Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζει το μπαρόκ μονόδραμα Ρινάλντο το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 στις 20:00 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

Μια ιστορία ηρωισμού, πολέμου και αγάπης στον καιρό της πρώτης σταυροφορίας, με ιππότες, δεσποσύνες, μάγους, γοργόνες, πνεύματα και νεράιδες.

Λίγα λόγια για το έργο

Η όπερα Ρινάλντο (ιταλ. Rinaldo, HWV 7) του Γκέοργκ Χέντελ σε ιταλικό λιμπρέτο του Τζιάκομο Ρόσσι (Giacomo Rossi) είναι βασισμένη στο έπος Ελευθερωθείσα Ιερουσαλήμ του Τορκουάτο Τάσσο (Torquato Tasso). O εκδότης του γνωστού μπαρόκ συνθέτη Χέντελ, Τζον Γουόλς (αγγλ. John Walsh, 1665/1666-1736), μετέγραψε μουσικά την όπερα Ρινάλντο για κοντίνουο (αδιάκοπη μελωδική γραμμή στο όργανο συνοδείας) και σόλο όργανο. Αυτού του είδους οι μεταγραφές επιτυχημένων έργων όπερας συνηθίζονταν να ερμηνεύονται για λογαριασμό των αριστοκρατικών οικογενειών λίγες βδομάδες μετά την επίσημη πρεμιέρα του έργου, ως ενθύμια της εμπειρίας τους στην Όπερα. Το ρεσιτάλ οργανώνεται ως μονόδραμα, δηλαδή ο σολίστας ερμηνεύει όλους τους χαρακτήρες του έργου.

Η όπερα Ρινάλντο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ζωγράφους.

Συντελεστές:

Xavier Sabata, κόντρα τενόρος

Σίμος Παπάνας, βιολί

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, τσέμπαλο