Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Οι Εταιρικοί διάλογοι του Λουκιανού στο Θέατρο Έναστρον

Οι Εταιρικοί διάλογοι του Λουκιανού στο Θέατρο Έναστρον

Το Θέατρο Έναστρον παρουσιάζει το έργο του Λουκιανού, Ερωτικοί Διάλογοι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.

Γραμμένοι τον Β’ μ.Χ. αιώνα, οι «Εταιρικοί Διάλογοι» είναι ένα σπαρταριστό κείμενο . Μικρές σκηνές μεταξύ 2, 3 ή και 4 ατόμων, παρουσιάζουν τη ζωή, τα προβλήματα, τους έρωτες, τα μικρά ή μεγάλα δράματα των εταιρών της αρχαιότητας, που λίγο διαφέρουν από την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο Λουκιανός, βαθύς ανατόμος της ανθρώπινης φύσης, αντιμετωπίζει με αγάπη και τρυφερότητα τους ήρωές του, κυρίως τις ηρωίδες του, παρουσιάζοντας τις ιστορίες τους, τον κόσμο τους, με πολύ χιούμορ, σαρκασμό, αλλά και βαθιά κατανόηση.

Αντιμετωπίσαμε τις εταίρες του Λουκιανού σαν σύγχρονες υπάρξεις, λες και βγαίνουν από τις σελίδες των «Κόκκινων Φαναριών», ή τα πλάνα από την «Αγνή του λιμανιού»… Μάλιστα για του λόγου το αληθές, συμπληρώσαμε την παράσταση με μια σκηνή από το θεατρικό έργο του Αλέκου Γαλανού…

Η παράσταση παίχτηκε για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2015, στο πλαίσιο των πτυχιακών εξετάσεων των αποφοίτων της Σχολής «Μαίρη Τράγκα». Σας την παρουσιάζουμε ξαναδουλεμένη, ενισχυμένη με νέο δυναμικό και συμπληρωμένη. Έτσι οι «χθεσινοί» απόφοιτοι παρουσιάζονται στο κοινό ως επαγγελματίες, ανοίγοντας τα φτερά τους, επισήμως πλέον,στο χώρο του θεάτρου.

Δύο όργανα , ακορντεόν και κιθάρα, παίζουν «ζωντανά» επί σκηνής, υπογραμμίζοντας την ατμόσφαιρα της παράστασης.

Συντελεστές:

Μετάφραση: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΥΛΑΣ
Σκηνοθεσία , Δραματουργική επεξεργασία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
Εικαστική επιμέλεια, κοστούμια: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΜΕΡΟΥ
Σκηνικός Χώρος: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΜΕΡΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΕΜΑΝΛΗΣ
Κατασκευή σκηνικών, ειδικές κατασκευές: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΕΜΑΝΛΗΣ
Συμπληρωματικά κοστούμια: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΡΗ
Μουσική διδασκαλία, ακορντεόν, τραγούδι: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΚΚΟΥ
Κινησιολογική επιμέλεια: ΕΛΕΝΑ ΕΥΤΕΕΒΑ
Ειδική σύμβουλος: ΚΙΚΗ ΣΕΛΙΩΝΗ

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΑΧΕΙΜΑΣΤΟΣ, ΕΥΘΥΜΙΑ ΚΩΣΤΑΠΑΠΑ, ΠΑΝΤΕΛΙΤΣΑ ΛΟΙΖΟΥ, ΚΙΚΗ ΣΤΑΥΡΙΑΝΙΔΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΡΗ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΤΖΗΗΛΙΑΣ

Σχετικές ειδήσεις
Οι Κυνικοί στον Άδη επιστρέφουν στο Εργαστήρι Μαιρηβή
15.11.2016 15:46
Στο πλαίσιο της δραστηριότητας «Έλληνες κουκλοπαίκτες», παρουσιάζεται φέτος η παράσταση θεάτρου σκιών «Οι Κυνικοί στον Άδη» του Δημήτρη Μικιού, που απευθύνεται σε εφηβικό και ενήλικο κοινό, διασκευή από τους «Νεκρικούς Διαλόγους» του Λουκιανού.
Το βασίλειο της γης, σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη στο θέατρο OLVIO
11.11.2016 14:37
Η ANDRODELY p.c παρουσιάζει το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Τεννεσσί Ουίλλιαμς “Το βασίλειο της γης” (Kingdom of Earth) στο θέατρο OLVIO σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη. Με τους Παναγιώτα Βλαντή, Ορέστη Τζιόβα, Ανδροκλή Δεληολάνη. Έναρξη παραστάσεων 14 Νοεμβρίου 2016.
Η Ασπίς και το Συμπόσιο, Μενάνδρου και Λουκιανού στα Αισχύλεια 2016
08.08.2016 12:59
«Η ασπίς και το συμπόσιο», η μεγάλη υπερπαραγωγή της εταιρείας «Ανθός», έχοντας ήδη διανύσει ένα μεγάλο κύκλο παραστάσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 στο ανοικτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Αισχύλεια 2016» του Δήμου Ελευσίνας.
Η Ασπίς και το Συμπόσιο, Μενάνδρου και Λουκιανού σε καλοκαιρινή περιοδεία
22.06.2016 14:41
«Η ασπίς και το συμπόσιο», μια μεγάλη υπερπαραγωγή της εταιρείας «Ανθός», ξεκινάει ένα μαγευτικό καλοκαιρινό ταξίδι σε περισσότερους από 20 προορισμούς σε όλη την Ελλάδα.
Ασπίς, Μένανδρου - Συμπόσιο, Λουκιανού από Πειραϊκό Θέατρο στο Θέατρο Βράχων
10.06.2016 11:24
Το Πειραϊκό Θέατρο - Δημήτρης Ροντήρης παρουσιάζει στο Θέατρο Βράχων τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2016 τη θεατρική παράσταση Ασπίς, Μένανδρου - Συμπόσιο, Λουκιανού.