Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Ζωή Γαϊτανίδου- Yanomami

Ζωή Γαϊτανίδου- Yanomami
Η γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge παρουσιάζει το Yanomami, την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου αποφοίτου της σχολής Καλών Τεχνών...

Ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση της από τη Σχολή Καλών Τεχών της Αθήνας, και μετά από πειραματισμούς σε μια ποικιλία παρόμοιων τεχνικών, η Ζωή Γαϊτανίδου, άρχισε να ενσωματώνει στοιχεία κεντήματος στα έργα της. Η καλλιτεχνική της ωριμότητα και η δέσμευση της στην πρακτική της, οδήγησαν τη Γαϊτανίδου στη βαθιά εξοικείωση με το μέσο της και στην ανάπτυξη ενός μοναδικού στο είδος του εικαστικού λεξιλογίου.

Η δουλειά της κρύβει μια χρονοβόρα και σωματικά επίπονη δεξιοτεχνία. Η εικονογραφία της ισορροπεί με και σχεδόν εμπνέεται από τα υλικά της.

Ο τίτλος της έκθεσης, Yanomami αναφέρεται σε μια φυλή που ζει στην κεντρική Αμερική, την τελευταία που εκτέθηκε στο Δυτικό πολιτισμό. Ωστόσο, στη δουλειά της η Γαϊτανίδου αναπαριστά τη ζωή μιας πλασματικής φυλής, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Η Ζωή Γαϊτανίδου επιχειρεί να υπογραμμίσει το φόβο που δημιουργείται όταν βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με το άγνωστο ενώ αμφισβητεί τη σιγουριά του θεατή οδηγώντας τον/την έξω από τα πλαίσια ασφάλειας που εγγυάται η πρακτική νόηση και ο εμπειρισμός. Τόσο στο μέσο της, όσο και στην εικονογραφία της, η καλλιτέχνης δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν ώστε να μιλήσει για τη σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Σχετικές ειδήσεις
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Vicious Circle: έκθεση του Ταξιάρχη Μερμίρη στην Blender Gallery
18.02.2016 12:58
H Blender Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης ατομικής έκθεσης του Ταξιάρχη Μερμίρη "Vicious Circle", που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 19:00.
Έκθεση της Lydia Borgek από το ΜΙΕΤ στο Μέγαρο Εϋνάρδου
22.01.2016 13:57
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Lydia Borgek: Lydia Borgek. Μια Ρωσίδα ζωγράφος από το Παρίσι στην Ελλάδα, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου.
Narcissism-Masochism-Fetishism έκθεση του Πάνου Παπαδόπουλου στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
21.01.2016 15:21
Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση «Narcissism-Masochism-Fetishism» του Πάνου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για την πρώτη ατομική του στο χώρο της γκαλερί.
Αν...: έκθεση της Γωγώς Ιερομονάχου στις Εικαστικές Αναζητήσεις
21.01.2016 13:09
Οι Εικαστικές Αναζητήσεις, ο χώρος που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης, εγκαινιάζουν την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 19.00, την έκθεση ζωγραφικής της Γωγώς Ιερομονάχου, με τίτλο "Αν...".