Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Chatroom, η βία στο internet δεν είναι παιχνίδι του Enda Walsh στο θέατρο Ράδιο Σίτυ

Chatroom, η βία στο internet δεν είναι παιχνίδι του Enda Walsh στο θέατρο Ράδιο Σίτυ

Μετά από δυο επιτυχημένες χρονιές στο Θέατρο Τέχνης, η εταιρία παραγωγής θεατρικών παραστάσεων «Γίνονται Έργα», ανεβάζει για τη νεανική σκηνή το έργο «Chatroom, η βία στο internet δεν είναι παιχνίδι» του Enda Walsh, στο θέατρο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ από 1 Νοεμβρίου 2015.

 

Το «Chatroom» είναι ένα έργο γραμμένο ειδικά για εφήβους που διακρίθηκε το 2005 στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου της Αγγλίας «Connections», ενός απ’ τα μεγαλύτερα γεγονότα του εφηβικού θεάτρου διεθνώς.

 

Τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάστηκε στην Αθήνα με μεγάλη επιτυχία από το Θέατρο Τέχνης. Η παράσταση ανεβαίνει με τους ίδιους συντελεστές ως μια συνέχεια των παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης.

 

Υπόθεση:

 

Μια ιστορία εφηβικής περιπλάνησης στον ανεξερεύνητο, γοητευτικό, αλλά και επικίνδυνο, κόσμο του διαδικτύου.

 

Έξι νέοι, άγνωστοι μεταξύ τους επιλέγουν να εισέλθουν και να ζήσουν στον Κυβερνοχώρο αντικαθιστώντας τα εφηβικά τους δωμάτια με chatrooms. O Τζακ, ο Τζίμ, η Εύα, η Έμιλυ, η Λώρα και ο Ουίλιαμ γνωρίζονται, επικοινωνούν, μεγαλώνουν και εξελίσσονται μέσα από τα διαδικτυακά τους παράθυρα. Συχνά όμως η μάσκα της ανωνυμίας εγκλωβίζει τα πρόσωπα, οδηγώντας τα σε οριακές καταστάσεις...

 

Τις μέρες που η εφηβική σκέψη, ο τρόπος επικοινωνίας και αντίδρασης των νέων απασχολεί την κοινή γνώμη και την καθημερινή μας δράση, χωρίς διδακτισμό, αλλά γεμάτο κατανόηση για την εφηβική ψυχή, το έργο του Enda Walsh εκθέτει με ειλικρίνεια και τόλμη την κατάσταση της μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενήλικη ζωή.

 

Το έργο του Walsh ασχολείται με τους κινδύνους που εγκυμονεί το Ίντερνετ και η μέσω αυτού απρόσωπη βία που ασκείται στα ψηφιακά καφενεία ή «Chatroom». Αν και πρωταγωνιστούν έφηβοι, και το θέμα του σχολικού τσαμπουκά μοιάζει να αφορά πρωτίστως αυτούς, εντούτοις οι πιο προσεκτικοί θεατές πρέπει να είναι οι γονείς. Οι κίνδυνοι της νεανικής παρενόχλησης απευθύνονται σε όλους, και πολλές από τις διαπιστώσεις του έργου προβληματίζουν γενικότερα.

 

Διαδραστική παράσταση

 

Μετά το τέλος κάθε παράστασης θα ακολουθεί συζήτηση με τους ηθοποιούς, τους μαθητές και καθηγητές σχετικά με το έργο και την προβληματική πάνω στη χρήση του διαδικτύου. Στη συζήτηση θα συμμετέχει  κάθε φορά εξειδικευμένος  ομιλητής, σε θέματα διαδικτύου.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Μετάφραση: Εύα Οικονόμου–Βαμβακά, Αριάδνη Καβαλιέρου, Νικορέστης Χανιωτάκης

Σκηνοθεσία - Φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης

Σκηνικό: Κατερίνα Σωτηρίου

Μουσική - VIDEO: Θάνος Καζαντζής 

Βοηθός σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Κωχ

 

Παίζουν οι ηθοποιοί :

ΕΝΤΙ Έλιο Μπέϊκο

ΓΟΥΙΛΙΑΜ Βαγγέλης Μάγειρος

ΕΜΙΛΥ Ευτυχία Σπυριδάκη

ΕΥΑ Αγγελική Νοέα

ΛΑΟΥΡΑ Ρόζα Σταμούλη

ΤΖΙΜ Γιάννης Βαρβαρέσος

Σχετικές ειδήσεις
Νεφέλες του Αριστοφάνη από το Εφηβικό θέατρο εντός των τειχών στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
02.11.2016 11:56
Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ) και το πρώτο μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας» (Αντιγόνη του Σοφοκλή), η Τζωρτζίνα Κακουδάκη παρουσιάζει στην Εφηβική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου τις Νεφέλες του Αριστοφάνη.
PoiosTheleisNaGineis.com: Εφηβική παράσταση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
31.10.2016 16:49
H νέα εφηβική παράσταση της “OneTwoFree”, PoiosTheleisNaGineis.com, με θέμα τα videogames και την εικονική πραγματικότητα παρουσιάζεται από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
Παραστάσεις παιδικών εργαστηρίων του Θεάτρου Σοφούλη
03.06.2016 12:30
Μετά από μια χρονιά γεμάτη θεατρικό παιχνίδι, τα αστεράκια των παιδικών εργαστηρίων του Θεάτρου Σοφούλη είναι έτοιμα να λάμψουν και στη σκηνή. Το Θέατρο Σοφούλη παρουσιάζει με χαρά και υπερηφάνεια τις καθιερωμένες παραστάσεις μαθητών του για το τέλος της χρονιάς.
Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά στο Θέατρο Εξ αρχής
31.05.2016 12:40
Το Θέατρο ΕΞΑΡΧΗΣ υποδέχεται το φετινό καλοκαίρι τους μικρούς του φίλους στο θερινό θεατρικό εργαστήρι, για να περάσουν ευχάριστες στιγμές δημιουργίας και να γνωρίσουν το μαγικό κόσμο του θεάτρου, από 4 Ιουνίου 2016.
Το Καπλάνι της Bιτρίνας, της Άλκης Ζέη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
05.04.2016 17:11
Μετά την μεγάλη θεατρική επιτυχία της φετινής χρονιάς, η παράσταση «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζέη, που διασκεύασε και σκηνοθέτησε η ηθοποιός, θεατρολόγος και σκηνοθέτις Ανδρομάχη Χρυσομάλη, η παράσταση που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους που γνώρισε την ανταπόκριση των κριτικών καθώς ανέβασε τα στάνταρ του παιδικού- εφηβικού θεάτρου, ανοίγει τα φτερά του και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με πρώτο σταθμό το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με πρωινές παραστάσεις για τα σχολεία από τις 18 Μαΐου έως τις 25 Μαΐου και Κυριακή 22 Μαΐου στις 11.30 & 17.00.