Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Σύμπραξη Ελλήνων συνθετών και σολίστ με την Καμεράτα

Σύμπραξη Ελλήνων συνθετών και σολίστ με την Καμεράτα
Δυο εκλεκτοί έλληνες σολίστ ,η Λορέντα Ράμου στο πιάνο και ο Κωσταντίνος Σίσκου στο κόρνο ,την Τρίτη 20 Ιανουαρίου θα μαγέψουν τους φίλους του Μεγάρου Μουσικής παρέα με την Καμεράτα , παρουσιάζοντας τέσσερις ιδιαίτερης αισθητικής ελληνικές συνθέσεις …

Οι  συνθέσεις που φέρουν την υπογραφή  των Κωνσταντίνου Στεφάνου , Γιώργου Κουρουπού, Αναστάσιου Φιλιππακόπουλου και Χρήστου Χατζή αποτελούν τον κορμό του εξαιρετικά ενδιαφέροντος αυτού προγράμματος που θα παρουσιάσει η Ορχήστρα με τη σύμπραξη των  δύο  ελλήνων σολίστ.

Τη συναυλία , που δίνεται στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικές του 20ού και 21ου αιώνα και φέρει τον τίτλο Μουσικές εξερευνήσεις με την Καμεράτα, διευθύνει ο μόνιμος αρχιμουσικός της Ορχήστρας Αλέξανδρος Μυράτ.

Την αυλαία της βραδιάς ανοίγει το Κοντσέρτο για πιάνο του νεαρού συνθέτη Κωνσταντίνου Στεφάνου. Το Κοντσέρτο γράφτηκε το χειμώνα του 2006 και είναι αφιερωμένο στη γυναίκα του Καλλιόπη και στην κόρη του Ελευθερία. Αφορμή για τη σύνθεσή του στάθηκε η πρώτη ηχητική επαφή του συνθέτη με την κόρη του, ενόσω η τελευταία ήταν ακόμη έμβρυο στην κοιλιά της μητέρα της.

Ακολουθεί το Κοντσερτίνο για πιάνο και έγχορδα του Γιώργου Κουρουπού. Το έργο γράφτηκε το 2000 ειδικά για τον πιανίστα Γιάννη Βακαρέλη ο οποίος και το ερμήνευσε στην πρώτη παρουσίασή του στο Μόντρεαλ υπό τη διεύθυνση του Γ. Τουρόφσκι πλαισιωμένος από την Ορχήστρα I Musici de Montreal.

Το επόμενο έργο του προγράμματος ανήκει στον συνθέτη Αναστάση Φιλιππακόπουλο και η συναυλία ολοκληρώνεται με το Winter Solstice (Χειμερινό ηλιοστάσιο) για κόρνο και ορχήστρα εγχόρδων του Ελληνοκαναδού και ιδιαίτερα αγαπητού στο αθηναϊκό κοινό συνθέτη Χρήστου Χατζή. Δημιουργία του 2004, γράφτηκε έπειτα από παραγγελία της Ορχήστρας της Ραδιοφωνίας του Βανκούβερ για τον διάσημο κορνίστα Jamie Sommerville, ο οποίος και το ερμήνευσε στην πρώτη του παρουσίαση.

 

Σχετικές ειδήσεις
Carmina Burana, του Καρλ Ορφ από την Καμεράτα στο Ηρώδειο
30.05.2016 16:47
Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου αρχιμουσικού Γιώργου Πέτρου παρουσιάζει στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεσιβάλ Αθήνών, το γνωστότερο συμφωνικό/χορωδιακό έργο του 20ού αιώνα: τα πολυαγαπημενα Carmina Burana του γερμανού συνθέτη και μουσικοπαιδαγωγού Καρλ Ορφ (1895-1982), που γράφτηκαν το 1935 για μεγάλα ορχηστρικά και χορωδιακά σύνολα καθώς και τρεις σολίστ.
Ακύρωση - Ρωμαίος και Ιουλιέτα από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.04.2016 10:11
Η Καμεράτα, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, παρουσιάζει, σε πρώτη παγκόσμια αναβίωση, την όπερα του Niccolo Antonio Ζingarelli, 
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα». - Η συναυλία ακυρώνεται
Μπετόβεν-mania από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
08.02.2016 12:24
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής μας προσκαλούν να ζήσουμε μια μοναδική μουσική εμπειρία, μέσα από μία μαραθώνια συναυλία, που αναβιώνει τη θρυλική παρουσίαση των έργων του Μπετόβεν από τον ίδιο στη Βιέννη στις 22/12/1808.
Η Καμεράτα υποδέχεται το 2016 με βιεννέζικα βαλς στο Μέγαρο!
22.12.2015 10:27
H Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής –διεθνώς γνωστή με την επωνυμία Αrmonia Atenea– και ο πολυβραβευμένος μαέστρος της Γιώργος Πέτρου φέρνουν την πρωτοχρονιάτικη Βιέννη στην Αθήνα και υπόσχονται να χαρίσουν στο κοινό τις πιο αισιόδοξες νότες για το νέο έτος, δίνοντας μία εορταστική συναυλία, τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016 στις 8:30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.
Η Καμεράτα παρουσιάζει τον Μεσσία του Χαίντελ στο Μέγαρο
27.11.2015 17:43
Η Καμεράτα, και ο μαέστρος της, Γιώργος Πέτρου, υποδέχονται τα φετινά Χριστούγεννα προσφέροντας στο κοινό ένα αριστουργηματικό έργο της δυτικής θρησκευτικής μουσικής, τον Μεσσία του Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, με τον οποίο ανοίγει ο Κύκλος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου. Το φημισμένο μουσικό σύνολο θα παρουσιάσει το εμβληματικό έργο του Χέντελ με όργανα εποχής, σε μία εκδοχή του Μεσσία βασισμένη στην πρώτη εκτέλεση του έργου το 1742 στο Δουβλίνο.