Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

In Plato’s Cave

In Plato’s Cave
Την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου γίνονται στην γκαλερί Α.Δ. τα εγκαίνια της έκθεσης του Στέφανου Τσιβόπουλου. Στη δεύτερη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα θα παρουσιαστεί το έργο: Untitled (In Plato’s Cave), 2008, βίντεο - εγκατάσταση διπλής προβολής.

Πρόκειται για ένα φιλμ στο οποίο συγχωνεύονται σκηνές αρχειακού υλικού με σύγχρονα γυρίσματα, το ασπρόμαυρο με το έγχρωμο. Ο μοναχικός χαρακτήρας που εμφανίζεται και στις δύο προβολές μοιάζει να είναι ένας από τους ταξιδιώτες του χρόνου του H.G. Wells. Ταξιδεύει μέσα στην κινηματογράφιση της ιστορίας, ως τεχνικός και θεατής ταυτόχρονα. O ίδιος ηθοποιός παίζει το ρόλο του πολεμικού ανταποκριτή του ’40 και ενός σύγχρονου συναδέλφου του.

Στο πρώτο μέρος, ο άντρας φοράει χακί ρούχα που μοιάζουν με στολή και δουλεύει με ρωσικά και γερμανικά γυρίσματα του ’40.  Στο δεύτερο, επανεμφανίζεται ο ίδιος άντρας αλλά τα παλιά χακί ρούχα του έχουν αντικατασταθεί από καινούρια casual. Ένα παλαιστινιακό μαντήλι είναι τυλιγμένο γύρο από το λαιμό του. Το άσπρο και το μαύρο μεταμορφώθηκαν σε χρώμα, οι σκηνές από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο άλλαξαν σε σκηνές από τον Πόλεμο στο Ιράκ.

Το έργο Untitled (In Plato’s Cave) γυρίστηκε σε ένα ανακατασκευασμένο στούντιο στο Βερολίνο, το οποίο ανασυστήθηκε χρησιμοποιώντας ως αναφορά το φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία της Geyer Berlin (αρχικά post-production κινηματογραφικό εργαστήριο , που στη συνέχεια έγινε το βασικό εργαστήριο του γερμανικού υπουργείου προπαγάνδας κατά την περίοδο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου). Ο εξοπλισμός του στούντιο είναι ο αυθεντικός της δεκαετίας του ‘40, δανεισμένος από το Μουσείο Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ο Τσιβόπουλος χρησιμοποιεί  μια κάμερας Arriflex 35, την πρώτη επαγγελματική κάμερα χειρός που κατασκευάστηκε κυρίως για πολεμικούς ανταποκριτές, καθώς στη Γερμανία κατά την διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου οι άνθρωποι συνέρεαν στους κινηματογράφους για να παρακολουθήσουν την προέλαση των ναζιστικών στρατευμάτων στο Ανατολικό Μέτωπο.

Ο Τσιβόπουλος δε προσφέρει μόνο μια ιστορία κινηματογράφισης, μοντάζ και προβολής πολεμικών σκηνών αλλά και μια ιστορία του να κοιτάς τον πόλεμο μέσα από αυτά που άλλοι έχουν δει και μέσα από τον τρόπο που τα έχουν δει: από τον κάμεραμαν, στο μοντέρ, στο θεατή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 21 Μαρτίου 2009

Το 2008 στο φεστιβάλ του Κάσελ ο Τσιβόπουλος κέρδισε το μεγάλο βραβείο για το βίντεο Untitled (The Remake) που παρουσίασε στην 1η Μπιενάλε της Αθήνας.   

Σχετικές ειδήσεις
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ιστορικής ταινίας του Βασίλη Τσικάρα «Έξοδος 1826»
06.10.2016 11:05
Με τις λήψεις των extra σκηνών μάχης στην Κρώμνη Γιαννιτσών ολοκληρώθηκαν και τυπικά τα γυρίσματα της ιστορικής ταινίας του Βασίλη Τσικάρα «Έξοδος 1826».
The Bachelor: Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Αντώνη Σωτηρόπουλου
08.07.2016 12:29
Μέσα από απίστευτες διαδρομές δύο μηνών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάπου ...ενδιάμεσα, ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες τα γυρίσματα της ταινίας «The Bachelor», σε σκηνοθεσία του νέου και πολλά υποσχόμενου, Αντώνη Σωτηρόπουλου.
Ξεκίνησαν τα γυρίσματα της ταινίας “Η Ρόζα της Σμύρνης” του Γιώργου Κορδέλλα
27.06.2016 12:31
H «Ρόζα της Σμύρνης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλλα, ξεκίνησε γυρίσματα στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Μυτιλήνη και την Αθήνα.
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας
24.06.2016 11:52
Μετά από 3 χρόνια προεργασιών, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς τα γυρίσματα της παραγωγής της μεγάλου μήκους ιστορικής ταινίας «Έξοδος 1826», στην περιοχή των Γιαννιτσών και στη Θεσσαλονίκη που διήρκησαν από τις αρχές Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου.
The Bachelor: Η νέα ταινία του Παντελή Καλατζή αρχίζει γυρίσματα τον Μάιο
21.04.2016 15:41
Το The Bachelor του Παντελή Καλατζή ξεκινά γυρίσματα τον Μάιο και θα βγει στις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2016, από την Village Films.