Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Mικροϊστορίες 2: Έκθεση-δράση της ομάδας Εν Φλω στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού

Mικροϊστορίες 2: Έκθεση-δράση της ομάδας Εν Φλω στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Αιγάλεω γίνεται πέντε χρονών και γιορτάζει τα γενέθλιά του από 16 έως 18 Οκτωβρίου 2015 με το Σύλλογο Μικρασιατών Αιγάλεω «Νέες Κυδωνίες» σε συνεργασία με την εικαστική ομάδα ΕΝ ΦΛΩ. Τον Μάιο του 2015, στα πλαίσια της μεγάλης πανελλαδικής εικαστικής διοργάνωσης ART ATHINA,  η ομάδα ΕΝ ΦΛΩ, σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, παρουσίασε την έκθεση -δράση «Mικροϊστορίες 1» με σκοπό την υποστήριξη και την ευρύτερη γνωριμία στο ελληνικό κοινό  της ύπαρξης και της λειτουργίας του μικρού αλλά δυναμικά δημιουργικού Μουσείου του Μικρασιατικού Πολιτισμού του Αιγάλεω. Τα Μουσεία που δημιουργούνται με τη συμβολή του ντόπιου πληθυσμού είναι αυθεντικά και πραγματικά λειτουργικά. Με τις «Μικροϊστορίες 2» ολοκληρώνεται η συμπόρευση των τριών φορέων Μουσείου- Συλλόγου και Ομάδας  σ’ ένα γιορταστικό τριήμερο τέχνης , πολιτισμού και μνήμης.

 

Στους χώρους του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Αιγάλεω καλλιτέχνες της ομάδας ΕΝ ΦΛΩ εμπνεόμενοι από το πολυποίκιλο υλικό που αντλούν από το Μουσείο  συνομιλούν με τα εκθέματα και την ιστορία τους και δομούν με το έργο τους  μια ολότητα. Στόχος, είναι η διάχυση, η διεύρυνση και η δημιουργία ενός δικτύου Τέχνης, ιστορίας, συνομιλίας, αλλά και ανθρωπιάς. Παράλληλα στον προαύλιο χώρο του Μουσείου οργανώνεται η δράση που θα διαρκέσει όλα τα απογεύματα του τριήμερου με τη δημιουργία ενός μεγάλου patchwork με τυπωμένες εικόνες, ζωγραφιές μνήμης,  φωτογραφίες ανθρώπων που έζησαν στην Μικρά Ασία, αποτυπωμένες σε κομμάτια  πανί  που μεταφέρονται στον χώρο του Μουσείου, ράβονται επί τόπου μεταξύ τους από την ομάδα ΕΝ ΦΛΩ και από γυναίκες του συλλόγου των Μικρασιατών «Νέες Κυδωνίες»,  καθώς και από επισκέπτες. Εννοιολογικά και σημειολογικά μιλώντας, η ίδια η πράξη παραπέμπει στην συρραφή των εικόνων που συνδέονται με ανθρώπινες ιστορίες και όλες μαζί δομούν ένα όλον, που δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη ιστορία, όπως τα pixels δομούν μια εικόνα, όπως τα κύτταρα έναν οργανισμό. Η συρραφή αυτή,  παραπέμπει  στο χθες και στο σήμερα, στην μέθεξη των εμπειριών των προγόνων και των απογόνων, αλλά και στην παράθεση και τη διαφύλαξη της μνήμης κάθε μικροϊστορίας.

 

Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα χαρούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε αυτήν τη γιορτή!

 

Μαζί μας συμμετέχει και το 2ο Σύστημα Προσκόπων Αιγάλεω.

Σχετικές ειδήσεις
Φωτογραφική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας του Βελιγραδίου
03.01.2017 13:24
Στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας στο Βελιγράδι βρίσκεται η φωτογραφική περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Γαλλοσερβικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του 1ου Π.Π. στην Θέρμη / Σέδες. Τα αρχαιολογικά τεκμήρια».
Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία: περιοδική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
27.09.2016 16:33
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Μνημεία υπό την προστασία της Unesco στη Βουλγαρία», στον χώρο υποδοχής (φουαγιέ) του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Άθως. Το Άγιον Όρος: Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
01.07.2016 14:57
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού φιλοξενεί από τις 4 Ιουλίου 2016 την περιοδική έκθεση με τίτλο Άθως. Το Άγιον Όρος, ένα αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων Μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).
Μικρό Μουσείο 12: έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
15.06.2016 10:35
Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου και το Μουσείο Γουναρόπουλου παρουσιάζουν την έκθεση Μικρό Μουσείο 12 του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.