Η γκαλερί Loraini Alimantiri Gazonrouge παρουσιάζει το Yanomami, την πρώτη ατομική έκθεση της Ζωής Γαϊτανίδου αποφοίτου της σχολής Καλών Τεχνών…

Ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση της από τη Σχολή Καλών Τεχών της Αθήνας, και μετά από πειραματισμούς σε μια ποικιλία παρόμοιων τεχνικών, η Ζωή Γαϊτανίδου, άρχισε να ενσωματώνει στοιχεία κεντήματος στα έργα της. Η καλλιτεχνική της ωριμότητα και η δέσμευση της στην πρακτική της, οδήγησαν τη Γαϊτανίδου στη βαθιά εξοικείωση με το μέσο της και στην ανάπτυξη ενός μοναδικού στο είδος του εικαστικού λεξιλογίου.

Η δουλειά της κρύβει μια χρονοβόρα και σωματικά επίπονη δεξιοτεχνία. Η εικονογραφία της ισορροπεί με και σχεδόν εμπνέεται από τα υλικά της.

Ο τίτλος της έκθεσης, Yanomami αναφέρεται σε μια φυλή που ζει στην κεντρική Αμερική, την τελευταία που εκτέθηκε στο Δυτικό πολιτισμό. Ωστόσο, στη δουλειά της η Γαϊτανίδου αναπαριστά τη ζωή μιας πλασματικής φυλής, τα μέλη της οποίας βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

Η Ζωή Γαϊτανίδου επιχειρεί να υπογραμμίσει το φόβο που δημιουργείται όταν βρεθεί κανείς αντιμέτωπος με το άγνωστο ενώ αμφισβητεί τη σιγουριά του θεατή οδηγώντας τον/την έξω από τα πλαίσια ασφάλειας που εγγυάται η πρακτική νόηση και ο εμπειρισμός. Τόσο στο μέσο της, όσο και στην εικονογραφία της, η καλλιτέχνης δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν ώστε να μιλήσει για τη σύγχρονη ανθρώπινη συμπεριφορά.