Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

The aim of waking is to dream: έκθεση της Ευρυδίκης Καλλιμάχου στη γκαλερί Αστρολάβος Δεξαμενή

The aim of waking is to dream: έκθεση της Ευρυδίκης Καλλιμάχου στη γκαλερί Αστρολάβος Δεξαμενή

Tην Παρασκευή 16 Οκτώβρη εγκαινιάζεται η νέα ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας Ευρυδίκης Καλλιμάχου, στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ- δεξαμενή», με τίτλο “The aim of waking is to dream”.

Η νέα αυτή δουλειά της καλλιτέχνιδας είναι επηρεασμένη απ' το παρακάτω ποίημα:

την εποχή των ασφοδέλων (που γνωρίζουν
ότι σκοπός του να ζεις είναι ν ΄ ανθίζεις)
ξεχνώντας το γιατί, θυμήσου το πώς

την εποχή των πασχαλιών που διαλαλούν
ότι ο λόγος που ξυπνάς είναι να ονειρεύεσαι,
θυμήσου το ώστε (ξεχνώντας το σαν)

την εποχή των ρόδων (που εκπλήσσουν
το εδώ και τώρα μας με παράδεισο)
ξεχνώντας το αν, θυμήσου το ναι

την εποχή όλων των γλυκών πραγμάτων πέρα
απ' όσα το μυαλό μπορεί να κατανοήσει,
θυμήσου το ψάξε (ξεχνώντας το βρες)

και στο μυστήριο που μέλλει να συμβε
(όταν ο χρόνος απ' τον χρόνο θα μας λυτρώσει)
ξεχνώντας με, θυμήσου με

Ε.Ε.Cummings (33x3x33 Ποιήματα-Δοκίμια-Θραύσματα, μτφ. Χάρης Βλαβιανός, εκδ. Νεφέλη).

Ορμώμενη απ' τον φυσικό κόσμο και την ορατή πραγματικότητα αλλά καταλήγοντας μέσω της ιδιαίτερης οράσεως της καλλιτεχνικής της φύσης, καθώς και της αγάπης της για την Αφαίρεση που ακολουθεί πιστά χρόνια τώρα, σε διατυπώσεις πρωτότυπες, ιδιαίτερες που κινούνται μεταξύ του ονειρικού και του φαντασιακού χώρου.

Η ίδια αναφέρει για τη νέα της αυτή δουλειά:

" Η φύση είναι ο χώρος των άπειρων και απειροελάχιστων λεπτομερειών οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή και την στάση μας απέναντι στον κόσμο. Απ' την άλλη ο χώρος της Τέχνης μου δίνει την δυνατότητα να ανοιχτώ σε χώρους ελευθερίας.

Είναι μυστήριος ο τρόπος που μου εντυπώθηκε η εμμονή στην ιδέα του δέντρου.. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ό, τι όσο δουλεύω την συγκεκριμένη ενότητα τόσο πιο έντονα έχω την αίσθηση ότι δημιουργώ μια εγκατάσταση που η ατμόσφαιρά της θυμίζει παραμύθι ή όνειρο."

Σε άμεση συνάφεια με τις προηγούμενες ενότητες δουλειάς της (τις εκθέσεις: «Τόπος-Εαυτός» και «Μια κίνηση απ' το όνειρο») η καλλιτέχνης συνεχίζει τις εικαστικές της αναζητήσεις τόσο σε επίπεδο ζωγραφικής τεχνοτροπίας, όσο και με την ένταξη πλέον κάποιων μινιμαλιστικά αποδοσμένων και μεταποιημένων αναπαραστατικών στοιχείων στα νέα της έργα, καθώς και με την προέκταση πλέον του έργου στην 3η διάσταση, στο χώρο.

Σχετικές ειδήσεις
Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο, ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης
07.02.2017 16:38
Την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 20:00, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "Αστρολάβος - δεξαμενή" η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, με τίτλο "Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο". Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου 2017.
Exclusives 2016: ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος
02.09.2016 14:57
Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 8 έως τις 10.30 το βράδυ η Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - δεξαμενή " εγκαινιάζει τη νέα εικαστική σεζόν με την ομαδική έκθεση με έργα νέων και καταξιωμένων καλλιτεχνών "Exclusives 2016 ".
Up Above & Down Under: Έκθεση της Μαρίνας Βερνίκου στην Γκαλερί Ακρόπρωρο
21.07.2016 10:52
Στην Αίθουσα Τέχνης «Ακρόπρωρο» στο παλιό λιμάνι στις Σπέτσες, φιλοξενείται έως και τις 4 Αυγούστου 2016, η έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Up Above & Down Under» της καλλιτέχνιδας και φωτογράφου, Μαρίνας Βερνίκου.
Good Buy Human: έκθεση της Carly Mark στη γκαλερί The Breeder
15.06.2016 12:20
Η ατομική έκθεση της Carly Mark «Good Buy Human» που παρουσίαζεται στο δευτερο όροφο της γκαλερί The Breeder, είναι αποτέλεσμα της διαμονής της καλλιτέχνιδας στην Αθήνα, στα πλαίσια του The Breeder Residency Program -που επιμελείται η Σταματία Δημητρακοπούλου- και επικεντρώνεται σε ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και εγκαταστάσεις με σημείο αναφοράς την εμμονή της Carly Mark στην εταιρία ζαχαρωτών Haribo. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδος.
Ελλάδα, η χώρα του ποτέ και του πάντοτε: έκθεση του Νάνου Βαλαωρίτη στην αίθουσα τέχνης Αστρολάβος
10.05.2016 14:47
Την Παρασκευή 13 Μαΐου στις 20:30, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης Αστρολάβος – δεξαμενή η ατομική έκθεση ζωγραφικής του λογοτέχνη και ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη, με τίτλο Ελλάδα η χώρα του ποτέ και του πάντοτε.