Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

17ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

17ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

Στα εκατό χρόνια ζωής και προσφοράς του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και τις πολλαπλές πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις που έχει πραγματοποιήσει σ αυτά τα χρόνια είναι αφιερωμένο το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο του, που πραγματοποιείται στις 15-18 Οκτωβρίου 2015 στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων Ερμούπολη. Το Συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, λαμβάνει διεθνή χαρακτήρα με τη συμμετοχή Ελληνίδων της διασποράς. 

 

Το πλούσιο πρόγραμμα του Συνεδρίου, θα φωτίσει την ιστορία των 100 χρόνων του Λυκείου Ελληνίδων, τον κοινωνικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, τη σχέση του Λυκείου με τον λαϊκό πολιτισμό, τον χορό, την παράδοση και την νεωτερικότητα, ενώ πλαισιώνεται από πολλαπλές εκδηλώσεις. Επίσης προβλέπει περιήγηση και γνωριμία των συνέδρων με το ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, καθώς και γύρο του νησιού την τελευταία ημέρα της ολοκλήρωσης του. Στόχος του Συνεδρίου είναι, εκτός των άλλων, η προβολή της πανέμορφης Ερμούπολης, η οποία αποτελεί ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό στολίδι του 19ου αιώνα για την Ελλάδα, σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο.  

 

Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο είναι και τα:

 

-«Οι κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην αναδυόμενη πόλη του Ερμή - Πώς φτάσαμε στην ίδρυση του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου» (Ομιλητής Θάνος Θραψιάδης – Δικηγόρος)

-«Μαρία Αλκ. Γιαννίκογλου: Η πρώτη Πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου» (Δρ. Παναγιώτα Καζολέα - Ταβουλάρη - Πτ. Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών - Διδάκτωρ κοινωνικών και πολιτικών επιστημών Παντείου Παν/μίου)

-«Η εξέλιξη της πρόνοιας στην Ελλάδα, η ιδιωτική πρωτοβουλία και το Λύκειο των Ελληνίδων (μέσα 19ου - μέσα 20ου αιώνα)» (Νίκος Ανδριώτης – Ιστορικός)

- «Η ανακάλυψη του λαϊκού πολιτισμού (τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα) και ο ρόλος του Λυκείου των Ελληνίδων» (Αφροδίτη Κουκή - Υπ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Παν/μίου Κρήτης)

- «Γυναίκες, χορός και χορευτική κοινότητα» (Ρένα Λουτζάκη - Κοιν. Ανθρωπολόγος με ειδικότητα στο χορό)

- «Ο χορός ως παμμερής άσκηση» (Μαλαματή Αναστασοπούλου, Εκπ/κός – Γυμνάστρια με ειδίκευση στο χορό. Υπεύθ. Χορ. Ομάδων Λ.Ε. Σύρου)

- «Λαϊκός Πολιτισμός: Παράδοση και Νεωτερικότητα» (Δρ. Αικατερίνη Καμηλάκη - Πολυμέρου, τ. Δ/ρια, επιστ. συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών

- «Άνοιγμα σε ένα δύσκολο μέλλον» (Κατερίνα Δασκαλάκη , Δημοσιογράφος - Συγγραφεύς, τ. Ευρωβουλευτής και πρέσβης, μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO)

-«Ισότητα των φύλων, βία κατά των γυναικών. Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης» (Έφη Μεσολογγίτου - Πετρέα - Συν/χος Δικηγόρος, Έφορος προβλημάτων Γυναίκας και Παιδιού Κεντρικού Λ.Ε. Αθηνών)

Σχετικές ειδήσεις
Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές: Συνέδριο στο Ίδρυμα της Βουλής
13.12.2016 15:47
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Κοινωνική και πολιτική εκπροσώπηση. Προκλήσεις και προοπτικές στη δημοκρατία τον 21ο αιώνα». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2016 στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
ΦantastiCon 2016: To Πανελλήνιο Συνέδριο για το Φανταστικό επιστρέφει!
25.08.2016 13:11
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Φανταστικού (GFS) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) παρουσιάζουν στις 1 & 2 Οκτωβρίου 2016 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση το ΦantastiCon 2016!
Εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια της Ερμούπολης
23.08.2016 13:37
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016», θα πραγματοποιηθούν τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης, από την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 έως την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 στην Ερμούπολη.
Οι R. Ascott, Stelarc & Μ. Δανέζης στο συνέδριο του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών
18.05.2016 16:17
Ρηξικέλευθοι πρωτοπόροι της σύγχρονης τέχνης και της επιστήμης είναι φέτος, οι κεντρικοί ομιλητές στο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα: Ο Βρεττανός Roy Ascott, οΑυστραλός Κυπριακής καταγωγής Stelarc, (αμφότεροι βραβευμένοι με «Χρυσή Νίκη» στην Ars Electronica), και ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός Μάνος Δανέζης.
Διεθνές Συνέδριο: Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό επίπεδο
24.02.2016 12:51
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το συνέδριο με θέμα «Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό επίπεδο // Ελλάδα – Πολωνία – Ουγγαρία» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUforia – Creative Europe MEDIA το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του ΟΛΥΜΠΙΟΝ.