Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Το μονόδραμα «Ρινάλντο» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Το μονόδραμα «Ρινάλντο» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζει το μπαρόκ μονόδραμα Ρινάλντο το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 στις 20:00 στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος.

 

Μια ιστορία ηρωισμού, πολέμου και αγάπης στον καιρό της πρώτης σταυροφορίας, με ιππότες, δεσποσύνες, μάγους, γοργόνες, πνεύματα και νεράιδες.

 

Λίγα λόγια για το έργο

 

Η όπερα Ρινάλντο (ιταλ. Rinaldo, HWV 7) του Γκέοργκ Χέντελ σε ιταλικό λιμπρέτο του Τζιάκομο Ρόσσι (Giacomo Rossi) είναι βασισμένη στο έπος Ελευθερωθείσα Ιερουσαλήμ του Τορκουάτο Τάσσο (Torquato Tasso). O εκδότης του γνωστού μπαρόκ συνθέτη Χέντελ, Τζον Γουόλς (αγγλ. John Walsh, 1665/1666-1736), μετέγραψε μουσικά την όπερα Ρινάλντο για κοντίνουο (αδιάκοπη μελωδική γραμμή στο όργανο συνοδείας) και σόλο όργανο. Αυτού του είδους οι μεταγραφές επιτυχημένων έργων όπερας συνηθίζονταν να ερμηνεύονται για λογαριασμό των αριστοκρατικών οικογενειών λίγες βδομάδες μετά την επίσημη πρεμιέρα του έργου, ως ενθύμια της εμπειρίας τους στην Όπερα . Το ρεσιτάλ οργανώνεται ως μονόδραμα, δηλαδή ο σολίστας ερμηνεύει όλους τους χαρακτήρες του έργου.

 

Η όπερα Ρινάλντο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ζωγράφους.

 

Συντελεστές:

Xavier Sabata, κόντρα τενόρος

Σίμος Παπάνας, βιολί

Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, τσέμπαλο

Σχετικές ειδήσεις
Red Velvet: μία παθιασμένη συναυλία στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
03.10.2016 11:37
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου σε «ένα μουσικό ταξίδι που ξυπνά αισθήσεις και προκαλεί συγκινήσεις…».
Ο Γιώργος Νταλάρας στο Αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών
09.08.2016 16:51
Ο Γιώργος Νταλάρας στο πλαίσιο της περιοδείας του θα εμφανιστεί στο Αμφιθέατρο Ν. Μουδανιών για μία συναυλία την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016.
Διήμερο μουσικό ταξίδι στην Κρήτη και στη Κύπρο στο Τελλόγλειο
10.06.2016 14:31
Ένα διήμερο αφιερωμένο στη μουσική παράδοση της Κρήτης και της Κύπρου με δύο συναυλίες από τα σχήματα των Ross Daly, Ζαχαρία Σπυριδάκη και Βασίλη Χατζημακρή και μία έκθεση γλυπτών και μουσικών οργάνων θα παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., στις 16 και 17 Ιουνίου 2016.
Ο κόσμος ο μικρός, ο Μέγας, του Ελύτη σε μουσική Γιώργου Κουρουπού στο Βασιλικό Θέατρο
15.03.2016 11:36
Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη με οδηγό τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού, στο πλαίσιο της έκθεσης “Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική”, που διοργανώνεται στο Τελλόγλειο από τις 18 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016.
Bon appétit, του Lee Hoiby με τον Στέλιο Παρλιάρο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
10.03.2016 14:39
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ομάδα όπερας The Medium Project παρουσιάζουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, την Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, τη μουσική γαστριμαργική περιπέτεια Bon appétit (1989) του Lee Hoiby [Λη Χόιμπυ], η οποία ανέβηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, σε πανελλήνια πρώτη, τον περασμένο Οκτώβριο στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.