Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ακατονόμαστος του Σάμουελ Μπέκετ

Ο Ακατονόμαστος του Σάμουελ Μπέκετ
Το Αντιθέατρο της Μαρίας Ξενουδάκη παρουσιάζει από την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου το έργο του Σάμουελ Μπέκετ Ο Ακατονόμαστος , ένα κείμενο από κάθε άποψη Αναρχικό…

Ο Ακατονόμαστος είναι ένα λογοτεχνικό κείμενο από το σπουδαιότερο μέρος της Τριλογίας του Σάμουελ Μπέκετ Μολλόυ-Ο Μαλόν πεθαίνει-Ο Ακατονόμαστος.

Στο έργο του Μπέκετ υπάρχει ο Άνθρωπος.  Το ανθρώπινο πλάσμα, απρόσωπα χωρίς τίποτα ν\' αναζητά, χωρίς τίποτα να σημαίνει.  Υπάρχει ή δεν υπάρχει, αυτό μόνο.  Η παλινδρόμηση και η αμφιβολία του Μπέκετ δεν είναι του Μπέκετ. Η αμφιβολία του υπάρχει όσον αφορά τους άλλους.  Αφορά τον συμπαντικό νου, ο οποίος δεν έχει καταφέρει τίποτα, ούτε θα καταφέρει και ούτε πρόκειται να καταφέρει τίποτα.  Ο άνθρωπος του Μπέκετ δεν κάθεται και περιμένει στωικά, αλλά είναι αέναα ακίνητος.  Αυτός μπορεί να επεμβαίνει, να μπαίνει και να βγαίνει και να αναιρεί αυτά που είπε και έκανε, καταδεικνύοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα.  Είναι αρνητικός, εσκεμμένα πολλές φορές, για να βρει από κει το υλικό για να γράψει, να σκεφτεί και να δημιουργήσει.

Ο Μπέκετ είναι ένας νους καθαρός, υγιής, με ευαισθησία, αέναα κινούμενος, ακίνητος. Το 1969, έλαβε το Βραβείο Νόμπελ και όταν το έμαθε ψιθύρισε:  Τι καταστροφή.  Ο Σάμουελ Μπέκετ είναι ο μοναδικός συγγραφέας που καθιέρωσε μια καινούργια μορφή θεάτρου: Την Αντί - τραγωδία .  Στα έργα του Μπέκετ αισθανόμαστε εκείνο το μεταφυσικό ρίγος και το γέλιο παγώνει μέσα σε μια παράξενη φρίκη (που είναι το περίγραμμα της ερημιάς και που όλο και πιο πολύ κι όλο πιο απελπισμένα, περισφίγγει τα πρόσωπα του, τίποτα δεν είναι πιο πραγματικό από το τίποτα και τούτο κλείνει όλη την τραγικότητα της αγωνίας του).

Ηθοποιοί:  Μαρία Ξενουδάκη,  Μαρίνα Σωκράτη,  Ειρήνη Τζαβάρα

Σχετικές ειδήσεις
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη
23.01.2017 16:41
Το Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη, παρουσιάζει τον «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου, από την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017.
Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, του Σ. Μπέκετ για 2η χρονιά στο Θέατρο Θησείον
28.09.2016 13:38
Το Θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες φιλοξενεί για 2η χρονιά το έργο του Σάμουελ Μπέκετ, Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνόπουλου.
Περιμένοντας τον Godot, του Σάμουελ Μπέκετ στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη
30.05.2016 13:54
Μετά την επιτυχία των Αδερφών Καραμάζοφ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Νατάσα Τριανταφύλλη επιστρέφει στο Αίθριο του Μουσείο Μπενάκη με το αριστούργημα της παγκόσμιας δραματουργίας «Περιμένοντας τον GODOT», του Σάμουελ Μπέκετ - στον ίδιο χώρο όπου παρουσίασε για πρώτη φορά την «Αντιγόνη» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2013.
Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ: Νέος κύκλος παραστάσεων στο Bios
09.05.2016 15:55
Λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος του κοινού η παράσταση Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ, του Σάμουελ Μπέκετ, επαναλαμβάνεται για 2 μόνο εβδομάδες από τις 20 Μαΐου 2016 στο Bios.
Ο Μισάνθρωπος του Μολιέρου στο Αντιθέατρο Μαρίας Ξενουδάκη
15.03.2016 10:52
«Ο ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ», που παγκοσμίως θεωρείται το καλύτερο έργο του Μολιέρου, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξενουδάκη από την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016 στις 9:15μμ στο ΑΝΤΙΘΕΑΤΡΟ Μαρίας Ξενουδάκη.