Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Ζωή Γαϊτανίδου- Yanomami

Ζωή Γαϊτανίδου- Yanomami
Η γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge παρουσιάζει το Yanomami, την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου αποφοίτου της σχολής Καλών Τεχνών...

Ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση της από τη Σχολή Καλών Τεχών της Αθήνας, και μετά από πειραματισμούς σε μια ποικιλία παρόμοιων τεχνικών, η Ζωή Γαϊτανίδου, άρχισε να ενσωματώνει στοιχεία κεντήματος στα έργα της. Η καλλιτεχνική της ωριμότητα και η δέσμευση της στην πρακτική της, οδήγησαν τη Γαϊτανίδου στη βαθιά εξοικείωση με το μέσο της και στην ανάπτυξη ενός μοναδικού στο είδος του εικαστικού λεξιλογίου.

Η δουλειά της κρύβει μια χρονοβόρα και σωματικά επίπονη δεξιοτεχνία. Η εικονογραφία της ισορροπεί με και σχεδόν εμπνέεται από τα υλικά της.

Ο τίτλος της έκθεσης, Yanomami αναφέρεται σε μια φυλή που ζει στην κεντρική Αμερική, την τελευταία που εκτέθηκε στο Δυτικό πολιτισμό. Ωστόσο, στη δουλειά της η Γαϊτανίδου αναπαριστά τη ζωή μιας πλασματικής φυλής, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Η Ζωή Γαϊτανίδου επιχειρεί να υπογραμμίσει το φόβο που δημιουργείται όταν βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με το άγνωστο ενώ αμφισβητεί τη σιγουριά του θεατή οδηγώντας τον/την έξω από τα πλαίσια ασφάλειας που εγγυάται η πρακτική νόηση και ο εμπειρισμός. Τόσο στο μέσο της, όσο και στην εικονογραφία της, η καλλιτέχνης δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν ώστε να μιλήσει για τη σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά.

Σχετικές ειδήσεις
Ηρακλής. Υπερβατική πορεία: έκθεση της Χριστίνας Κουλουμπή στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.07.2016 09:58
Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την ενδιαφέρουσα και διαφορετική έκθεση "Ηρακλής. Υπερβατική πορεία" της εικαστικής καλλιτέχνιδας και ηθοποιού Χριστίνας Κουλουμπή, που απευθύνεται στο κοινό όλων των ηλικιών.
Vicious Circle: έκθεση του Ταξιάρχη Μερμίρη στην Blender Gallery
18.02.2016 12:58
H Blender Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης ατομικής έκθεσης του Ταξιάρχη Μερμίρη "Vicious Circle", που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, στις 19:00.
Έκθεση Χαρακτικής μελών του ΕΕΤΕ στον πολυχώρο artville
11.11.2015 13:26
Εγκαινιάζεται το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 7.30 μ.μ. στον πολυχώρο artville, η ομαδική έκθεση χαρακτικής μελών του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος που γίνεται σε συνεργασία με τον Π.Ο. arthina.
Μνήμες ασθμαίνουσες: Έκθεση του Ελωίζου Θεμιστοκλέους στον Τεχνοχώρο
27.10.2015 13:47
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος φιλοξενεί τον εικαστικό Ελωίζο Θεμιστοκλέους με τη νέα γλυπτική του δουλειά με τίτλο «Μνήμες ασθμαίνουσες», στην πέμπτη ατομική του έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015, στις 20:00.
Τα παιδία παίζει…: Ομαδική έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
26.10.2015 11:52
Το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης» παρουσιάζει την έκθεση Ζωγραφικής –Χαρακτικής – Κεραμικής «Τα παιδία παίζει…» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015.