Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Ζωή Γαϊτανίδου- Yanomami

Ζωή Γαϊτανίδου- Yanomami
Η γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge παρουσιάζει το Yanomami, την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου αποφοίτου της σχολής Καλών Τεχνών...

Ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση της από τη Σχολή Καλών Τεχών της Αθήνας, και μετά από πειραματισμούς σε μια ποικιλία παρόμοιων τεχνικών, η Ζωή Γαϊτανίδου, άρχισε να ενσωματώνει στοιχεία κεντήματος στα έργα της. Η καλλιτεχνική της ωριμότητα και η δέσμευση της στην πρακτική της, οδήγησαν τη Γαϊτανίδου στη βαθιά εξοικείωση με το μέσο της και στην ανάπτυξη ενός μοναδικού στο είδος του εικαστικού λεξιλογίου.

Η δουλειά της κρύβει μια χρονοβόρα και σωματικά επίπονη δεξιοτεχνία. Η εικονογραφία της ισορροπεί με και σχεδόν εμπνέεται από τα υλικά της.

Ο τίτλος της έκθεσης, Yanomami αναφέρεται σε μια φυλή που ζει στην κεντρική Αμερική, την τελευταία που εκτέθηκε στο Δυτικό πολιτισμό. Ωστόσο, στη δουλειά της η Γαϊτανίδου αναπαριστά τη ζωή μιας πλασματικής φυλής, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Η Ζωή Γαϊτανίδου επιχειρεί να υπογραμμίσει το φόβο που δημιουργείται όταν βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με το άγνωστο ενώ αμφισβητεί τη σιγουριά του θεατή οδηγώντας τον/την έξω από τα πλαίσια ασφάλειας που εγγυάται η πρακτική νόηση και ο εμπειρισμός. Τόσο στο μέσο της, όσο και στην εικονογραφία της, η καλλιτέχνης δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν ώστε να μιλήσει για τη σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Σχετικές ειδήσεις
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Vicious Circle: έκθεση του Ταξιάρχη Μερμίρη στην Blender Gallery
18.02.2016 12:58
H Blender Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης ατομικής έκθεσης του Ταξιάρχη Μερμίρη "Vicious Circle", που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 19:00.
υπό σκιάν: Έκθεση της Ολυμπίας Θεοφανοπούλου στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή
09.12.2015 15:55
Η έκθεση φωτογραφίας της Ολυμπίας Θεοφανοπούλου «υπό σκιάν» θα εκτεθεί από την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή.
Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»: Έκθεση- αφιέρωμα στο Μουσείο Μπενάκη
08.12.2015 17:37
Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τη γέννηση και 50 χρόνων από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου, τιμά τον σπουδαίο καλλιτέχνη και συγγραφέα με μία έκθεση αφιερωμένη στα βιβλία που συνέγραψε και εικονογράφησε, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό άλλη μια πτυχή του εξαιρετικού ταλέντου του.
Kούλα Μαραγκοπούλου - Μικρή Αναδρομική: Έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
07.12.2015 12:10
Το Μουσείο Μπουζιάνη εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 20.00 την έκθεση Kούλα Μαραγκοπούλου - Μικρή Αναδρομική, τιμώντας μια από τις κυριότερες εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα και μαθήτρια του Γ. Μπουζιάνη.