθέσεις, φωτογραφίες, σχέδια), το έργο των εργαστηρίων συντήρησης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και κατ’ επέκταση την επιστήμη της συντήρησης και τη μεθοδολογία της ευρύτερα, εντάσσοντας το ειδικό έργο στο γενικό. Στόχος της περιοδικής αυτής έκθεσης είναι η προβολή τόσο στο ευρύ όσο και στο ειδικό κοινό της αθέατης πλευράς του Μουσείου και πιο συγκεκριμένα του λεπτολόγου και ιδιαίτερα υπεύθυνου και δύσκολου έργου της συντήρησης των αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η οποία θα συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις, σεμινάρια,  διαλέξεις, ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, κ.ά.

Στον όροφο θα προβάλλεται μεταξύ άλλων και η ταινία με τίτλο «Η επιστροφή» (με αγγλικούς υπότιτλους), η οποία αποτελεί παραγωγή του Μουσείου και γυρίστηκε με την ευκαιρία του εορτασμού των είκοσι χρόνων του (2014).

Παράλληλα θα διαμορφωθεί ένας είδος βιβλιοθήκης, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να μελετήσει εκδόσεις για τη συντήρηση γενικότερα και το έργο των εργαστηρίων του ΜΒΠ, καθώς και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και των συνεργασιών του με άλλους φορείς.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος επιστημονικός κατάλογος στα ελληνικά και τα αγγλικά, στον οποίο έχουν κληθεί να συνδράμουν με μελέτες τους έγκριτοι επιστήμονες.

Επίσης, οργανώνονται ειδικές ξεναγήσεις:


Κάθε Πέμπτη 9.00 – 14.00, συντηρητής του Μουσείου, θα βρίσκεται στην διάθεση των επισκεπτών για τυχόν ερωτήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με το αντικείμενο της έκθεσης.

Μ. Δευτέρα 25 Απριλίου 2016,  10.00 – 11.30 : Ξενάγηση στα εργαστήρια συντήρησης για το ευρύ κοινό. 

Για λόγους ασφάλειας αλλά και αρτιότερης ξενάγησης, ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 15 άτομα. Για την ξενάγηση στα εργαστήρια απαιτείται κράτηση στα τηλέφωνα 2313306467, 2313306433, 2313306403, ώρες 8:00-15.00 (κ. Χωτίδου, κ. Μιχαλοπούλου). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.