Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ζωή Γαϊτανίδου- Yanomami

Ζωή Γαϊτανίδου- Yanomami
Η γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge παρουσιάζει το Yanomami, την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου αποφοίτου της σχολής Καλών Τεχνών...

Ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση της από τη Σχολή Καλών Τεχών της Αθήνας, και μετά από πειραματισμούς σε μια ποικιλία παρόμοιων τεχνικών, η Ζωή Γαϊτανίδου, άρχισε να ενσωματώνει στοιχεία κεντήματος στα έργα της. Η καλλιτεχνική της ωριμότητα και η δέσμευση της στην πρακτική της, οδήγησαν τη Γαϊτανίδου στη βαθιά εξοικείωση με το μέσο της και στην ανάπτυξη ενός μοναδικού στο είδος του εικαστικού λεξιλογίου.

Η δουλειά της κρύβει μια χρονοβόρα και σωματικά επίπονη δεξιοτεχνία. Η εικονογραφία της ισορροπεί με και σχεδόν εμπνέεται από τα υλικά της.

Ο τίτλος της έκθεσης, Yanomami αναφέρεται σε μια φυλή που ζει στην κεντρική Αμερική, την τελευταία που εκτέθηκε στο Δυτικό πολιτισμό. Ωστόσο, στη δουλειά της η Γαϊτανίδου αναπαριστά τη ζωή μιας πλασματικής φυλής, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Η Ζωή Γαϊτανίδου επιχειρεί να υπογραμμίσει το φόβο που δημιουργείται όταν βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με το άγνωστο ενώ αμφισβητεί τη σιγουριά του θεατή οδηγώντας τον/την έξω από τα πλαίσια ασφάλειας που εγγυάται η πρακτική νόηση και ο εμπειρισμός. Τόσο στο μέσο της, όσο και στην εικονογραφία της, η καλλιτέχνης δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν ώστε να μιλήσει για τη σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Σχετικές ειδήσεις
Clarity, έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στην γκαλερί The Breeder
22.02.2017 15:55
Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου στο χώρο της. Η έκθεση, με τίτλο Clarity, αποτελείται από νέα έργα με παστέλ και κέντημα σε καμβά, μαζί με μία εγκατάσταση ήχου και βίντεο.
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Go fly a kite!: έκθεση χαρταετών στο Contemporary Space Athens
03.03.2016 16:39
Το Chicago Athenaeum, Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, την έκθεση από χειροποίητους χαρταετούς από την Κίνα, το Μπαλί, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τίτλο «GO FLY A KITE!» και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Κυριακή 19 Μαρτίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στο Contemporary Space Athens.
Στίγματα πορείας - Ίχνη Σπουδών: έκθεση του γλύπτη Θόδωρου στο Μέγαρο Εϋνάρδου
02.03.2016 13:26
Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση του γλύπτη Θόδωρου, Στίγματα πορείας – Ίχνη Σπουδών, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, στις 8 μ.μ. στο Μέγαρο Εϋνάρδου.
100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή: Έκθεση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο
24.02.2016 13:17
Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενείται από την Παρασκευή 4 Μαρτίου έως και την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016 η έκθεση «100 Χρόνια Ελληνικής Χαρακτικής από τη Συλλογή Χρήστου και Πόλλυς Κολλιαλή» σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.