Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ο πιο μακρύς δρόμος, της Μαριάννας Οικονόμου στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας

Ο πιο μακρύς δρόμος, της Μαριάννας Οικονόμου στο 58ο Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας

Το νέο ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου με τίτλο Ο πιο μακρύς δρόμος συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 26 Οκτωβρίου έως την 1η Νοέμβρη 2015.

 

Δύο έφηβοι πρόσφυγες, ο Τζασήμ από το Ιράκ και ο Αλσαλέχ από τη Συρία, κατηγορούνται για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα. Η ταινία παρακολουθεί από κοντά τους δύο φίλους στις ελληνικές φυλακές ανηλίκων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δίκη τους, μέσω μίας συναισθηματικής αφήγησης γεμάτης αγωνία για την τύχη τους. Αποκαλύπτει ένα τραγικό φαινόμενο στο οποίο επαγγελματίες διακινητές αναγκάζουν και απειλούν ανήλικους μετανάστες να κάνουν διακίνηση παράτυπων μεταναστών. Στην Ελλάδα, οι αργές νομικές διαδικασίες και οι σκληροί νόμοι κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών, μπορούν να οδηγήσουν αθώους πρόσφυγες σε καταδίκες με πολύ μεγάλες ποινές. Οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ των φυλακισμένων νεαρών  αγοριών και των γονιών τους στις χώρες που πλήττονται από τον πόλεμο, επιτείνουν το  διπλό εγκλωβισμό που βιώνουν οι οικογένειες. Κανείς δεν ξέρει, πώς και πότε θα τελειώσει η περιπέτεια τους.

 

Παραγωγός του ντοκιμαντέρ είναι ο Σπύρος  Μαυρογένης και η παραγωγή είναι της Stefi & Lynx και DOC3 productions σε συμπαραγωγή με την Marni films και την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Λειψίας στη Γερμανία ξεκίνησε το 1955 και είναι το παλαιότερο Φεστιβάλ για ντοκιμαντέρ παγκοσμίως. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διεθνές διαγωνιστικό για μεγάλες και μικρού μήκους  ταινίες ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχεδία, καθώς και για ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, γερμανικά ντοκιμαντέρ, τοπικά αφιερώματα  και ιστορικές αναδρομές.

 

Επίσης προσφέρει ευκαιρίες για συγχρηματοδότηση, ευκαιρίες δικτύωσης υψηλής ποιότητας και  πρόσβαση σε διαδραστικά έργα, οργανώνει  συζητήσεις, πάνελ, στρογγυλά τραπέζια συνεδριάσεις με τις πιο σημαντικούς φορείς του κλάδου, υποστηρίζει επιστημονικά έργα, την εκπαίδευση νέων ταλέντων καθώς και έμπειρων δημιουργών και αποτελεί ιδανικό μέρος για συναντήσεις μεταξύ γερμανικών και διεθνών αγορών. Κάθε χρόνο, οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις του προσελκύουν περίπου 1.700 διαπιστευμένους επισκέπτες.

Σχετικές ειδήσεις
64 ελληνικά ντοκιμαντέρ στο 19ο ΦΝΘ
09.02.2017 14:57
Το ελληνικό ντοκιμαντέρ έχει πρωταγωνιστική θέση στο πρόγραμμα του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έπειτα από μεγάλο αριθμό καταθέσεων που έφτασαν τις 110, συνολικά 64 ντοκιμαντέρ θα προβληθούν στο 19ο ΦΝΘ, τόσο στο διεθνές πρόγραμμα, όσο και στο ελληνικό πανόραμα. Τρία από αυτά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάζεται στη φετινή διοργάνωση. Πολιτική, κοινωνία, προσωπικές ιστορίες, ανθρώπινα δικαιώματα, τέχνη και φαγητό, βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των ελληνικών ταινιών.
Το 3o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας ταξιδεύει στην Ταινιοθήκη
20.04.2016 14:14
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, διανύει φέτος, την 3η διοργάνωσή του και ταξιδεύει στην Αθήνα. Από 25 έως 27 Απριλίου 2016, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος μερικά από τα ντοκιμαντέρ του.
Το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος από το CineDoc σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
18.04.2016 12:42
Στις 20 και 22 Απριλίου 2016 το ντοκιμαντέρ Ο πιο μακρύς δρόμος της Μαριάννας Οικονόμου θα προβληθεί στην Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» στη Θεσσαλονίκη και στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, αντίστοιχα.
Ανταπόκριση από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εντυπωσιακά ντοκιμαντέρ
21.03.2016 11:07
Ορισμένες ταινίες είναι εμπειρίες. Παρακάτω ακολουθούν τρία ντοκιμαντέρ ξένων δημιουργών που δεν παραλείψαμε να παρακολουθήσουμε στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
Ανταπόκριση από το 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: «Ο πιο μακρύς δρόμος» και «Η δεύτερη ευκαιρία»
17.03.2016 13:02
Οι μέρες στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης περνούν με ταινίες που αφήνουν εντυπώσεις και προκαλούν ισχυρούς προβληματισμούς. Και είναι πολύ ωραίο να διαπιστώνεις ότι πολλές απ’ αυτές είναι έργα Ελλήνων δημιουργών. Βέβαια αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, γιατί τουλάχιστον γι’ αυτούς που γνωρίζουν το τι συμβαίνει στον χώρο, η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζει ντοκιμαντερίστες με πολύ υψηλό αισθητικό και τεχνικό επίπεδο.