Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Κύκλος προβολών σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης

Κύκλος προβολών σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, διοργανώνει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, από το Νοέμβριο 2015 έως τον Απρίλιο 2016, κύκλο προβολών ταινιών από το σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

 

Οι ταινίες έχουν όλες υπότιτλους στα τουρκικά και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Πρόγραμμα προβολών:

 

PEPPERMINT, 27 Νοεμβρίου 2015, 19.00

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΑ, 11 Δεκεμβρίου 2015, 19.00

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ , 15 Ιανουαρίου 2016, 19.00

ATTENBERG, 19 Φεβρουαρίου 2016, 19.00

ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ, 18 Μαρτίου 2016, 19.00

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ: Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ, 22 Απριλίου 2016, 19.00

 

PEPPERMINT

 

Ένα άλμπουμ με φωτογραφίες ακόμα και από μία άγνωστη οικογένεια μας κάνει να θυμηθούμε τις δικές μας καταστάσεις που περάσαμε και επηρέασαν όλη μας τη ζωή. Δεν είναι αναγκαστικά τα πιο σπουδαία γεγονότα. Πολλές φορές οι πρώτες σκηνές που μας έρχονται στο μυαλό είναι οι απλές εικόνες, στιγμές, ήχοι από την εποχή της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας. Έτσι ο καθένας μπορεί να αναγνωρίσει και να θυμηθεί τις δικές του εικόνες και τα δικά του συναισθήματα. Ο Στέφανος έβγαλε το πρώτο του δοντάκι δένοντας το με μια κλωστή στο πόμολο της πόρτας. Η μητέρα του, του είπε να το πετάξει στα κεραμίδια και μια κουρούνα θα του φέρει ένα δαχτυλίδι. Αυτός όμως δεν περίμενε, το έκλεψε από τη μπιζουτιέρα της θείας Βενετίας και το έταξε στη Μαρίνα, την πρώτη του ξαδέλφη. Φιληθείτε-φιληθείτε τους έλεγαν οι μεγάλοι, αλλά τα ξαδελφάκια φιληθήκανε στο στόμα. Στην εφηβεία όμως το παράκαναν, έπρεπε να χωρίσουν. Ο καθένας τράβηξε το δρόμο του για να συναντηθούν στo θάνατο της μητέρας του Στέφανου 30 χρόνια μετά. Σίγουρα θα έχουν πολλά να πουν.

Σκηνοθεσία: Κώστας Κάπακας

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Γεροντιδάκης, Άννυ Λούλου

Κυκλοφορία: 1999

Διάρκεια: 105’

 

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΙΤΩΝΑ

 

Άνοιξη του ’68. Μια μικρή επαρχιακή πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Όλοι ζουν στο ρυθμό του Ετήσιου Διαγωνισμού Χορωδιών της περιοχής που εδώ και 50 χρόνια αποτελεί το επίκεντρο της ζωής στην πόλη. Ο χαρισματικός γυμνασιάρχης Χαρίτων καθοδηγεί με τον δικό του μαγικό τρόπο τη σχολική χορωδία . Η εμφάνιση του νέου και φιλόδοξου στρατιωτικού διοικητή Ταγματάρχη Δημητρίου , που έρχεται να επαναφέρει στην «τάξη και την ασφάλεια» τους κατοίκους, θα πυροδοτήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άντρες, για την Ωραία Ελένη, την όμορφη μαθηματικό του Γυμνασίου, το μπιλιάρδο και βέβαια τη μουσική . Οι ήρωες της Χορωδίας του Χαρίτωνα , ζουν και ανθίζουν σ’ ένα «τρελό γαλατικό χωριό». Οι ιστορίες τους δημιουργούν έναν μικρόκοσμο γεμάτο χυμούς πραγματικής ζωής: Έρωτες, πάθη, ίντριγκες, τρυφερότητα και πολύ αισιοδοξία, σε μια εποχή αθωότητας και ομορφιάς, όταν ακόμα οι άνθρωποι ρουφούσαν τη ζωή και τις χαρές της.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χωραφάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Ακύλλας Καραζήσης

Κυκλοφορία: 2005

Διάρκεια: 116’

 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

 

Αθήνα-Ακαδημία Πλάτωνος .

Μια μικρή, ήσυχη διασταύρωση με τρεις ψιλικατζήδες κι έναν σκύλο. Ο Σταύρος είναι ένας από αυτούς. Η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει και αρνείται να επιστρέψει – η μητέρα του έχει πάθει ήδη ένα εγκεφαλικό και ο Σταύρος πρέπει να την προσέχει επί 24ώρου βάσεως. Η αγαπημένη ασχολία των τριών ψιλικατζήδων είναι το καθημερινό μέτρημα των Κινέζων, οι οποίοι στήνουν το μαγαζί τους απέναντι. Μια δουλειά που δεν έχει τέλος γιατί οι Κινέζοι μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Το μέτρημα διακόπτεται μόνο αν περάσει κανένας Αλβανός. Τότε πέφτουν στοιχήματα αν ο σκύλος θα γαυγίσει τον Αλβανό ή όχι. Αυτή είναι η δεύτερη αγαπημένη ασχολία τους. Έτσι περνούν την ώρα τους, χαλαρά και διασκεδαστικά, χαζεύοντας τη ζωή που αλλάζει έξω από τα μαγαζιά τους. Ο Σταύρος όμως είναι διαρκώς ανήσυχος. Ανεξήγητα δυσαρεστημένος. Τα βράδια δεν μπορεί να κοιμηθεί αλλά δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί. Μέχρι που μια μέρα ένας περαστικός Αλβανός (αφού τον γαυγίσει ο σκύλος) αναγνωρίζει στη μητέρα του Σταύρου τη δικιά του χαμένη μητέρα…

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Τσίτος

Πρωταγωνιστούν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Anastasis Kozdine, Γιώργος Σουξές, Μαρία Ζορμπά

Κυκλοφορία: 2009

Διάρκεια: 103’

 

ATTENBERG

 

Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον αρχιτέκτονα πατέρα της σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Το ανθρώπινο είδος την απωθεί. Το παρατηρεί εξ’ αποστάσεως, μέσα από τους στίχους του Alan Vega των Suicide, τα ντοκιμαντέρ πάνω στη ζωή των θηλαστικών του Sir David Attenborough και τα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής που της παραδίδει η μοναδική της φίλη, Μπέλλα.

Ένας ξένος φτάνει στην πόλη και την προκαλεί σε μονομαχία στο ποδοσφαιράκι, ενώ ο πατέρας της προετοιμάζει τελετουργικά την αναχώρησή του από τον 20ο αιώνα. Η Μαρίνα, ανάμεσα στους δυο άντρες, με την συνεργασία της Μπέλλας, ανακαλύπτει το θαυμαστό μυστήριο της πανίδας.

Σκηνοθεσία: Αθηνά-Ραχήλ Τσαγκάρη

Πρωταγωνιστούν: Αριάν Λαμπέντ, Βαγγέλης Μουρίκης, Ευαγγελία Ράντου, Γιώργος Λάθιμος

Κυκλοφορία: 2010

Διάρκεια: 95’

 

ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ

 

1974. Ελευσίνα. Οι "Ακροβάτες" μια παρέα από εντεκάχρονα αγόρια, περνούν ανέμελα το τελευταίο καλοκαίρι της παιδικής τους ηλικίας. Δεν υποψιάζονται ότι ο κόσμος των "μεγάλων", με τους έρωτες, τα πάθη, τις προκαταλήψεις και τις "κατάρες" του, θα σφράγιζε την ίδια τους τη μοίρα.

Σκηνοθεσία: Χρήστος Δήμας

Πρωταγωνιστούν: Γιώτα Φέστα, Θέμις Μπαζάκα, Γιώργος Μαρίνος, Μιχάλης Ευριπιώτης, Χρήστος Νομικός, Βάνα Ραμπότα, Αθηνά Παππά, Έρση Μαλικένζου

Κυκλοφορία: 2001

 

ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ: Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ

 

Ο Ηλίας, ένα δεκάχρονο αγόρι που ζει στην Αθήνα στα τέλη της δεκαετίας του 60' ξαφνικά χάνει τον πατέρα του. Η υπόλοιπη οικογένεια προσπαθεί να συνηθίσει την καινούρια πραγματικότητα, καθένας με το δικό του τρόπο, εκτός από το μικρό αγόρι που αρνείται να πιστέψει ότι ο πατέρας του είναι νεκρός. Μη μπορώντας να συμφιλιωθεί με το χωρισμό, υιοθετεί μια παράξενη συμπεριφορά με σκοπό να κρατήσει τον πατέρα του ζωντανό μέσα του για πάντα.

Σκηνοθεσία: Penny Panayotopoulou

Πρωταγωνιστούν: Yorgos Karayannis, Stelios Mainas, Ioanna Tsirigouli, Christos Stergioglou

Κυκλοφορία: 2002

Διάρκεια: 113’

Σχετικές ειδήσεις
29ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
18.10.2016 12:34
To 29o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (17-27 Νοεμβρίου 2016) επιφυλλάσσει δύο εκπλήξεις στους φίλους του καλού ελληνικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου: ένα αφιέρωμα με όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, ως φόρο τιμής στον πρόωρα χαμένο πολυσχιδή έλληνα δημιουργό, αλλά και μια επιλογή ταινιών του πολιτικοποιημένου ιταλού σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Θα προβάλλει μάλιστα σε αβαν πρεμιέρ και τη νέα ταινία του Μπελόκιο «Sweet Dreams» από το πρόσφατο Φεστιβαλ των Καννών.
Flix it, από τον Δεκέμβριο, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
17.10.2016 16:40
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση εγκαινιάζει τη συνεργασία της με το κινηματογραφικό site Flix.gr. Από αυτόν τον Δεκέμβρη και κάθε μήνα μέχρι και το Μάιο του 2017, οι λάτρεις του κινηματογράφου κλείνουν ραντεβού στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς και κάνουν το γύρο του κόσμου, προτείνοντας τις εικόνες που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.
Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
20.09.2016 16:58
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να συμμετέχει μαζί με 32 συνεργαζόμενους φορείς σε Αθήνα και Πειραιά στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Κινηματογραφικό Διήμερο στην αυλή του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
23.08.2016 14:25
Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνδιοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά διήμερο κινηματογραφικών προβολών στις 29 και στις 30 Αυγούστου 2016, στο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
The choir/Η χορωδία της Τζένης Μαρκέτου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
22.06.2016 13:40
Στο πλαίσιο των βραδινών video art προβολών με τίτλο Fireflies in the Night Take Wing που φιλοξενούνται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), από τις 23 έως τις 26 Ιουνίου, προβάλλεται το βίντεο της Τζένης Μαρκέτου The choir/Η χορωδία, σε παραγωγή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για το αφιέρωμα Εικόνες της κρίσης.