Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Καταφύγιο: Έκθεση της Τίνας Καραγεώργη στο Αλατζά Ιμαρέτ

Καταφύγιο: Έκθεση της Τίνας Καραγεώργη στο Αλατζά Ιμαρέτ

Τα εγκαίνια της εικαστικής εγκατάστασης της Τίνας Καραγεώργη με τίτλο «Καταφύγιο» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, στο Αλατζά Ιμαρέτ.

           

Η έκθεση την οποία διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί έως τις 29 Νοεμβρίου 2015.

           

Η Καραγεώργη δουλεύοντας με τις λέξεις, εκφράζει, όχι μόνο τα συναισθήματά της αλλά και τον πλούτο και την πολυπλοκότητα του φυλετικού μείγματος σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη. Η εγκατάστασή της αποτελείται από οκτώ χάρτινα τρίπτυχα, που κρέμονται από τις ισάριθμες ακτίνες μιας ατράκτου. Τα πανό είναι ζωγραφισμένα σαν παλαιά χειρόγραφα, όπου η γραφή χάνεται και ξεθωριάζει, με κείμενα που επαναλαμβάνουν τις λέξεις «Ζω» και «Ανάσα». Ο αριθμός 8 επαναλαμβάνεται, ως το τελετουργικό μιας ιερής ή επαναλαμβανόμενης γεωμετρίας και ως μια αναφορά με ιδιαίτερη σημασία,  καθώς αντιπροσωπεύει τις οκτώ γλώσσες- ιδιώματα των  εθνοτήτων που συμβίωναν στη Θεσσαλονίκη: Ελληνικά, Οθωμανικά, Τούρκικα, Λαντίνο, Εβραϊκά,  Αρμένικα, Ποντιακά και Βλάχικα.

           

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης και  Καθηγήτρια Ιστορίας της τέχνης, Δρ. Θάλεια Βραχοπούλου, τον πυρήνα της έκθεσης αποτελεί η εγκατάσταση που ξεκινάει από το συνδυασμό της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πολλών εθνοτήτων που έζησαν σε αυτήν, με το συγκεκριμένο χώρο, το «πολύχρωμο άσυλο» Αλατζά Ιμαρέτ, ένα χώρο, όπου οι άνθρωποι έβρισκαν στο παρελθόν παρηγοριά και καταφύγιο. 

Σχετικές ειδήσεις
Το καταφύγιό μου: Ατομική έκθεση του Ξενή Σαχίνη στο ArtNoise
15.02.2017 12:01
Το καταφύγιό μου: αυτός είναι ο τίτλος της νέας εικαστικής πρότασης του Ξενή Σαχίνη, που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου στις 8μμ στη πλατφόρμα εικαστικών δράσεων ArtNoise.
ABIO: ομαδική έκθεση στο Beton 7
17.10.2016 17:10
Το Beton7 Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση “ΑΒΙΟ”, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016.
Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο: έκθεση κοστουμιών από το ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ
04.10.2016 15:35
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος οργανώνει μια έκθεση κοστουμιών, σχεδιασμένων από σημαντικούς ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ στη διάρκεια των 55 χρόνων λειτουργίας του. H Έκθεση έχει τίτλο «Στιγμές δημιουργίας στον χρόνο» και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Δημητρίων.
Νικόλαος Γύζης - Τα σχέδια: έκθεση στην Casa Bianca στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων
28.09.2016 15:55
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca.
Techniques of the Body: εγκατάσταση των Κωνσταντίνου Γιάνναρη και Mark Mazower στο Αλατζά Ιμαρέτ
24.06.2016 16:29
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Mark Mazower παρουσιάζουν στο Αλατζά Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη την εγκατάσταση της ταινίας Techniques of the Body.